" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πτολεμαΐδας πανήγυρι.

Θέμα για προβληματισμό έδωσε η φετινή διοργάνωση της ετήσιας εμποροπανήγυρης της Πτολεμαΐδας, που έκλεισε τις πύλες της την Πέμπτη, με τους εκθέτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση να εμφανίζονται κατηφείς και να δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη, από άποψη εμπορικής κίνησης και τζίρου.

Θέμα για προβληματισμό ωστόσο αποτέλεσαν και οι αρκετές άδειες θέσεις- στον ούτως ή άλλως συρρικνωμένο χώρο της εμποροπανήγυρης, θέμα που συζητήθηκε έντονα και από τους επισκέπτες, οι οποίοι εξέφραζαν την απορία τους για τους αρκετούς κενούς- αδιάθετους χώρους στο πανηγύρι, καθώς και για το γεγονός ότι το πανηγύρι ξεκινούσε φέτος από το συγκρότημα των τεχνικών σχολών και πάνω, με εξαίρεση 2-3 ταβέρνες που ενοικίασαν χώρο λίγο πριν τον κόμβο της Μικράς Ασίας και Γράμμου.



Οι μόνοι από τους εκθέτες που δεν κλάφτηκαν φέτος ήταν οι ταβερνιάρηδες και όσοι πουλούσαν σάντουιτς από κινητές καντίνες, χαλβά Φαρσάλων και λουκουμάδες, αφού η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει πλέον σοβαρά και τους Πτολεμαϊδιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δήλωναν ότι πήγαν στο πανηγύρι για βόλτα και “βρώμικα” και όχι για να ψωνίσουν.



Άλλωστε το πανηγύρι έχει πλέον συρρικνωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί το μείζον γεγονός που αποτελούσε παλαιότερα που έσφυζε από εκθέτες και κατακλυζόταν από κόσμο, ενώ αίσθηση κάνει πλέον και το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια το εύρος των προϊόντων που έβρισκε κανείς άλλοτε στο πανηγύρι.

Ενδεικτικές ήταν και δηλώσεις κατοίκων της περιοχής στον «Π» οι οποίοι έλεγαν- με διαφορετικά λόγια, το ίδιο ακριβώς πράγμα, ότι πήγαν βόλτα στο πανηγύρι για να φάνε και άντε, το πολύ- πολύ να αγόρασαν πυτζάμες, εσώρουχα και κάλτσες για τα παιδιά.

Την ίδια ώρα δυσαρέσκεια με την κίνηση και τις αγορές δήλωνε μεγάλη μερίδα εκθετών, με αρκετούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι η κίνηση ήταν σημαντικά μειωμένη κι ο τζίρος ήταν πεσμένος στο μισό περίπου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 



Αίσθηση μάλιστα μάς έκανε ότι αρκετοί εκθέτες που ήρθαν από άλλα μέρη της χώρας δήλωσαν στον «Π» ότι «δεν πρόκειται να έρθουμε του χρόνου στο πανηγύρι της Πτολεμαΐδας», διότι εκτός από τα 350 ευρώ που κατέβαλλαν για την ενοικίαση του χώρου τούς ζητήθηκαν άλλα 80 ευρώ για την κατασκευή των περιπτέρων, με αποτέλεσμα να βγαίνει στην τελική ένα αξιοσέβαστο ποσό που δύσκολα θα μπορούσαν να καταβάλλουν του χρόνου, δεδομένου ότι η μειωμένη εμπορική κίνηση φέτος λειτουργεί αποθαρρυντικά. «Η κίνηση φέτος ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, στο μισό περίπου, δεν άξιζε τον κόπο και δεν βλέπω να ερχόμαστε του χρόνου», δήλωσε στον «Π» ένας από τους εκθέτες.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση έτερου εκθέτη που ήρθε από το Βόλο, ο οποίος είπε με διαφορετικά λόγια το ίδιο πράγμα: «Δεν πρόκειται να ξανάρθω του χρόνου στο πανηγύρι της Πτολεμαΐδας. Έδωσα τα χρήματα που ζητήθηκαν στη δημοπρασία, αλλά η κίνηση ήταν πολύ πεσμένη, ο τζίρος μου ήταν κάτω από το μισό σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, δεν μένει κάτι στο φινάλε.»

Την ώρα όμως που η ετήσια εμποροπανήγυρη Πτολεμαΐδας η οποία αποτελούσε επί δεκαετίες ένα μεγάλο κοινωνικό και εμπορικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να μπαίνει σε φθίνουσα πορεία, ικανοποιητικά εμφανίζονται τα έσοδα για το Δήμο Εορδαίας- σύμφωνα τουλάχιστον με μια πρώτη πρόχειρη αποτίμηση, αφού δεν έχουν δοθεί ακόμη επίσημα στοιχεία για τα ακριβή έσοδα της εμποροπανήγυρης, τα οποία και αναμένονται με ενδιαφέρον προκειμένου να διεξαχθούν και τα δέοντα συμπεράσματα.

Θα ήταν παράλειψη ωστόσο να μην αναφερθεί ότι δεν εκφράστηκαν ιδιαίτερα παράπονα από εκθέτες για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοπρασιών για τη διάθεση των χώρων ή για τις τιμές των περιπτέρων, αφού, όπως είπαν ήταν ίδιες με πέρσι, ούτε για τα μέτρα φύλαξης και ασφαλείας του χώρου της εμποροπανήγυρης. Η παρουσία της αστυνομίας άλλωστε στο χώρο όλες τις ημέρες της εμποροπανήγυρης ήταν κάτι περισσότερο από αισθητή.

Φέτος τέλος, όπως και πέρσι, η συντριπτική πλειοψηφία των εκθετών έκοβε αποδείξεις για την πώληση των προϊόντων, αφού φαίνεται ότι οι περσινές εξορμήσεις των ελεγκτών του ΣΔΟΕ έγιναν μάθημα σε πολλούς.



Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris