" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Το Παρεμπόριο και οι Προτάσεις του ΒΕΠ για την αντιμετώπιση του

Το παρεμπόριο, ασκούμενο στο περιθώριο των νομίμων συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, σαν ιδιαίτερη πτυχή στρέβλωσης του ανταγωνισμού, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες διαστάσεις με αποτέλεσμα το φαινόμενο να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την βιωσιμότητα των νομίμων επιχειρήσεων.
    Η παγκοσμιοποίηση των εμπορικών συναλλαγών της τελευταίας δεκαετίας απαιτεί κανόνες διεθνούς  δικαίου σε ότι αφορά την προστασία των καταναλωτών αφενός ώστε να αποφευχθεί η εξίσωση στο κατώτατο επίπεδο, αφετέρου η Πολιτεία με τη σειρά της είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει ένα υγιές, σταθερό και ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις ΜΜΕ. Το διαπιστούμενο έλλειμμα εξαιτίας του μεγενθυνόμενου παρεμπορίου ζημιώνει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές με ανάλογη ζημία στην Εθνική μας Οικονομία.
     Πλήττεται άμεσα η ανταγωνιστικότητα των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων, οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισους όρους κόστους παραγωγής και διακίνησης προϊόντα μη ελεγμένης ποιότητας. Όταν ζημιώνεται η βιοτεχνία από το παρεμπόριο οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για την οικονομία  της χώρας μας, την απασχόληση και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
     Το παρεμπόριο λειτουργεί ανασχετικά σε κάθε δράση εφαρμογής βιομηχανικής στρατηγικής σε μία εποχή που η μεταποίηση καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας την παραγωγική του βάση ώστε να παράγει προϊόντα πιστοποιημένα ως προς την ποιότητα, καινοτόμα και εξαγώγιμα.
          Το Επιμελητήριό μας, το ΒΕΠ, παρεμβαίνει σε διαρκή βάση στα αρμόδια Υπουργεία, αιτώντας εντατικοποίηση των τελωνειακών, φορολογικών και εργασιακών ελέγχων από τις εντεταλμένες υπηρεσίες και δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί σε κάθε ενέργεια σύμπλευσης πρωτοβουλιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η προ διετίας ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΕΠ με θέμα «Η βιοτεχνία ζημιώνεται από το παρεμπόριο» συγκέντρωσε σε κοινή τράπεζα προβληματισμού τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου, τον Νομάρχη Πειραιά, τον Νομάρχη Δυτ. Αττικής, τον Δήμαρχο Πειραιά και τους επιχειρηματίες μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.
     Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τα Επιμελητήρια απαιτούν να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν το παρεμπόριο, την αισχροκέρδεια, την παραοικονομία, την ανασφάλιστοι εργασία. Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στην τήρηση των ίσων όρων στο «επιχειρείν» και συγχαίρουμε το ΒΕΑ για την από πολλών ετών εκφρασμένη πρωτοβουλία του στο θέμα της από κοινού αντιμετώπισης της πάταξης του παρεμπορίου.
    Οι προτάσεις ΒΕΠ για την πάταξη του παρεμπορίου αφορούν :
-          Τη συστράτευση πολιτειακών αρχών, θεσμοθετημένων οργάνων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
-          Την αυστηρή τήρηση της κείμενης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
-          Την πληροφόρηση και προστασία του καταναλωτή
-          Την εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την συσκευασία των προϊόντων, τα συνοδευτικά έγγραφα, τα τιμολόγια, τη δασμολογική κατάταξη των εισαγομένων εμπορευμάτων, την διαπίστωση οτι πρόκειται για δείγματα του προϊόντος. Τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες που μπαίνουν στην χώρα με «κοινοτική ταυτότητα», με αποτέλεσμα την μη είσπραξη από το κράτος των αναλογούντων δασμών και του ΦΠΑ
-          Την άρση των επικαλύψεων σε ότι αφορά την αρμοδιότητα και την ευθύνη άσκησης του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη του παρεμπορίου
-          Την εφαρμογή ευμενούς τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των νομίμων επιχειρήσεων όπως και μέτρα για την νομιμοποίηση των ασκούντων παρεμπορία
-          Την υποχρεωτική συμμετοχή και συγκατάθεση των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στις χορηγούμενες από τις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου και παζαριών και την μηχανογράφηση των εκδιδομένων αδειών υπαίθριου εμπορίου και εμπορίου στις λαϊκές αγορές ώστε να υπάρχει επίσημη καταγραφή της δυναμικής τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris