" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ

Χωρίς τη Μελίνα


Πέρασαν δεκαεπτά χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη (πέθανε 6 Μαρτίου 1994) και η απουσία της γίνεται ολοένα πιο αισθητή.
Οσοι τη γνώρισαν, την αγάπησαν, όσοι συνεργάστηκαν μαζί της κι εκείνοι που εκτίμησαν τους ανιδιοτελείς αγώνες της για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, προκειμένου να στεγαστούν ενωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα (με τα κλαπέντα από τον Ελγιν), θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11.30 το πρωί στον τάφο της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ:

Τη χαρακτήρισαν "τελευταία ελληνίδα θεά" και "γυναίκα - φλόγα". Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974). Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του.

Τη βάφτισαν Αμαλία - Μαρία, δεν τη φώναξαν όμως έτσι ποτέ. Το όνομα που θα χρησιμοποιούσαν σε όλη της τη ζωή, και με το οποίο έγινε πασίγνωστη, ήταν το "Μελίνα". Πολλές φορές δεν χρειαζόταν καν το επίθετο "Μερκούρη" για να συστηθεί. Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και η Μελίνα των ξένων.

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και ήταν η αγαπημένη εγγονή του Σπύρου Μερκούρη, ενός από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς Δημάρχους της Αθήνας για περισσότερα από 20 χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris