" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τα άκουσαν για τα καλά η ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον Περιφερειάρχη και τους πέντε Αντιπεριφερειάρχες από τους συνδικαλιστές της αγοράς και των επιμελητηρίων.

Τα άκουσαν για τα καλά η ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον Περιφερειάρχη και τους πέντε Αντιπεριφερειάρχες από τους συνδικαλιστές της αγοράς και των επιμελητηρίων.
Κοινή διαπίστωση η πλήρης απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με εξιστόρηση περιστατικών που μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν.

  Οι υποσχέσεις περί συλλογής των επισημάνσεων από την Περιφέρεια και εν συνεχεία η κωδικοποίησή τους και αποστολή στα συναρμόδια Υπουργεία μετά από οκτώ μήνες εφαρμογής της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας από την Κυβέρνηση, το κυλιόμενο μνημόνιο και την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων φέρνοντας στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρηματίες αλλά και οικογενειάρχες, ειδικά στην περιοχή μας, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με θετικό πρόσημο. Εντύπωση προκάλεσε το ερώτημα του κ. Γιαννακίδη προς τον εκπρόσωπο του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εάν καταγράφει τις επισημάνσεις των ερετών, της αγοράς και του εμπορίου, ο οποίος, μάλλον, λειτουργούσε ως γραμματειακή υποστήριξη στη συγκέντρωση.
  Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα από τον κ. Περιφερειάρχη και τους στενούς του συνεργάτες, εάν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που λειτουργούν έως και το μεσημέρι, γιατί μετά το μεσημέρι και τις βραδινές ώρες υπάρχει δημόσια παραδοχή ότι δεν λειτουργεί το κράτος, όπως επίσης για τους εκδρομείς έγχρωμους αλλοδαπούς οι οποίοι επιδράμουν στις κατά περιοχές λαϊκές αγορές τις απογευματινές ώρες, στήνοντας παράλληλα καταυλισμούς στο κέντρο κωμοπόλεων της Περιφέρειας, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κυριολεκτικά έλεγχος.

  Εκ τούτων συνάγεται άλλη μια σύσκεψη στην οποία ανταλλάχθηκαν μόνο απόψεις κατατέθηκαν προτάσεις χωρίς φυσικά να προσδιοριστούν οι φορείς υλοποίησης όλων αυτών των επισημάνσεων, με σπουδαιότερο τον χρόνο εφαρμογής και δράσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με τον κ. Άρη Γιαννακίδη, Περιφερειάρχη ΑΜΘ, να ακυρώνει την ίδια την ουσία σύγκλισης και κατάθεσης των επισημάνσεων και των προτάσεων των φορέων που συμμετείχαν σε αυτή. Ο κος Γιαννακίδης επισήμανε πως τα δεδομένα της στελέχωσης με προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών είναι συγκεκριμένα, χωρίς ουσιαστικά να επιδέχονται άμεσης βελτίωσης, ενίσχυσης και με αυτά θα πρέπει να πορευτούμε όλοι και οι υπηρεσίες για την πάταξη του παρεμπορίου. Άρα ποιος ο ουσιαστικός και πραγματικός λόγος αυτών των συσκέψεων, σε χρόνο μάλιστα που έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες πρέπει να εργαστούν.

  Η ώρα έναρξης 10.00 π.μ. και έως 12.00 μ.μ. με τους περισσότερους να χρειάζονται περισσότερη από μια έως μιάμιση ώρα να βρεθούν στον χώρο της σύσκεψης τους απομάκρυνε από τις επιχειρήσεις τους, σκέψη που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Καβάλας, βρίσκοντας σύμφωνους το σύνολο των παρισταμένων. Το υπαλληλοκεντρικό ωράριο σύγκλισης από την ηγεσία της Περιφέρειας δημιουργεί πλείστα όσα ερωτήματα. Οι επισημάνσεις γνωστές, οι προτάσεις χιλιοειπωμένες, ανάληψη δράσης όμως περιμένουν όλοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι δεν έρχονται… ακόμη.

  Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε σε μερίδα δημοσιογράφων η σκέψη του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και οικοδεσπότη της σύσκεψης για την πάταξη του παρεμπορίου κ. Φώτη Καραλίδη να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και τα άλλα μέσα ενημέρωσης από την αίθουσα με την “δικαιολογία” ότι κάτι ανάλογο συνέβη και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τρίτης στην Κομοτηνή, στη συνέχεια αναθεώρησε την αρχική του απόφαση μη μπορώντας να απαντήσει, μάλλον, στο ερώτημα ότι σε ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας και ενδεχομένως και τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για την ενημέρωσή της κοινωνίας.

  Σε μια ατέρμονη προσπάθεια συζήτησης και καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε αγορά των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΘ, προβλήματα γνωστά και χιλιοειπωμένα, οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν το παρών στη σύσκεψη προσπάθησαν, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, να κάνουν μια καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς όμως αυτή να έχει το οποιοδήποτε άμεσο και απτό αποτέλεσμα, αφού όπως αναφέρθηκε όλα τα προβλήματα θα καταγραφούν, θα κωδικοποιηθούν και μετά θα κατατεθούν εκ νέου προτάσεις για την πάταξη του παρεμπορίου.
 
Εντατικοποίηση των ελέγχων!
  Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων και των Επιμελητηρίων ήταν η αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ελέγχων στα σύνορα, που αποτελούν τις πηγές εισόδου των παράνομων προϊόντων, καθώς και η αύξηση των ωραρίων λειτουργίας των μηχανισμών αυτών, οι οποίοι μετά το πέρας του ωραρίου τους παρουσιάζονται εξαιρετικά αδρανείς. Χαρακτηριστικά, προτάθηκε η λειτουργία μικτών ελεγκτικών κλιμακίων, τα οποία θα συναπαρτίζονται από το ΣΔΟΕ, τον ΕΦΕΤ και την Αστυνομία και τα οποία θα κάνουν ελέγχους επί 24ώρου βάσεως.

  «Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να υψώσουμε τείχη ώστε να προστατευτούμε από αυτό το φαινόμενο, παρά μόνο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι γειτονικές μας χώρες έχουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και αν δεν αντιδράσουμε άμεσα μπορούν μέσω του παρεμπορίου να μας λιώσουν» επισήμανε ο κος Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενώ από τη μεριά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κος Στέφανος Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη αύξησης των ελέγχων στα Κυριακάτικα παζάρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου λειτουργούσαν υπό το καθεστώς του δημοσίου, θα πρέπει να θωρακιστούν αυτά τα κλιμάκια από όλες τις πλευρές και με τη συμβολή της αστυνομίας. Όσο δεν εφαρμόζουμε τη νομοθεσία δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

  Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, λειτουργούν αντιπαραγωγικά προς την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, καθώς για την εντατικοποίηση των ελέγχων απαιτείται και αύξηση του προσωπικού αυτών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. «Το κλειδί για εμάς είναι η αστυνομία. Σεβόμαστε ότι η αστυνομία δεν έχει προσωπικό αλλά αυτό το οποίο γίνεται είναι απαράδεκτο. Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που κουβαλούν μαύρες σακούλες ξεφορτώνονται στις παραλίες και πωλούν τα προϊόντα τους στα παζάρια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κος Άγγελος Τσατσούλης, προτείνοντας να προσφερθούν πόροι από τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας για την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν για περισσότερες ώρες της ημέρας.
 
Έλεγχοι σε τρόφιμα
  Ανεξέλεγκτο και το φαινόμενο της εισόδου μη ελεγμένων τροφίμων από γειτονικές χώρες, τα οποία μεταφέρονται υπό άθλιες συνθήκες στις Π.Ε. της ΑΜΘ και πωλούνται, χωρίς να αντιμετωπίζουν το παραμικρό εμπόδιο. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα τρόφιμα, μέσω του δειγματοληπτικού ελέγχου αυτών στα σύνορα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που ελλοχεύει από τα συγκεκριμένα μη εγκεκριμένα προϊόντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris