" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τρία σπάνια είδη μανιταριών του γένους "plektania", που θεωρούνται ιδιαίτερης αξίας, ανακαλύφθηκαν στον Ορλιακα

Τρία σπάνια είδη μανιταριών του γένους "plektania", που θεωρούνται ιδιαίτερης αξίας, ανακαλύφθηκαν στον Ορλιακα και θα παρουσιαστούν στην 9η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού που θα γίνει 4 και 5 Νοεμβρίου στον Ζιάκα Γρεβενών.
Τα ανακάλυψε ο εκπαιδευτικός, ερευνητής και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, και προς το παρόν "δεσμεύεται" να αποκαλύψει περισσότερα, καθώς πρέπει πρώτα να καταγραφούν και να παρουσιαστούν επίσημα, κάτι που θα γίνει από Ιταλούς ερευνητές στη Γιορτή Μανιταριού.
Το ένα από τα είδη είναι ίσως και μοναδικό εύρημα στον κόσμο, το δεύτερο είναι ένα είδος που ευδοκιμεί στην Αφρική και το τρίτο είναι αμερικάνικο είδος που φύεται στην Ιταλία, στο Μαυροβούνιο και τώρα στον Ορλιακα της βόρειας Πίνδου.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στο πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα μία ακόμη συνάντηση μανιταρόφιλων, που συνδυάστηκε με αθλητικές δραστηριότητες και river party. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Γρεβενών, "Ορλιακας", και εκεί ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε εκτενή αναφορά στα μανιτάρια των Γρεβενών.
"Στον Ορλιακα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικά είδη μανιταριών. Τα περισσότερα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, υπάρχουν ωστόσο και κάποια που θεωρούνται τοξικά και 4-5 είδη που είναι θανατηφόρα", είπε στο "Εθνος" ο κ. Κωνσταντινίδης και προσέθεσε: "Το βουνό αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ο παραδεισένιος βιότοπος των μανιταριών και συναγωνίζεται επάξια τον Ολυμπο. Εχει επίσης εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα και σπάνιες ομορφιές".
Οι επιχειρηματίες των Γρεβενών καλοδέχτηκαν επισκέπτες από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, αφού, εκτός από τα σεμινάρια μανιταρογνωσίας και τα πλούσια εδέσματα που πρόσφεραν, είχαν φροντίσει να υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
"Ηταν ένα διαφορετικό τετραήμερο που είχε στόχο να φέρει κόσμο στα Γρεβενά. Θέλαμε να δείξουμε πως είμαστε προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου και έχουμε μοναδικές ομορφιές να αναδείξουμε", μας είπε εκ μέρους του Συλλόγου "Ορλιακας" ο Κώστας Γούμπαρος. Παρόντες στις εκδηλώσεις και τα μέλη της Λέσχης 4Χ4 Γρεβενών που εντυπωσίασαν με τις ριψοκίνδυνες επιδείξεις τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris