" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κορκίδης-ΕΣΕΕ: "Οι εξαγωγές η λύση στην κρίση"

“Η χαμηλή σημερινή μας θέση στην ανταγωνιστικότητα οφείλεται ίσως ως ένα βαθμό στην έλλειψη εξωστρέφειας, αλλά κυρίως οφείλεται στο κράτος που ενώ υπάρχουν διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες, οι μειωμένοι και σχεδόν μηδενικοί δασμοί λειτουργούν μονομερώς για τις εισαγωγές και όχι για τις εξαγωγές μας”.

Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σε τοποθέτησή του για τις ελληνικές εξαγωγές και το νέο «εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης».

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι "οι εξαγωγές είναι η

λύση στην κρίση, είναι η κρίσιμη παράμετρος για την επιβίωση και την ανάπτυξη μίας επιχείρησης", ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη όλοι οι νέοι επιχειρηματίες της χώρας να αναζητήσουν ευκαιρίες στο διεθνές περιβάλλον και να τις αξιοποιήσουν.

Επεσήμανε ότι όσοι σκέφτονται να επιχειρήσουν κάποιο άνοιγμα στις διεθνείς αγορές, οφείλουν να γνωρίζουν τα μυστικά της αγοράς που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν επαγγελματικά και συνοπτικά σχολίασε ότι, τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και τα στελέχη της επιχείρησης πρέπει να είναι εξειδικευμένοι στο διεθνές εμπόριο και να διαθέτουν μία ολοκληρωμένη και συστηματική εκπαίδευση στην εξαγωγική διαδικασία και ιδίως να ακολουθούμε τον ακόλουθο δεκάλογο της εξαγωγικής διαδικασίας:

- εξαγωγικό μάρκετινγκ και ανάπτυξη αγορών

- έρευνα και επιλογή ξένων αγορών
- «αγορές στόχοι»
- ανάπτυξη εξαγωγικών πωλήσεων

- διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών

- διεθνείς, συνδυασμένες μεταφορές

- τελωνειακές διαδικασίες και e-customs

- διασφάλιση πληρωμής από το εξωτερικό

- φορολογικές διαδικασίες - απαλλαγή ΦΠΑ

- επαγγελματικές τεχνικές και μέθοδοι διαπραγματεύσεων

- αξιοπιστία, ποιότητα, διάρκεια συνεργασίας.

Τόνισε ότι, οι εφοδιασμοί πλοίων σε τρίτες χώρες το 2010 αυξήθηκαν στα 323 εκ. ευρώ από τα 274 εκ ευρώ του 2009, ενώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε το 2010 σε σύγκριση με το 2009 κατά 14% και ανήλθε στα 15,5 δισ ευρώ ή 21 δις δολάρια, ενώ την υψηλότερη τιμή κατέγραψε το 2008 με 19,2 δισ. ευρώ και αυτό το υπογράμμισε καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει καταγραφεί μία ιδιαίτερη δυναμική σε ότι αφορά τις εξαγωγές. Μία αύξηση της τάξεως του 8,3% μέσα στο 2010 και προβλέψεις για αύξηση 5,5% για το 2011 αλλά «το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2010 ανήλθε στο 34%, κάτι που μας αποτρέπει από εύκολους εφησυχασμούς».

Όπως είπε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2010 χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν στα -19,25 δισ., παρά το γεγονός ότι οι εμπορευματικές συναλλαγές στις εισαγωγές το τελευταίο δωδεκάμηνο (ΦΕΒ 2010-2011) μειώθηκαν κατά 14%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 26% σε αξία. Σε απόλυτα μεγέθη οι εξαγωγές αυξηθήκαν μέσα σε 12 μήνες από 992 εκ. το Φεβρουάριο του 2010 σε 1,39 δις ευρώ τον φετινό Φεβρουάριο και οι εισαγωγές μειώθηκαν αντίστοιχα από 3,88 δισ. σε 3,68 δισ. συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

Σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι εάν στα παραπάνω ποσά των εξαγωγών προστεθεί ένα μέρος του ναυτιλιακού συναλλάγματος για τις πωλήσεις ειδικού προορισμού, «όπως μόνο στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί οι εφοδιασμοί ποντοπόρων πλοίων και γενικά οι πωλήσεις σε πλοία ελληνικής και ξένης σημαίας, ναυτιλιακού εξοπλισμού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων υλικών, αντί για εξαγωγές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε ίσως να μην υπήρχε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, αλλά πλεόνασμα».

Αναλύοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, οι παρακάτω επτά πυλώνες πολιτικής αφορούν, όπως είπε, αποκλειστικά την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας μας:

1. Τη δραστηριοποίηση 2 νέων χρηματοδοτικών εργαλείων: Το Go2Market (προϋπολογισμό 70 εκ ευρώ ), το Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (προϋπολογισμό 30 εκ ευρώ ).

2. Τη βελτίωση μονάδων πιστοποίησης προϊόντων που θα επικεντρώνουν στην ποιότητα
3. Την εξάλειψη των εμποδίων για την εξαγωγική δραστηριότητα (Business Friendly Greece Program 2011).

4. Τη δημιουργία διυπουργικής ομάδας για καλύτερο συντονισμό με την Ένωση Εξαγωγέων.

5. Την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα.

6. Την αναδιάρθρωση όλων των σχετικών οργάνων όπως είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

7. Την εγκαθίδρυση ενός δικτύου ενημέρωσης που θα συνεργάζεται με τις ενώσεις εξαγωγέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris