" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Γιορτή με 200 καρτούν

Από σήμερα και έως τις 23 Μαρτίου η Αθήνα παραδίδεται στη γοητεία των καρτούν. Στο 6ο Animfest, το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, που ξεκινάει σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου), περίπου 200 ταινίες animation θα μας ξεναγήσουν στα βάθη και τα μήκη της τέχνης του σχεδίου στη μεγάλη οθόνη.
 
Το «Μηδέν» του Χριστόφορου Κιζήλου
Σπέσιαλ δώρο για τους επισκέπτες της διοργάνωσης, που μας δίνει μια χαρακτηριστική γεύση από την πρωτοποριακή ματιά των φιλμ, αποτελούν οι προβολές στις 23 Μαρτίου δύο πολυβραβευμένων ταινιών μικρού μήκους και μίας τρίτης από την Αργεντινή: στον «Ενοικιαστή» του Αμερικανού Τζέισον Κάρπεντερ, ένα αγόρι μεγαλώνει με τη φροντίδα μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε μια παραμελημένη, φτωχή γη, ενώ ο μοναχικός ενοικιαστής του ισόγειου δωματίου του σπιτιού δείχνει ιδιαίτερα ευαίσθητος στην παρουσία του.
«O ενοικιαστής»
«O ενοικιαστής»
Στο «Μηδέν» του ελληνικής καταγωγής Αυστραλού δημιουργού Χριστόφορου Κιζήλου, το Μηδέν αντιμετωπίζει συνεχείς προκαταλήψεις και διώξεις μέχρι που συναντά μια γυναίκα Μηδέν και μαζί επιχειρούν να ανατρέψουν τις προκαταλήψεις.
Τέλος, στο ενός λεπτού καρτούν «Στην όπερα» του Αργεντινού Χουάν Πάμπλο Ζαραμέλα θα απολαύσουμε μια αληθινή βραδιά στην όπερα.
Νέα γενιά
Εκατόν σαράντα έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων της νέας γενιάς καλλιτεχνών και σπουδαστών από 38 χώρες έχουν επιλεγεί να διαγωνιστούν στο διεθνές τμήμα (88 ταινίες), στο σπουδαστικό τμήμα (36 ταινίες) και στο ελληνικό τμήμα (22 ταινίες), για να βάλουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε αριθμούς.
Επίσης, περισσότερες από 50 ταινίες θα προβληθούν στα επιμέρους μη διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ όπως είναι το διεθνές πανόραμα, η συλλογή ταινιών κινουμένων σχεδίων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η επιλογή βραβευμένων ταινιών από το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρτούν και Ανιμέισον της Κίνας.
Ενδιαφέρουσες ημερίδες και συζητήσεις απαρτίζουν τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, όπως η ημερίδα του ερχόμενου Σαββάτου με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και εκπαίδευση/ Η οπτικοποίηση της αφήγησης: Από τον Τριβιζά στο Logicomix», καθώς και το μάστερκλας της Κυριακής, στο οποίο οι δημιουργοί Γιώργος Φειδάς και Γιάννης Τσιτσώνης της πετυχημένης σειράς του Mega «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» θα μιλήσουν για τη διαδικασία υλοποίησής της.
Οι εκθέσεις των Μπάμπη Βενετόπουλου (λέκτορα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και video artist) και Βίκυ Μπέτσου (λέκτορα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και video artist) αλλάζουν το περιβάλλον στο ισόγειο της Ταινιοθήκης.
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ
Η ελληνική οικονομική κρίση, το αστικό πρόσωπο της Αθήνας, οι αρχαιοελληνικοί μύθοι αλλά και κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση των ανηλίκων, είναι θέματα που απασχολούν τους δημιουργούς που διαγωνίζονται στο ελληνικό τμήμα («Greek side story», «Lilly's dress», «1,2 Million children», «Κατάβαση», «Smash», είναι μερικές από αυτές).
Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, από την άλλη, θα δούμε μια πολυσυλλεκτική γκάμα ταινιών, όπως το βραβευμένο πέρυσι με Οσκαρ μικρού μήκους φιλμ «Logorama», όπου οι αυτοκινητιστικές καταδιώξεις και μια υπόθεση ομηρείας είναι στο προσκήνιο, αλλά και το ισπανικό φιλμ «Vicenta» του Σαμ Ορτί, διάρκειας 23 λεπτών, όπου μια χήρα ψάχνει μετά μανίας την περιουσία που κέρδισε ο μακαρίτης σύζυγός της στη λοταρία, χωρίς να της αποκαλύψει πού την έκρυψε.
ΘΕΑΤΡΟ
To 6ο Animfest θα ολοκληρωθεί με την πολυμεσική παράσταση από το θέατρο μαριονέτας «Almamanos», που θα παρουσιάσει το έργο «Mr Gustavo & Miss Veronica»
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
EΘΝΟΣ οnline

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris