" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Γνωστοί εισαγωγείς πίσω από το παρεμπόριο!

Γνωστοί εισαγωγείς πίσω από το παρεμπόριο!

Καταγγελίες για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξή του

dealer
Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παρεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, γίνονται προσπάθειες από πλευράς της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, την δημοτική και την ελληνική αστυνομία, καθώς και απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.
Στο μεταξύ, σε ποσοστό 60% έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις σε προϊόντα παραεμπορίου, που έχουν πραγματοποιήσει μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας, τους τελευταίους δύο μήνες, μόνο στον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Τάσο Αβραντίνη, αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. «Ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο της πόλης δεν έχει πια παραεμπόριο. Οι μόνες εστίες που έχουν παραμείνει είναι αυτές που έχουν σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλαδή στην ΑΣΟΕ, στη Μασσαλίας και τα Προπύλαια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραντίνης και αποκαλύπτει ότι στα συγκεκριμένα σημεία έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, γι’ αυτό και είναι πολύ προσεκτικοί, «γιατί δεν επιθυμεί κανείς να μπουν σε κίνδυνο ζωές και να προκληθούν συγκρούσεις», επισημαίνει.
Είπε ακόμη ότι έχει δοθεί εντολή, οι έλεγχοι για το παραεμπόριο να γίνονται με σεβασμό των δικονομικών δικαιωμάτων των ατόμων που εμπλέκονται. «Αυτό που ενοχλεί είναι η δραστηριότητα και όχι η υπόσταση των ανθρώπων», τονίζει. Οι περισσότεροι πλανόδιοι «παραέμποροι» είναι νιγηριανής καταγωγής, ενώ οι αποθήκες στις οποίες βρίσκονται τα προϊόντα είναι μισθωμένες σε πολίτες κινεζικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν κοινοτικά διαβατήρια. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη, γιατί κανένας καταστηματάρχης, είτε είναι Έλληνας, είτε αλλοδαπός, δεν θέλει να δουλεύει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα περιθώρια κέρδους των παράνομων εμπόρων είναι της τάξης του 90%», λέει ο κ. Αβραντίνης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι «σκοπός και στόχος της πολιτείας και όλων των φορέων είναι να περάσουν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια, που χάνονται από το παρεμπόριο, μέσα από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου εμπορίου και να αποδοθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ. Έτσι όχι μόνο θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες από το παρεμπόριο, αλλά θα υπάρξουν και σημαντικά έσοδα για το κράτος».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, επισημαίνει την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες από τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα στοχεύουν στην είσοδο αυτών των εμπορευμάτων στη χώρα μας, τα οποία, όπως λέει, «έρχονται ως επί το πλείστον σαν κοινοτικά προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισημαίνει, επίσης στην ανάγκη εξονυχιστικών ελέγχων, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά, καθώς και για τη δημόσια υγεία. Όπως είπε για την πάταξη του χονδρεμπορίου τέτοιου είδους προϊόντων, πρέπει να γίνει: «πάταξη των εισαγωγών, εντοπισμός και κατάσχεση στις αποθήκες εμπορίου και διακίνησης, καθώς και πάταξη του φαινομένου στο πεζοδρόμιο από τη δημοτική και την ελληνική αστυνομία».
Όπως κατήγγειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορκίδης, στα κυκλώματα διακίνησης συμμετέχουν και Έλληνες έμποροι. «Σαφώς υπάρχουν και Έλληνες σ’ αυτή την διαδικασία. Είναι γνωστοί στο ΣΔΟΕ. Είναι στον σχεδιασμό και στην στρατηγική του να συλλέξει στοιχεία», τονίζει και επισημαίνει την ανάγκη για ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων, δήμων, περιφερειών και αστυνομίας.
Το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, χαρακτηρίζει την κατάσταση «δραματική», παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αφού όπως λέει, «το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά έχει απλά μετατοπιστεί».
«Πολλοί παράνομοι έμποροι αν και έχουν φύγει από το κέντρο, μετεγκαταστάθηκαν περιμετρικά της Αθήνας, σε σταθμούς μετρό, στα πανεπιστήμια, στην επαρχία, στα νησιά, σε λαϊκές αγορές και σε παζάρια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδας, Δημήτρης Ψύκος.
«Το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Γίνονται μάχες στην Αθήνα, στα νησιά και τη Θεσσαλονίκη. Οι παρέμποροι είναι εξαγριωμένοι και ανεξέλεγκτοι και χτυπάνε μέχρι και υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας», τονίζει και αναφέρει ότι σε πρόσφατη διαμαρτυρία κατά του παράνομου εμπορίου, ξυλοκοπήθηκε ο πρόεδρος του συνδικάτου.
Σε επίπεδο προτάσεων, το συνδικάτο μικροπωλητών είναι υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων. «Δεν δίνεται λύση με το να συλλαμβάνουν έναν αλλοδαπό, να του κατάσχουν 50 τσάντες και την άλλη μέρα να τον αφήνουν ελεύθερο και να ξαναβγαίνει στην αγορά. Η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει και να πατάξει το παραεμπόριο μόνη της, αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα», τονίζει ο κ. Ψύκος και προσθέτει: «Οι παρέμποροι βρίσκονται υπό την ομπρέλα κάποιων εισαγωγέων, οι οποίοι διακινούν απίστευτα ποσά. Για να χτυπηθεί το παραεμπόριο πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν οι εισαγωγείς λαθραίων προϊόντων. Αυτοί οι εισαγωγείς είναι γνωστοί, είναι μέλη εμπορικών συλλόγων».
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με γυναικεία ενδύματα, στο κέντρο της Αθήνας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέει ότι «για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι τα περισσότερα δισκοπωλεία έχουν κλείσει από τότε που εμφανίστηκαν οι πλανόδιοι παρέμποροι», και προσθέτει: «Είναι αδιανόητο, σε μία ευνομούμενη πολιτεία, έξω από ένα κατάστημα με τσάντες, να υπάρχει πλανόδιος που πουλάει απομίμηση του ιδίου προϊόντος, λαθραίο, και παράνομα. Δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αν σταματήσουν οι παρέμποροι να πουλάν λαθραία, τότε οι περισσότεροι θα αναγκαστούν να στραφούν στο έγκλημα για να επιβιώσουν και τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα».
Τη δική τους άποψη όμως μετάφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ με δηλώσεις τους και πλανόδιοι, οι οποίοι καταγγέλλουν επιθέσεις σε βάρος τους. «Κάθε μέρα έρχονται και μας διώχνουν από παντού. Μας έχουν χτυπήσει, μας βρίζουν, μας κυνηγάνε σα να είμαστε ζώα. Εγώ έχω κοιμηθεί πάνω από δέκα φορές σε κελί. Δεν μας δίνουν “χαρτιά” για να δουλέψουμε νόμιμα. Κάπως πρέπει να ζήσουμε και εμείς», δηλώνει ένας 22χρονος Νιγηριανός, ο οποίος κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά εδώ και 3 χρόνια.
«Δουλειές δεν υπάρχουν και πουλάμε τσάντες για να ζήσουμε», λέει και προσθέτει ότι «το μεροκάματο δεν είναι καθόλου καλό. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά πια. Παλιά αγοράζανε πιο συχνά. Τώρα μόνο τις κοιτάνε».
«Λουκέτα» κατά συρροή στο κέντρο της Αθήνας
Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα, ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Πανεπιστημίου έχουν βάλει λουκέτο ένα στα τέσσερα καταστήματα. Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις εργασίας στο εμπόριο όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι Κέντρο Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη), Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Πειραιάς. Από τις προαναφερθείσες περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι.
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».
Σε όλες τις περιοχές εντοπίζονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. «Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα» δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris