" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών δτη Νέα Κίο.

Κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμμετέχοντας σε αυτόν τον εορτασμό, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν ενημερώσεις, εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιγνίδια και άλλες συναφείς δραστηριότητες.


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου συμμετέχει σε αυτόν τον εορτασμό και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, όπου θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, για την πανίδα και χλωρίδα του υγρότοπου «Καλύβια» τον οποίο θα επισκεφτούμε αργότερα.

Μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους , με θεωρητικό και βιωματικό τρόπο, να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές κοντά στη φύση.

Στον υγρότοπο θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής, με κιάλια και τηλεσκόπια υπό την καθοδήγηση εκπροσώπων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στο πλαίσιο της αξιολόγησης της δράσης θα συζητηθούν προτάσεις αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.

Λίγα λόγια για τον υγρότοπο Καλυβίων.

Ο υγρότοπος της περιοχής μας, Αλίπεδα Καλυβίων, στην παραλιακή Νέας Κίου – Ναυπλίου, περιλαμβάνει αξιόλογα υγροτοπικά και χερσαία οικοσυστήματα. Ειδικότερα, αποτελεί ένα μεταναστευτικό σταθμό στο ταξίδι της αποδημίας των πουλιών όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 είδη. Είναι μια σημαντική περιοχή, ελκυστική για παρατήρηση, προσέγγιση και αναγνώριση των ειδών. Είναι εύκολα προσβάσιμη και έτσι δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης δραστηριοτήτων σε μαθητικές ομάδες, φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους παρατηρητές.

Σήμερα ο υγρότοπος είναι μια περιοχή πολλών χρήσεων. Η αειφορική διαχείριση της παράκτιας περιοχής μοιάζει επιτακτική ανάγκη. Δυστυχώς όμως η περιοχή έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση κυρίως λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους του υγροτόπου από επιχωματώσεις, παράνομες αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις και λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών.

Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διατηρηθούν οι λειτουργίες και οι αξίες του υγρότοπου αλλά και να αναδειχθεί και να γίνει πάλι φιλόξενος για είδη που έχουν γίνει αναμνήσεις για τους ντόπιους που περιδιαβαίνουν, για διάφορους λόγους, στον άλλοτε μυστήριο, αλλά γεμάτο ζωή, βάλτο;

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014στις 10:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου να ενημερωθούμε και στη συνέχεια να περπατήσουμε μέσα στον υγρότοπο, να παρατηρήσουμε τους φτερωτούς επισκέπτες, να τους φωτογραφήσουμε, να μάθουμε για το ταξίδι της αποδημίας τους και να «νοιαστούμε» γι΄αυτό το πολύτιμο κομμάτι της περιοχής μας.

«Υγρότοπος Καλύβια.
“Ανάσα” για τα μεταναστευτικά πουλιά»

Κυριακή 5 Οκτώβρη 2014
Ώρα 10:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου

Ακολουθεί Επίσκεψη και Ορνιθοπαρατήρηση στον Υγρότοπο Καλύβια
(Παραλιακή Οδός Νέας Κίου- Ναυπλίου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris