" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Με το υπουργείο Εργασίας να προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής που θα συντάξει πόρισμα μέχρι το Μάιο για τα επαγγέλματα που θα παραμείνουν στο ευνοϊκό αυτό
 καθεστώς, εκτιμάται ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σε επιστολή του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, προς εργοδότες και συνδικάτα καλούνται να ορίσουν εκπροσώπους για τη νέα εντεκαμελή επιτροπή εντός 15 ημερών ώστε να παραδοθεί το τελικό πόρισμα εντός του ερχόμενου τριμήνου.

Ο στόχος μείωσης του αριθμού των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα από τις 750.000 στις 450.000 αναφέρεται και στο Μνημόνιο, όπου σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στο ειδικό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού.

Οι εργαζόμενοι που δεν πρόκειται να επηρεαστούν, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", είναι αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας μάλιστα επεξεργάζεται ειδική ρύθµιση βάσει της οποίας δεν θα θιγούν όσοι εργαζόµενοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα.

Ασφαλιστικές δικλίδες θα υπάρξουν και για όσους εργαζόµενους βρίσκονται κοντά στη θεµελίωση δικαιώµατος, ώστε να µην προχωρήσουν οι εργοδότες σε µαζικές απολύσεις. Στόχος είναι να αποτραπεί το ενδεχόµενο οι εργοδότες να απολύουν τους µεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόµενους για να προσλάβουν νέους, που δεν θα υπάγονται στα βαρέα και εποµένως θα έχουν χαµηλότερους µισθούς.

Η νέα λίστα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, με τις ρυθμίσεις να "τρέχουν" σταδιακά για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Έτσι, οι πρώτες αλλαγές αναµένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 και µε βάση τον σχεδιασµό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρµοστούν σταδιακά.

Σε όσα επαγγέλµατα αποχαρακτηριστούν, έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στους µισθούς αλλά και τις συντάξεις. Συγκεκριµένα οι εργαζόµενοι θα κληθούν να αντιµετωπίσουν:

1) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης. Δηλαδή θα υπάρχει «εξίσωση» µε τις ρυθµίσεις που ισχύουν και για όσους εργαζόµενους δεν είναι στα βαρέα.

2) Τη µείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ το µήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδοµα.

3) Τη µείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσµα της µείωσης των µισθών.

Στο "µικροσκόπιο" της επιτροπής θα µπουν επαγγέλµατα, όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν περίπου 15 επαγγέλµατα, τα οποία σήµερα είναι στη λίστα αλλά σταδιακά εκλείπουν (π.χ. καταµετρητές κερµάτων στις συγκοινωνίες).

Να σημειωθεί πως η λίστα µε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από 25 χρόνια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris