" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Γιορτή του κίτρου στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την Παγκρήτια Γιορτή του Κίτρου, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Κυριακή 21 μέχρι και την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο χωριό Γαρόζο, στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Την εκδήλωση διοργανώνει για 23η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου και στηρίζεται αποκλειστικά στα "χέρια" των νέων του χωριού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή του παραδοσιακού προϊόντος, του Κίτρου και των παραγώγων του, αλλά και του χωριού Γαράζο, ένα από τα ρεθεμνιώτικα ορεινά χωριά με την πλέον μακραίωνη ιστορία και αξιοπρεπή παρουσία σε όλες τις πτυχές της παράδοσης.

Στη φετινή Γιορτή του Κίτρου όσοι παραβρεθούν θα απολαύσουν παραδοσιακές γεύσεις, μαγειρευτά φαγητά από τη λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης, γλυκά από κίτρο, ενώ θα τους προσφερθεί και εύγευστο ρακί από κίτρο. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το κίτρο στην ελληνική γαστρονομία και παράδοση, ενώ θα παρουσιαστεί μία κιτρόπιτα 5,5 μέτρων και 100 κιλών.
Παράλληλα θα υπάρχουν εκθέσεις όπως Αγιογραφίας & Ζωγραφικής του Νικολάου Ρουσσάκη, έκθεση χειροποίητων αντικειμένων αργυροχρυσοχοΐας του Γιώργη Παπαδάκη και έκθεση χειροποίητου κοσμήματος της Ειρήνης Κεφαλογιάννη. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια των 6ήμερων εκδηλώσεων, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η γιορτή Κίτρου πλαισιώνεται από μια βραδιά γεμάτη μαντινάδες, ριζίτικα, Κινηματογραφική Βραδιά με την προβολή του έργου "THE KING OF MIKONOS", θεατρική βραδιά από τη Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου: "Ο Μπακαλόγατος" των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργη Πολίτη, ενώ την Παρασκευή 26 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία Κρητικής & Έντεχνης Μουσικής.

Η γιορτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου ενώ όπως κάθε χρόνο η Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης θα δώσει το "παρών" στις εκδηλώσεις.

Όλοι οι νέοι του Γαράζου, καλούν όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το Κίτρο και να αισθανθούν τις μυρωδιές και τις γεύσεις του. "Σε μία γιορτή που στο σύνολό τους την ετοιμάσαμε μόνοι μας…" όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το Κίτρο, από το 1931 οπότε και δημιουργήθηκε η Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια τυποποίησης προϊόντων κίτρου στην Ελλάδα, έχει βοηθήσει κατά πολύ την τοπική οικονομία στο Ρέθυμνο. Τα Κίτρα που ομοιάζουν με τεράστια κατακίτρινα λεμόνια, διαθέτουν πλούσιο άρωμα και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και στα αρτοποιεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris