" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη η πόλη όπου κάποιος θα μπορούσε να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς αγάπης και μίσους.

Η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη η πόλη όπου κάποιος θα μπορούσε να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς αγάπης και μίσους. Γεμάτη ιστορία, με απεριόριστες δυνατότητες και δυναμική.
Ο προτεινόμενος χώρος, για την αγορά τεχνών και τεχνιτών, βρίσκεται στη δυτική πλευρά μίας από τις παλαιότερες υπαίθριες αγορές της Αθήνας και αποτελεί ένα πέρασμα προς μια παλιά βιομηχανική περιοχή της πόλης, η οποία είναι πλέον γεμάτη από μπαρ, εστιατόρια, πολυχώρους και μουσεία, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική και νυχτερινή ζωή της.

Παρόλο που η προτεινόμενη θέση, με πολεοδομικούς όρους, διαμορφώνεται ως μία πλατεία, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένα σημείο συνάντησης ή πέρασμα για τους ανθρώπους που κινούνται από την παλιά βιομηχανική περιοχή προς την υπαίθρια αγορά, και το αντίστροφο.

Η πρότασή μας επιχειρεί να μετατρέψει αυτό το σημείο συνάντησης ή πέρασμα, σε μια αγορά ανοικτή σε τέχνες και τεχνίτες, η οποία θα λειτουργεί ως κόμβος. Ένα σημείο της διαδρομής που οδηγεί στην πρώην βιομηχανική ζώνη ή ως τη νέα δυτική είσοδο στην υπάρχουσα αγορά, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό χώρο/σημείο στην πόλη, με αισθητό και αισθητικό  αντίκτυπο στον αστικό ιστό.

Ιδέα Εντοπίσαμε έξι βασικούς, συμβατικούς τύπους υφιστάμενων υπαίθριων αγορών. Αυτοί οι τύποι έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων και άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου, για να τους βρούμε σε όλες τις αγορές του κόσμου έως σήμερα.
Προκειμένου να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική για την δόμηση της πρότασης μας, αναλύσαμε τους τύπους αυτούς και εντοπίσουμε τα  δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.

Σκοπός του έργου μας είναι η εισαγωγή ενός νέου είδους υπαίθριας αγοράς, το οποίο θα προσαρμόζεται σε διάφορες πόλεις και κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Η τυπολογία αυτή  προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία από παλιές μορφές αγορών, σεβόμενη πάντα τις αρχές του αστικού τοπίου, τα σημεία παρατήρησης της πόλης και τα βιώσιμα (φιλικά προς το περιβάλλον) υλικά. Μεγιστοποιεί την πρόσοψη των καταστημάτων και ενσωματώνει την ατμόσφαιρα της παλιάς αγοράς, με τα στενά δρομάκια και τα κρυμμένα σημεία συνάντησης, και αυλές.
Οι στέγες των απλών (μονών) μονάδων χρησιμοποιούνται σαν πλατφόρμες παρατήρησης και προσφέρουν υπέροχη θέα προς την αρχαία αγορά και την Ακρόπολη.
ΥλοποίησηΚαλούμε όλους τους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ενοίκους των μονάδων, να βοηθήσουν στην διαμόρφωση των εξωτερικών τους όψεων με τα υλικά επένδυσης αυτά, που θα εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το είδος της δουλείας τους, καθώς και μια ευρύτερη προσέγγιση στην τέχνη τους.
Σχεδιαστική μας φιλοσοφία είναι η χρησιμοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών· από παλιές ξύλινες παλέτες και πλαστικά μπουκάλια, μέχρι χάρτινα κουτιά και υφάσματα. Με τον τρόπο αυτό τα μαγαζιά θα αναγνωρίζονται όχι μόνο από την εμφάνιση, αλλά και από την αίσθηση της αφής.
Πληροφορίες Έργου
Τίτλος : Arts and Crafts market, m_ART international Competition
Διοργανώτρια Αρχή  : OpenGap.net, Spain
Τοποθεσία : Αθήνα, Θησείο 
Έτος μελέτης : 2010
Αρχιτεκτονικό
Γραφείο : Europe Studio Architects
Ομάδα : Κωνσταντίνος Κοσμάς, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Γκουγκουστάμος Στέφανος, Αρχιτέκτων Μηχανικός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris