" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΑΡΙΣΑ: 4ο Ανταλλακτικό παζάρι,της <Τράπεζας Χρόνου>.


Λίγες μέρες πριν το μεγάλο εμπορικό παζάρι της Λάρισας, που πραγματοποιείται στη Νεάπολη, ένα άλλο είδος παζαριού με πάγκους γεμάτους προϊόντα, στήθηκε στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στον λόφο του Φρουρίου.

Οι αγοροπωλησίες δεν γίνονταν με ευρώ. Δεν υπήρχαν έμποροι, ούτε πωλητές. Τα προϊόντα που τοποθετήθηκαν πάνω στα ξύλινα τραπέζια, ήταν διαφορών ειδών, ρούχα παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.ά., τα οποία όμως δεν πωλούνταν αλλά ανταλλάσσονταν.

Ο λόγος για το 4ο Ανταλλακτικό Παζάρι της «Τράπεζας Χρόνου», μέρος των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων, που κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Οι Λαρισαίοι φαίνεται να στηρίζουν την ανταλλακτική οικονομία και να στρέφονται σε τέτοιους τρόπους συναλλαγών για να αποκτήσει ο καθένας αυτό που του λείπει, δίνοντας παράλληλα αυτό που δεν χρειάζεται.

Οι αριθμοί μαρτυρούν μόνοι τους αυτήν την αυξανόμενη τάση της ανταλλαγής προϊόντων: 133 άτομα πραγματοποίησαν το διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 3.300 ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών. Γι’ ακόμη μια φορά παρατηρήθηκε, ότι οι περισσότερες επιλογές ανταλλαγών, είχαν τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, cd και dvd, ενώ κυρίαρχο ρόλο στις συναλλαγές, δεδομένης της εποχής, έπαιξαν και τα σχολικά είδη.

Σημαντική είναι και η στήριξη που βρίσκει αυτός ο θεσμός, του ανταλλακτικού παζαριού, από εθελοντές που βοηθούν να εξελιχθεί η όλη δράση ομαλά, καθότι πιστεύουν σε αυτήν τη φιλοσοφία της ανταλλακτικής οικονομίας και μάλιστα σε εποχές που είναι χρήσιμη περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Προβλέπεται να ακολουθήσουν κι άλλα παζάρια, που θα εντάξουν ακόμη πιο πολλούς πολίτες στη νέα φιλοσοφία τρόπου απόκτησης και προσφοράς διαφόρων ειδών, ενός τρόπου που ουσιαστικά σήμερα κρίνεται και ως μια καλή λύση και διέξοδος για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανταλλακτική οικονομία, ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία και ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της «Τράπεζας Χρόνου». Εχει δημιουργηθεί μια μεγάλη «ηλεκτρονική κοινωνία» ανταλλαγής προϊόντων χωρίς χρήματα, με βάση την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

Η εγγραφή και η συμμετοχή στην «Τράπεζα Χρόνου», είναι δωρεάν και οι ανταλλαγές μπορεί να αφορούν υπηρεσίες και προϊόντα, όπως για παράδειγμα παροχή συμβουλών, παράδοση μαθημάτων, γενικές εργασίες κ.τ.λ. Προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τις ανταλλαγές, ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: βιβλία, παιχνίδια, cd/ dvd, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, μικροσυσκευές, είδη σπιτιού και αυτοκινήτου, είδη γραφείου κ.α.

Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από τη σελίδαhttp://xronos.anthropomania.gr/, τηλεφωνικά στο 2410 232978 αλλά και στις εγκαταστάσεις της δομής, στην οδό Παλαιολόγου 19, Δευτέρα με Παρασκευή, από τις ώρες 9:00π.μ. έως τις 17:00. Όσοι είναι άνεργοι ή άποροι και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στις Κοινωνικές Δομές, πιστώνονται με 100 ΤΕΜ, για να πραγματοποιήσουν τις πρώτες συναλλαγές τους ενώ σε όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που επιθυμούν να γίνουν μέλη, ιδιώτες και επιχειρήσεις, πιστώνονται 30 ΤΕΜ.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για πιο άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των συμπολιτών μας, μέσω αγγελιών ζήτησης συγκεκριμένων προϊόντων στις εγκαταστάσεις της «Τράπεζας Χρόνου».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris