" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Γιορτή τσικουδιάς από <Το Ξαθέρι>.

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «το ξαθέρι» διοργάνωσε τη Γιορτή Τσικουδιάς στο προαύλιο του 2ου δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, το Σάββατο 30 Αυγούστου. 





Μια εκδήλωση με έντονο παραδοσιακό χρώμα Κρήτης, βασισμένη στο τοπικό κέρασμα, τη ρακή, που ξεκινάει να παράγεται αυτή την περίοδο σε όλο το νησί.
Η ρακή ή τσικουδιά - το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της κρητικής γης - είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της. Συντροφεύει πόνους και χαρές, λύπες και ξεφαντώματα, γίνεται αφορμή για ανταμώματα, πυροδοτεί γλέντια και χορούς…
Γύρω από το ρακοκάζανο που κατείχε περίοπτη θέση στο κρητικό γλέντι του ξαθεριού, μέσα στον κατάμεστο χώρο του σχολείου, η κρητική λύρα του Μ. Μαντζίρη και τα λαούτο του Δ. Τριχάκη μάγεψαν, ξεσήκωσαν και απογείωσαν το κέφι. Φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης με το χορευτικό τους ήταν ο Ποντιακός σύλλογος Κορινού «Ο Εύξεινος Πόντος» και ο αδελφός σύλλογος Κοκκινοπλιτών «Ο Όλυμπος» που «κέντησαν» με το δικό τους ιδιαίτερο, λαμπερό χρώμα την γιορτή και εντυπωσίασαν όπως και το μεγάλο χορευτικό του ξαθεριού και το εφηβικό μας τμήμα που για μια ακόμη φορά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Μέλη, φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι του συλλόγου απόλαυσαν τη ρακή και γλέντησαν με χορό και τραγούδι μέχρι το πρωί.
Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας, την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και όλους τους συλλόγους της Πιερίας και μη, για την παρουσία τους. Ιδιαίτερα Ευχαριστούμε το Δήμο Κατερίνης για όλη τη βοήθειά του. Επίσης ευχαριστούμε το Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ναχόπουλο Νικόλαο, τη Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Κατερίνης, καθώς επίσης και την ένωση Ποντίων και τον Πολιτιστικό σύλλογο Νέας Εφέσου «Ηράκλειτος» για την αμέριστη έμπρακτη βοήθειά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris