" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Δερβιτσάνη Αλβανίας:σκόνη και φτερό στο πανηγύρι

Στον Εισαγγελέα Αργυροκάστρου η Νεολαία Δερβιτσάνης για τα σύμβολα της Αυτονόμου Β. Ηπείρου στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου
Δερβιτσάνη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως ένα γεγονός που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου και προσπαθήσαμε να μην πάρει έκταση, εξελίσσεται σε προβοκάτσια και οργανωμένο σχέδιο του αλβανικού κράτους κατά της Ελληνικής Μειονότητας και της Νεολαίας Δερβιτσάνης. Παραθέτουμε αναλυτικά τα γεγονότα.
Η νεολαία του χωριού μας, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου διοργανώνει πανηγύρι στο χωριό, καθώς γιορτάζει η εκκλησία μας, η Κοίμησης της Θεοτόκου. Το πανηγύρι αυτό έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται με τεράστια συμμετοχή κάθε χρόνο. Η νεολαία μας με προσωπική εργασία και κόπο, οργανώνει τα πάντα ώστε να περνάνε όμορφα όλοι όσοι επισκέπτονται το χωριό τον Αύγουστο, να τηρούμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόπου μας, που τόσα χρόνια παραμένουν αναλλοίωτα. Ότι γίνεται, γίνεται με σεβασμό πρώτα απ όλα στους συγχωριανούς μας, τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας αλλά και τους νόμους.
Φέτος παραμονές του πανηγυριού, συνελήφθη στην Κακαβιά νεαρός από το χωριό μας μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, με την αιτιολογία ότι φορούσε μπλούζα που έφερε πάνω την ελληνική σημαία και τη σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Η δικαιολογία από πλευράς της αλβανικής αστυνομίας ήταν πως πρόκειται για μια απλή εξακρίβωση στοιχείων, παρότι ο νεαρός ανακρίθηκε κανονικά και υπέγραψε την κατάθεση του. Μετά από κάποιες ώρες αφέθηκε ελεύθερος. Να σημειώσουμε πως αντίστοιχες μπλούζες φορούσαν αυτοβούλως πάρα πολύ νεολαίοι του χωριού μας και στόχος όλων αυτών είναι η διατήρηση της ιστορίας μας, των παραδόσεων μας και του πολιτισμού μας, χωρίς ίχνος προκλητικής ή εθνικιστικής διάθεσης.

Παρότι υπήρχε έντονη αναστάτωση για το γεγονός στο χωριό, αποφασίσαμε να μην πάρει περαιτέρω έκταση και να λήξει εκεί το γεγονός, καθώς θεωρήσαμε πως ήταν μια κακή στιγμή. Το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή παραφωνία ή το παραμικρό παρατράγουδο που να προσβάλλει κάποιον.
Φαίνεται όμως πως το γεγονός δεν ήταν απλά μια κακή στιγμή, αλλά μία οργανωμένη προβοκάτσια, με στόχο να δημιουργήσει φόβο, να διαλύσει το πανηγύρι του χωριού και να απομακρύνει τα Δερβιτσωτόπουλα από τον τόπο τους. Προχθές, 16 Σεπτεμβρίου 2014 , έφτασαν στα χέρια κάποιων συγχωριανών μας (συνολικά σε 7 άτομα) κλήσεις από τον εισαγγελέα, προκειμένου να παρουσιαστούν ενώπιον του. Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως ο φάκελος περιέχει πολλά περισσότερα ονόματα (που μπορεί να αγγίζουν και τα 60 ) και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σήμερα τα παιδιά παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν γιατί φορούσαν αυτές τις μπλούζες.
Φαίνεται πως το αλβανικό κράτος που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλά και έντονα εθνικιστικά κρούσματα, προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα κάπου αλλού και δημιουργεί θέματα από κει που δεν υπάρχουν, με στόχο τον εκφοβισμό.
Με δεδομένο ότι δεν έγινε κανένα επεισόδιο και όλα κύλησαν απολύτως ομαλά, ο εντοπισμός των παιδιών που μπορεί να φορούσαν (ή και να μη φορούσαν) τη συγκεκριμένη μπλούζα, θυμίζει πρακτικές Εμβερ Χότζα, όταν χαφιέδες των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν κάθε κίνηση της Ελληνικής Μειονότητας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν.
Ουδέποτε κανείς από τη Νεολαία του χωριού μας δεν έπραξε κάτι πέραν αυτών που ορίζουν οι παραδόσεις μας, ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας και κυρίως αυτών που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν το αλβανικό κράτος να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ένταση σε μία φιλειρηνική περιοχή και κυρίως θυμίζουν τακτικές του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η Νεολαία μας στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η οποία όμως δεν συνάδει με τέτοιες ενέργειες.
Παρακαλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, την ΕΕ μέλος της οποίας θέλει να γίνει η Αλβανία και τον ΟΑΣΕ να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και η ασφάλεια της Νεολαίας του χωριού μας. (ellogosar)
Με εκτίμηση
Νεολαία Δερβιτσάνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris