" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη στήριξη της εργασίας το 2011, από τη Λούκα Κατσέλη

Η Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε δυο νέες δράσεις συνολικού ύψους 845 εκ. ευρώ και με 192.000 ωφελουμένους.

"Οι νέες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης αποτελούν την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα", τόνισε παρουσιάζοντας το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη στήριξη της εργασίας το 2011, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι υπόλοιπες δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί, τότε το ποσοστό ανεργίας θα είχε ξεπεράσει σήμερα το 17%.

Η Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε δυο νέες δράσεις συνολικού ύψους 845 εκ. ευρώ και με 192.000 ωφελουμένους. Η πρώτη αφορά προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας που απευθύνονται σε 55.000 ανέργους συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, αφορά στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας θα υπογράψει εντός του μηνός μνημόνια με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Τα προγράμματα αποσκοπούν στην ένταξη 37.000 ανέργων στην αγορά εργασίας και είναι συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ.


Τα προγράμματα της κοινωνικής εργασίας είναι διάρκειας έως 5 μηνών και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ ενώ προβλέπεται πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι άνεργοι θα μπορούν να ενταχθούν σε έργα κοινωνικής ωφέλειας για παράδειγμα σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, αναδασώσεις καθαρισμός δασικού δικτύου, φυλάξεις αλσών και πάρκων, λειτουργία προγραμμάτων σίτισης κ.λ.π.


Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, (όπως είναι τα 5.000 ευρώ εισόδημα ανά μέλος του νοικοκυριού), άνεργοι νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία


Έχουν επιλεγεί κατ' αρχήν 25 περιοχές με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας ( βάσει ανάλυσης ΕΛΣΤΑΤ - ΠΑΕΠ).


Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα που αφορούν στην στήριξη της εργασίας σε 13 περιφέρειες στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, την προετοιμασία και το σχεδιασμό νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & της αυτοαπασχόλησης .


Ωφελούμενοι, είναι οι άνεργοι-εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ,, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες ενώ ως περιοχές παρέμβασης λαμβάνονται το σύνολο ή τμήμα κάθε Νομού, ανάλογα με τις ανάγκες.


Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμη την ενεργοποίηση πέντε νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού €375 ΕΚ. ενώ ήδη υλοποιούνται 30 προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ με όφελος τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη περισσοτέρων από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας και φοίτηση 14.100 σπουδαστών σε σχολές μαθητείας και ΙΕΚ.


Τα προγράμματα αυτά αφορούν :


α) "Επιταγή Επανένταξης" με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,


β)Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,


γ)Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών


δ)Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ε) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας


Η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα τα προγράμματα είναι κυρίως αμυντικά και αποσκοπούν στην υποστήριξη των ανέργων ως ότου δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας λειτουργούν μεν ανασχετικά στη διόγκωση της ανεργίας, αλλά έχουν και αναπτυξιακή διάσταση και συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.


Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Εργασίας η κ. Κατσέλη τόνισε ότι το πρόγραμμα κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς τους, να συμπράξουν, προκειμένου να προσφέρουν έργο κοινωνικού σκοπού απασχολώντας ανέργους. Η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια είναι μεγάλη. Με τη συγκεκριμένη δράση εξυπηρετείται αφενός η ανάγκη εισοδηματικής στήριξης των πολιτών και αφετέρου η ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως και ευρύτερα οι δράσεις κοινωνικού σκοπού.


Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των Περιφερειών θα γίνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων από τα ΤΟΠΣΑ.


Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η ενίσχυση της απασχόλησης έχει μεγάλη σημασία για το ασφαλιστικό σύστημα και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την ανεργία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι για κάθε άνεργο το σύστημα έχει απώλεια εισφορών γύρω στα 550 ευρώ ανά μήνα, ενώ προστίθεται και το κόστος των 450 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.


Τόσο η κ. Κατσέλη όσο και ο κ. Κουτρουμάνης τόνισαν ότι για όλες τις κατηγορίες ανέργων προβλέπονται αντικειμενικά κριτήρια επιλογής με μοριοδότηση και διαδικασίες ανάλογες με του ΑΣΕΠ οι οποίες θα ανακοινώνονται με την δημοσίευση των προκηρύξεων.


Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν εντός του μηνός από την Μακεδονία και τη Θράκη όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές καταγραφές, (οι φορείς έχουν ζητήσει την κάλυψη 7.000 θέσεων), ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε η ένταξη των ανέργων και η καταβολή των επιδομάτων, να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. 
newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris