" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το παζάρι του Πειραιά, το γιουσουρούμ και η τρόικα.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Όμως, τι σχέση μπορεί να έχουν οι μεταρρυθμίσεις με το παζάρι του Πειραιά και το γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι που έβαλαν στο μάτι οι συντάκτες της εργαλειοθήκης του... «ΟΟΣΑ»;

Όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν την εφαρμογή του 100% των μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του «ΟΟΣΑ» και έχουν συγγράψει το ΙΟΒΕ και πέντε Έλληνες εμπειρογνώμονες, όπως αναφέραμε χθες, δεν φανταζόμαστε ότι εννοούσαν την ακόλουθη.

Μία από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι ο τερματισμός του κυριακάτικου παζαριού των μικροπωλητών στον Πειραιά και του αντίστοιχου των ρακοσυλλεκτών στη Πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.

Η εξήγηση που δίνεται για τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις της «εργαλειοθήκης» είναι ότι τα συγκεκριμένα δημοπρατήρια, στα οποία πολλοί μικροπωλητές και ρακοσυλλέκτες πουλάνε πράγματα, νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

Κοινώς, προκαλούν ζημιά στα μαγαζιά των δύο περιοχών που πουλάνε αντίκες και άλλα αντικείμενα.

Επομένως, έχουν έννομο συμφέρον οι μαγαζάτορες να επιθυμούν να σταματήσουν να λειτουργούν τα δύο δημοπρατήρια και οι συντάκτες της έκθεσης υιοθετούν τη θέση τους.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μικροπωλητές και παλαιοπώλες πουλούσαν πράγματα στο παρελθόν εκεί χωρίς άδεια.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

Οι παλαιοπώλες της Πλατείας Αβησσυνίας πληρώνουν πλέον ετήσιο τέλος 750 ευρώ στον Δήμο Αθηναίων για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου της Πλατείας Αβησσυνίας από τις 7 π.μ. μέχρι στις 15:30 μ.μ. κάθε Κυριακή, όπως μας ανέφερε ένας από τους παλαιοπώλες.

Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν άδεια παλαιοπώλη και φυσικά ταμειακή μηχανή ενώ είναι οργανωμένοι σε σύλλογο.

«Τέτοιες λαϊκές αγορές υπάρχουν στη Γερμανία, στην Αυστρία κι αλλού. Πληρώνουμε 750 ευρώ τέλος στον Δήμο, ΤΕΒΕ, φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς πελάτες. Αν θέλει η τρόικα να το κλείσει, θα πάμε σπίτια μας, αλλά θα χάσει λεφτά το κράτος. Δεν πάνε να κάνουν ό,τι θέλουν», τόνισε ο ίδιος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το δημοπρατήριο φιλοξενείται στην Πλατεία Αβησσυνίας από το 1910 και οι Αθηναίοι του έδωσαν το όνομα Γιουσουρούμ για να τιμήσουν σεβαστό εβραίο κάτοικο της περιοχής με καταγωγή από τη Σμύρνη.

Επίσης, μέλος της οικογένειας Γιουσουρούμ φέρεται να ήταν ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου παλαιοπωλών της περιοχής.

Όμως, ο προαναφερθείς παλαιοπώλης δεν θα χρειασθεί να αλλάξει στέκι αφού ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να μην συναινεί σε μια τέτοια εξέλιξη και επομένως δεν πρόκειται να νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολύ γνωστό είναι επίσης το κυριακάτικο παζάρι του Πειραιά, όπου ο δήμαρχος κ. Μιχαλολιάκος πήρε την πρωτοβουλία τον προηγούμενο μήνα για μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατά 30%.

Πρόκειται για μια λαϊκή αγορά όπου ο καθένας μπορούσε να αγοράσει και να πουλήσει κάθε αντικείμενο μέχρι πρότινος από ρούχα ένδυσης μέχρι αντίκες.

Αναφερθήκαμε στο παζάρι του Πειραιά και στο παζάρι της Πλατείας Αβησσυνίας για έναν πολύ απλό λόγο.

Για να δείξουμε πόσο ανεδαφικές και ταυτόχρονα υπονομευτικές της προσπάθειας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι οι προτάσεις των Ελλήνων συντακτών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για κατάργηση των δύο πολιτισμικών γεγονότων που χαρακτηρίζουν την Αθήνα και τον Πειραιά.

Φανταζόμαστε πόσες ακόμη τέτοιες «μεταρρυθμίσεις» υπάρχουν.

Όμως, αυτό συμβαίνει όταν αναζητάς όλους τους νόμους και τις διατάξεις με σκοπό να τις καταργήσεις, όπως έγινε με την εργαλειοθήκη, αντί να αναζητάς τις καλύτερες πρακτικές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Dr. Money

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris