" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκε το 13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Το μωρό μου φτάνει» έλαβε το βραβείο κοινού

 Βραβεία «ηθικά» αλλά όχι χρηματικά, λόγω της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης, ήταν αυτά που δόθηκαν απόψε στη διάρκεια της τελετής λήξης και απονομής τους στο 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πέραν των βραβείων που δόθηκαν σε τέσσερις ταινίες της διοργάνωσης , το κοινό απένειμε και πάλι το γενικό βραβείο «προσέλευσης και ενδιαφέροντος» καθώς το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ συγκέντρωσε χιλιάδες θεατών και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού.

Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών για τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά σήμερα με μαρτυρίες μαμάδων για το πώς έζησαν τον τοκετό τους , με τίτλο «Το μωρό μου φτάνει» έλαβε το πρώτο βραβείο κοινού για ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ . Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ υπογράφουν σκηνοθετικά ο Αλέξης Πόνσε και η Βιβή Ζωγράφου.

Το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή δόθηκε στη Νορβηγική ταινία «Δάκρυα της Γάζας» σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ . Η ταινία ακολουθεί τρία παιδιά στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το 2008.

Τα βραβεία κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45’ απονεμήθηκε :

- Στην ταινία «Satsang, συντροφιά με την αλήθεια», για την καθημερινότητα γιόγκι, ερημιτών, μοναχών και ασκητών που ζουν στα βουνά των Ιμαλάιων και τη ζούγκλα της Ινδίας, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη και

- «Η άλλη πόλη», μια ταινία γυρισμένη στην ελληνική Δημητσάνα και την τουρκική πόλη Μπιργκί και τις αναπαραγόμενες νοοτροπίες έχθρας ανάμεσα στους δυο λαούς, σε σκηνοθεσία της τουρκάλας Νεφίν Ντιντς.

Τα δυο αντίστοιχα βραβεία της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου FIPRESCI δόθηκαν στις ταινίες «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και «Ξενοδοχείο: ο παράδεισος» από τη Βουλγαρία σε σκηνοθεσία της Σοφίας Τζαβέλλα.

-Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στη γαλλική παραγωγή «Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Λετισιά Μορό . To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ για μια προβολή της ταινίας μια φορά από την ΕΡΤ3.

- Το «Βραβείο Doc on Air» της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ απονεμήθηκε στο project της ταινίας με τίτλο «The Return» από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσεν.

Η φετινή 13η διοργάνωση του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 11 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε απόψε με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους. Συνολικά στη διάρκεια της 10ημερης διοργάνωσης προβλήθηκαν 225 ταινίες.

Οι επαναληπτικές προβολές των ταινιών ντοκιμαντέρ συνεχίζονται και αύριο ενώ από σήμερα άρχισαν στην Αλεξανδρούπολη και θα συνεχισθούν ως και τα μέσα Απριλίου στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης σε 18 συνολικά πόλεις της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris