Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Άρτα: προετοιμάζονται για φιέστα.

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για τη συμμετοχή

Χρ. Γιώτης: «Μεγαλύτερη η συμμετοχή και από Αρτινές επιχειρήσεις στη φετινή διοργάνωση»
Με το ενδιαφέρον συμμετοχής να καταγράφεται αυξανόμενο συγκριτικά με πέρυσι από την ΑΔΑΕ-ΟΤΑ εντείνονται οι προετοιμασίες για την διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης και της δεύτερης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης που θα ανοίξει τις πύλες της στις 27 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα ο πρόεδρος ΑΔΑΕ-ΟΤΑ Χρήστος Γιώτης επεσήμανε πως το ενδιαφέρον που υπάρχει αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με πέρυσι και τις Αρτινές επιχειρήσεις, ενώ η έκταση της 2ης Έκθεσης έχει αυξηθεί φτάνοντας τα 1.200 τετραγωνικά μέτρα.
Ο κ. Χρήστος Γιώτης διευκρίνισε η φετινή 2η Έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όχι μόνο της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αρταίων και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας όπως η περυσινή, αλλά αποτελεί συνδιοργάνωση και με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Άρτας.

Αναφορικά με την συμμετοχή τόσο στο κομμάτι της Εμποροπανήγυρης όσο και σε εκείνο της Έκθεσης η συμμετοχή μέχρι στιγμής κρίνεται ικανοποιητική και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ακόμη περισσότερες ενοικιάσεις θέσεων. Πάντως αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς εντούτοις η πληρότητα στην Έκθεση φτάνει το 60% ενώ για την Εμποροπανήγυρη το 75%.

Ο κ. Χρήστος Γιώτης, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική επισήμανε ότι από τα προηγούμενα χρόνια είχε υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών στα σημερινά δεδομένα, ενώ επιπρόσθετα από την ΑΔΑΕ-ΟΤΑ δίνονται επιπλέον κίνητρα για τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων που ισούνται με έκπτωση 30% για την συμμετοχή στην έκθεση και αντιστοίχως 20% για την εμποροπανήγυρη. Επίσης ειδική έκπτωση της τάξης του 12% με 13% έγινε φέτος για την ενοικίαση ορισμένων θέσεων εντός της εμποροπανήγυρης. Η διάρκεια είναι από 27 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου

Στο 70% Αρτινές Επιχειρήσεις

Το υψηλότερο ενδιαφέρον τοπικών επιχειρήσεων για την Εμπορική Έκθεση, με ποσοστό απεικόνισε στην συζήτηση που είχαμε μαζί του ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, εξηγώντας ότι από την μέχρι σήμερα συμμετοχή το 70% αφορά σε Αρτινές επιχειρήσεις, παντός είδους, από οικοδομικά υλικά, ενεργειακά τζάκια, καλοριφέρ, έπιπλα, χειροποίητα αρώματα, μέχρι ελαστικά και είδη αυτοκινήτου.

Ο πρωτογενής τομέας και με πώληση

Μια διαφορετική πτέρυγα που φαίνεται πολλά υποσχόμενη, εντάσσεται από φέτος στην Εμπορική Έκθεση της Άρτας. Πρόκειται για ξεχωριστό κομμάτι με αναφορά σε επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα όπου θα περιλαμβάνει έκθεση αλλά και πώληση προϊόντων. Για αυτό το τμήμα υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς απ’ όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγχιάλου, ο Συνεταιρισμός κρασιών Νεμέας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου, επιχείρηση με τυροκομικά προϊόντα Ζακύνθου, ο Συνεταιρισμός παραγωγής Τηνιακής μπύρας «Νήσος», καθώς επίσης επιχειρήσεις με καπνιστά κρέατα και μεταξύ αυτών δυο επιχειρήσεις κρέατος και αλλαντικών από Άρτα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και θα «κλειδώσουν» την συμμετοχή τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στον χώρο αυτό επίσης συμμετοχή μπορεί να έχει και όποιος ιδιώτης παραγωγός προϊόντων πρωτογενούς τομέα επιθυμεί να νοικιάσει χώρο και να εκθέσει παράλληλα με πώληση. Ήδη συμμετοχή έχει καταθέσει ιδιώτης παραγωγός και μεταποιητής ξυρών καρπών από Θεσσαλονίκη. Επιχείρηση παρασκευής και πώλησης Τηνιακών γλυκών και αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις πρωτογενών προϊόντων ή και ιδιώτες παραγωγούς.

Σχεδιασμός και για πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις και για το πολιτιστικό κομμάτι της διοργάνωσης, το οποίο ωστόσο ακόμη δεν έχει πλήρως αποφασιστεί και που αναμένεται να ανακοινωθεί από την επόμενη εβδομάδα. Πάντως σε κάθε περίπτωση φέτος θα υπάρξουν πολιτιστικές εκδηλώσεις παράλληλα με τη διοργάνωση οι οποίες θα γίνονται στο κέντρο της πόλης ώστε να δοθεί μια γιορτινή νότα συνολικά και όχι μόνο στο χώρο της εμποροπανήγυρης. Άλλωστε όπως πληροφορούμαστε την επόμενη Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα οι εκπρόσωποι των τριών συνδιοργανωτών αναμένεται να συναντηθούν για να ελέγξουν από κοινού την πορεία και τις επόμενες κινήσεις, με στόχευση πάντα να οδηγηθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο η Γενική Έκθεση και η εμποροπανήγυρη, που συγκεντρώνει πάνω από 50.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στην Γενική Έκθεση φέτος περίπτερο θα έχει και το Επιμελητήριο Άρτας που θα δώσει έτσι την ευκαιρία σε όλους τους Συλλόγους ελευθέρων επαγγελματιών που εκπροσωπεί (13 συνολικά) να συμμετέχουν με έντυπο υλικό.