Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Γιορτή σύκου στο Ίππειος.

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου τη Γιορτή Σύκου, που θα γίνει την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στο Ίππειος.

Μετά την επιστημονική ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία το 2013, το αίτημα για τη συνεργασία τοπικών φορέων και ιδιωτικού τομέα για τη συστηματική καλλιέργεια, επεξεργασία, τυποποίηση, αλλά και εμπορία του σύκου στη Λέσβο, παραμένει.

«Η Γιορτή αυτή δε στέκεται μόνο στην παράδοση, αλλά πολύ περισσότερο θέλει να παρακινήσει τους κατοίκους της περιοχής και πιο πολύ τους νέους, να ασχοληθούν ξανά με την καλλιέργεια-παραγωγή και εμπορία του σύκου», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στρατής Σάλτας.

Στο χώρο των εκθεμάτων θα υπάρχει παραδοσιακή μουσική, ενώ η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων. Θα παρουσιαστεί η ιστορία του σύκου στο Ίππειος, θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ και στη συνέχεια οι επισκέπτες θα μπορέσουν να περιηγηθούν στα εκθέματα. Ποικιλίες σύκων, προσφορά γλυκών φτιαγμένα από σύκα, αλευριές, ρετσέλι, βράσμα, συκόπιτες, τηγανίτες με βράσμα και μαρμελάδες θα δώσουν άλλη γεύση στη 2η Γιορτή Σύκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με δρώμενα από απλωταριές, πάστωμα και ζεμάτισμα σύκων, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση παλιάς φωτογραφίας, καθώς θα εκτίθενται και συνταγές γλυκών από σύκα.

Σημειώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μετ’ επιστροφής με λεωφορείο από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 5 το απόγευμα, προσφορά του πρακτορείου «Samiotis Tours».