" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Χωρίς εμποροπανήγυρη φέτος τα Γιάννενα

Δεν θα γίνει εμποροπανήγυρη φέτος στα Γιάννενα παρά το σχετικό αίτημα 150 εμπόρων για διοργάνωση της στο ΕΑΝΚΙ στη Λιμνοπούλα. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στο δημοτικό συμβούλιο που διεξάγεται αυτή την ώρα χαρακτήρισε το «παζαράκι» ξεπερασμένο θεσμό ο οποίος έχει εκπνεύσει.

Ο κ. Φίλιος είπε ότι η διοργάνωση -αν και θα μπορούσε να φέρει έσοδα στο δήμο- δεν ταιριάζει με την αισθητική μίας σύγχρονης πόλης. «Παζάρι σαν αυτό της λεωφόρου Γεννηματά ή της ακτής Μιαούλη δεν μπορεί να γίνει στην πόλη. Μπορεί να είμαστε στη χειρότερη οικονομική συγκυρία και ένα γερό ενοίκιο θα ήταν φάρμακo. Δεν θα πάμε όμως στη λογική της σανίδας, της λαμαρίνας και της παράγκας» τόνισε ο κ. Φίλιος. Είπε επίσης ότι οι προηγούμενες εμποροπανηγύρεις εγκυμονούσαν κινδύνουw για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τις υποδομές του δήμου. Στη Γεννηματά καταστράφηκαν τα συστήματα ποτισμού, στο Πέραμα ο χώρος δεν καθαριζόταν μετά το πέρας της εμποροπανήγυρης κ.λπ.

Πόρτομπελο και Κάμντεν
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Τσάγκας είπε ότι ο δήμος θα χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αν δεν διοργανώσει κάποιο παζάρι και επικαλέστηκε το παράδειγμα του Πόρτομπελο και του Κάμντεν στο Λονδίνο, αλλά και των εμποροπανηγύρεων στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη. Η αναφορά του κ. Τσάγκα προκάλεσε τη γενική θυμηδία στην αίθουσα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι τα παζάρια στις ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εξαιρετικές υποδομές και ιστορική φήμη.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του δεν φάνηκε αντίθετος σε σύγχρονες ανοιχτές αγορές που θα συνδυάζονται με πολιτιστικά δρώμενα και θα έχουν την έγκριση του εμπορικού συλλόγου της πόλης. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα εύγλωττος όταν αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο διοργανώνονται σήμερα οι εμποροπανηγύρεις: «Να κουβεντιάσουμε με τον εμπορικό σύλλογο για να κάνουμε κάτι ξεχωριστό, όπως για παράδειγμα ειδικές προσφορές μαζί με πολιτιστικά γεγονότα. Αξίζει να ψάξουμε κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα επαναλάβουμε τη σανίδα, τη λαμαρίνα και το 'κατουράω από πίσω'. Δεν αρμόζει σε αυτή την πόλη».

Πάντως η πρόταση για εμποροπανήγυρη στη Λιμνοπούλα δεν έγινε δεκτή από καμία παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Κώστας Τασούλας και ο Στέφανος Σκοπούλης, εκπρόσωποι των παρατάξεων της αριστεράς χαρακτήρισαν τον θεσμό αναχρονιστικό και είπανε ότι καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να παρακάμψει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες εργαζόμενοι. Αντίθετος στην πρόταση για παζάρι στη Λιμνοπούλα ήταν και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη των Ιωαννίνων φιλοξένησε τα παζάρια στην πόλη: χωρίς νόμους, κανόνες υγιεινής κ.λπ.

Το πολιτικό ζήτημα
Πολλή ώρα πέρασαν στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να δουν αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της τοπικής δημοτικής κοινότητας Ιωαννίνων και της δημοτικής αρχής. Η δημοτική κοινότητα στην οποία την πλειοψηφία έχει η παράταξη Φίλιου ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στο αίτημα των 150 εμπόρων να γίνει φέτος εμποροπανήγυρη στο ΕΑΝΚΙ. Η δημοτική αρχή όμως έχει πάγια αρνητική θέση απέναντι στα παζάρια. Η αντιπολίτευση είπε ότι υπάρχει εσωτερική αντιπαράθεση στην παράταξη της πλειοψηφίας. Από την πλευρά της η συμπολίτευση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαφωνία. Ήταν ένα σημείο στο οποίο η συνεδρίαση κινήθηκε στα όρια του κωμικού. Το παζαράκι αντιμετωπίστηκε ως μέγα ιδεολογικό ζήτημα διχασμού της συμπολίτευσης. Ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Θανάσης Μέμος είπε ότι το αίτημα των εμπόρων έγινε δεκτό με την προϋπόθεση ότι θα το έλεγχε ο δήμος. Τελικά το σώμα αποφάσισε ομόφωνα τη μη διοργάνωση της εμποροπανήγυρης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris