" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Γιορτή αχλαδιού στην Πλατανούλια.

Το ελληνικό αχλάδι που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου με ναυαρχίδα το Κρυστάλλι θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά, αν όχι σε όλο τον κόσμο σίγουρα στην Ευρώπη και κυρίως σε σύγκριση με αχλάδια άλλων χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Τυρνάβου οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας της αχλαδιάς στο Δήμο Τυρνάβου ανέρχονται σε 10.000 στρέμματα. Πιο ειδικά, η ποικιλία Κρυστάλλι καταλαμβάνει το 60-70% της παραγωγής αχλαδιού, ενώ τα βιομηχανικά αχλάδια το 20%. Την υπόλοιπη παραγωγή συμπληρώνουν άλλες επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως οι κοντούλες, τα coscia, τα Santa Maria κ.λπ.

Η νέα δημοτική Αρχή του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση αγκάλιασε από τις πρώτες κιόλας μέρες, από την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβε, προτάσεις και ιδέες των τοπικών φορέων για την περαιτέρω ανάδειξη του τυρναβίτικου αχλαδιού.

Έτσι λοιπον Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων, με τη συμπαράσταση και του Δήμου Τυρνάβου διοργανώνει τη «Γιορτή Αχλαδιού» έχοντας ως στόχο μέσα από πολιτισμικές παρεμβάσεις να διαμορφωθεί προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου μας.

Τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και την ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας, ενώ προωθούν τη σύνδεση του τουρισμού με το φαγητό, το ποτό και την τοπική κουζίνα.

Η φετινή «1η Γιορτή Αχλαδιού» με τίτλο «... μεταξύ τυρού και αχλαδιού», που γίνεται από το Σύλλογο σε συνεργασία με το δήμο Τυρνάβου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, φιλοδοξεί να γίνει ένας θεσμός στην περιοχή και σημείο αναφοράς για μια δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι αυτή του αχλαδιού.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στα Πλατανούλια και περιλαμβάνει:

- Επιστημονική ομιλία με θέμα: «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο για την αχλαδιά» και εισηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνο.

-Έκθεση προϊόντων, έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια αυθεντικό γλέντι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανουλίων κ. Βασίλης Ψαθάς και το διοικητικό συμβούλιο καλούν τους πολίτες και κυρίως τους αχλαδοπαραγωγούς να συμμετάσχουν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Χορηγός Επικοινωνίας της «Γιορτής Αχλαδιού» είναι η «Ελευθερία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris