Μάλιστα, τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου έχουν αποκτήσει τέτοια φήμη, που έχει φτάσει έως και τη Νέα Ζηλανδία, όπου βραβεύτηκαν πριν από χρόνια από την....
τοπική κυβέρνηση!
Οι μισοί από τους συνολικά 500 κατοίκους του χωριού ασχολούνται με εργασίες που αφορούν στα σουβλάκια - την παρασκευή και πώλησή τους στους επισκέπτες. Είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε έχουν ταβέρνες, κρεοπωλεία, φούρνους και μανάβικα, με κύριο στόχο να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και να εξυπηρετούν τους επισκέπτες.
Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού έχουν στηθεί περίπου είκοσι παραδοσιακές γραφικές ταβέρνες, όπου οι τουρίστες μπορούν να γευτούν το ξακουστό σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, τα τοπικά γλυκά και το μέλι.
"Δεν εργάζονται (στις ταβέρνες αυτές) άνθρωποι μόνο από το δικό μας το χωριό, αλλά και από γειτονικά χωριά βρίσκουν δουλειά", δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης ταβέρνας του χωριού, Μιλτιάδης Βατζόλας.
Η συνταγή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ η παρασκευή τους γίνεται με ντόπια κρέατα.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής, το σουβλάκι είναι τέχνη, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι συνώνυμο με την ιστορία του τόπου, είναι τρόπος ζωής…
Ο Άγιος Πρόδρομος, σε απόσταση 50 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 14 χλμ από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, αποτελεί την ιδανική στάση για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Άγιο Όρος και το βουνό Χολομώντα.
"Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να περάσει ποιοτικό χρόνο, απολαμβάνοντας τη φύση, τα ιστορικά μνημεία, αλλά και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών από τους κατοίκους, που ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο τόπος είναι ευλογημένος και αποτελεί προορισμό τόσο για τους Θεσσαλονικείς, όσο και για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό", πρόσθεσε ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος.
Στα αξιοθέατα του τόπου είναι και το ποτάμι, που διασχίζει το χωριό και περιβάλλεται από άγρια βλάστηση. Σημαντική είναι η αναφορά για το εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου, το οποίο είναι ένα από τα μεταβυζαντινά εξωκλήσια της Χαλκιδικής και έχει σημαντική αξία για τους κατοίκους, που διοργανώνουν μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου