" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Μεγάλη πληγή στην Ηλεία


Η άνθηση του παρεμπορίου και στον Πύργο είναι το θέμα ρεπορτάζ του pirgiotis.gr, ενώ στο iliaoikonomia.gr διαβάζουμε άρθρο του Παναγιώτη Σκούρα για την αρχή και το τέλος ενός φιλόδοξου θεσμού, του Συμπαραστάτη του Δημότη.
----------
"Πληγή" το παρεμπόριο για την αγορά της Ηλείας
«Ανοιχτή πληγή» για τους εμπόρους και την τοπική οικονομία, αποτελεί το παρεμπόριο στoν Πύργο,στην Ηλεία,( αλλά και στη χώρα γενικότερα) που λαμβάνει πλέον τρομακτικές διαστάσεις.
Την ίδια ώρα που τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα '' κλειδώνουν'' το ένα πίσω από το άλλο, εμποροϋπάλληλοι βγαίνουν στην ανεργία και ο κρατικός κορβανάς «αιμορραγεί» από την απώλεια ΦΠΑ, ο τζίρος του παρεμπορίου άγγιξε κάποια...δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Το παρεμπόριο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο τέσσερις φορές τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα ...σημειώνουν  οικονομικοί παράγοντες.
Αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών για την πάταξη του παρεμπορίου ίσως να είναι μια ''λύση'' στο πρόβλημα (καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι) βλέποντας το φαινόμενο να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Τώρα το πώς και ποιός θα ...δώσει το σύνθημα για την ενεργοποίηση εμπόρων και τοπικών κοινωνιών, προκειμένου η πάταξη του παρεμπορίου, να ξεκινήσει από τη βάση δεν το γνωρίζουμε...
Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα του παρεμπορίου στην Ελλάδα,
σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, βάσει της οποίας, το 2009 δεσμεύτηκαν από την ελληνική αγορά 21.990.722 προϊόντα «μαϊμού».
Το τρομακτικό νούμερο, είναι αυτό που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη ανάμεσα στην Ε.Ε. σε θέματα παρεμπορίου. Ακολουθεί η Ολλανδία με 17.900.000 κατασχέσεις προϊόντων «μαϊμού» και η Ιταλία με 12.900.000 κατασχέσεις προϊόντων «μαϊμού».
Βάσει της ίδιας μελέτης, το 64,4% των προϊόντων «μαϊμού» που εισάγονται στη χώρα και διατίθενται στην αγορά, προέρχεται από την Κίνα, το 14,6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4,5% από την Αίγυπτο και το 4,1% από την Κύπρο.
Το πιο σοκαριστικό στοιχείο είναι όμως, ο τζίρος του παρεμπορίου που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει απώλειες της τάξης των πέντε δισ. ευρώ μόνο από τη μη απόδοση του ΦΠΑ, ενώ διαφυγόντα κέρδη μετρά και το στεγασμένο νόμιμο εμπόριο. Όσα διατίθενται στο παρεμπόριο, αποτελούν χαμένα έσοδα για το νόμιμο εμπόριο.
Ειδικά στην περίπτωση του Πύργου , οι επαγγελματίες δεν κρύβουν την πικρία τους για το γεγονός ότι το παρεμπόριο ανθεί, κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών, κι ενώ μέσα στο 2010, '' κλείδωσαν'' αρκετά λουκέτα στην τοπική αγορά και στο πρώτο 2μηνο η εικόνα είναι χειρότερη.
''Στην κεντρική αγορά αλλά και στα χωριά, σε καθημερινή βάση και κυρίως τις βραδινές ώρες, παρακολουθούμε παράνομους περιπλανώμενους πωλητές να εμπορεύονται τα είδη τους. Κανείς δεν τους αγγίζει, κανείς δεν μας ακούει. Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των νόμων και τίποτα περισσότερο'', λένε χαρακτηριστικά οι επαγγελματίες.
Είναι αδιανόητο μια χώρα που κόβει μισθούς και συντάξεις για να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ το χρόνο, να επιτρέπει απώλεια εσόδων μόνο από το ΦΠΑ ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ εξαιτίας του παρεμπορίου....Όλοι δυστυχώς, αδιαφορούν για το θέμα στην πραγματικότητα και είναι μόνο λόγια...
Προσωπικά(ο συντάκτης) νομίζω ότι το παρεμπόριο έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια για τον εμπορικό κόσμο.
Οι συνέπειες ; Aυξανόμενη ανεργία στις τάξεις των εμποροϋπαλλήλων, αδυναμία των εμπόρων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, λουκέτα στην αγορά και εν τέλει χρήματα που δεν ξαναγυρίζουν στη τοπική αγορά,στη τοπική κοινωνία.
(M.Tσ. -m.tsalig@yahoo.gr- για το www.pirgiotis.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris