" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η βουλευτής Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον  Υπουργό  Οικονομικών και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα τη "Λήψη και εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση  του παραεμπορίου" .
Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Το παράνομο υπαίθριο εμπόριο,  προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις  στην ομαλή λειτουργία του στεγασμένου εμπορίου, στις λαϊκές αγορές και στους κατόχους νόμιμης άδειας υπαίθριους πωλητές. Εν τούτοις και μετά από τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου, σε αρκετούς Δήμους της χώρας, εξακολουθούν να εμφανίζονται φαινόμενα ανάπτυξης παράνομου υπαίθριου εμπορίου με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, πλησίον των λαϊκών ή δημοτικών αγορών, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε πλατείες, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της αγοράς. Με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν εργαζομένους και αγωνίζονται καθημερινά για να πληρώσουν μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς, δάνεια και φόρους.
Παράλληλα περιορίζει τα κρατικά έσοδα και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά και για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα του παραεμπορίου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ωθούν σήμερα, στον αφανισμό τις τοπικές επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος κυρίως στις ακριτικές περιοχές πλέον είναι αυτός που δέχεται πρώτος τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της μη σωστής εφαρμογής του νόμου.
Οι ελάχιστες κατασταλτικές προσπάθειες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, είχαν ως μόνο αποτέλεσμα τη συνεχή μετακίνηση των παράνομων μικροπωλητών, από την μια περιοχή στην άλλη. Το φαινόμενο του παραεμπορίου δεν είναι ένα απλό πρόβλημα αστυνόμευσης, έχει βαθύτερες προεκτάσεις και συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα της παραοικονομίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος επιτάσσει την άμεση ανάγκη λήψης και εφαρμογής μέτρων, -σε συνεργασία και συντονισμό με όλους τους συναρμόδιους φορείς -, για την ολιστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ένα συντριπτικό άχθος που παραλύει κάθε προσπάθεια ομαλής λειτουργίας της αγοράς και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας».
Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του παραεμπορίου,  που έχει οδηγήσει στο  κλείσιμο μεγάλου αριθμού τοπικών επιχειρήσεων και στην αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί καθημερινά σοβαρά φθοροποιά αποτελέσματα και προβλήματα βιωσιμότητας στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris