" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

21 ΜΑΡΤΙΟΥ: παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, 21 Μαρτίου, δεν θα περάσει έτσι.
 Οι Ελληνες κουκλοπαίκτες, κανονικοί άνθρωποι-ορχήστρες, αφού τα κάνουν όλα μόνοι τους, ετοίμασαν πλούσιο πρόγραμμα

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ "ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ"
Το κουκλοθέατρο γεννήθηκε σχεδόν αυθόρμητα σε πολλούς λαούς από την ανάγκη της αναπαράστασης και εξελίχθηκε τελικά σε μια σύνθετη τέχνη με παρόν και μέλλον. Την Παρασκευή 21 Μαρτίου γιορτάζει. Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου τιμάται και στη χώρα μας με μια σειρά εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους και το 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στη Νέα Σμύρνη, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου (21 – 24 Μαρτίου).

«Ο κουκλοπαίκτης τού σήμερα είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα. Γράφει τα κείμενα, κατασκευάζει τις κούκλες και τα σκηνικά, σκηνοθετεί, παίζει. Τον διακρίνει η επιμονή, η φαντασία και το πάθος για δημιουργία. Δηλώνει “παρών” στο θεατρικό γίγνεσθαι, καταθέτοντας τη δική του πρόταση» μας λέει η Αλεξία Αλεξίου, εδώ και 20 χρόνια κουκλοπαίκτρια-πολιτισμολόγος, που συμμετέχει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νέας Σμύρνης.

«Θελήσαμε η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου να γίνει φέτος μια γιορτή για όλους, αντίδοτο στην κρίση και την απαισιοδοξία. Θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά μας να κρατήσουν ό,τι πιο φωτεινό φέρνει η άνοιξη στην ψυχή, την ελπίδα. Γι” αυτό ετοιμάσαμε με μεγάλη φροντίδα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης Βαγγέλη Χατζατουριάν, ένα ποικίλο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους».

ΟΙ εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής με την παράσταση «Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα» από το θέατρο μαριονέτας «Ανταμαπανταχού» στον Δημοτικό Χώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας». Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 24 Μαρτίου με μια εντυπωσιακή παρέλαση λιλιπούτειων κουκλοπαικτών και κουκλών στη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Νέας Σμύρνης.

Zογκλέρ και ακροβάτες από το Cirko Cachivache (22/3 στην πλατεία), ο κλασικός και διαχρονικός Φασουλής από το κουκλοθέατρο «Αγιουσάγια» (22/3), παιδικό εργαστήρι κατασκευής κούκλας (23 & 24/3) και πολλές άλλες παραστάσεις φιλοξενούνται στο φεστιβάλ (το πρόγραμμα στο www.neasmyrni.gr. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας).

Τι έχει αλλάξει για τους καλλιτέχνες του είδους στην Ελλάδα από την εποχή του Κλούβιου, της Σουβλίτσας και του Μπαρμπαμυτούση; «Επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η μαγεία που φέρει η τέχνη της εμψύχωσης μένει πάντα αναλλοίωτη στον χρόνο. Η ελευθερία και ο αυθορμητισμός που αποπνέουν οι κούκλες, αποτελούν μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και κίνητρο ανίχνευσής τους. Αυτά τα στοιχεία την κάνουν να μεταγγίζει στην ψυχή εσωτερική γαλήνη», λέει η Αλεξία Αλεξίου. «Οι κουκλοπαίκτες ως καλλιτέχνες νιώθουμε συνέχεια την ανάγκη για ανανέωση. Προσωπικά, έχω πειραματιστεί πάνω σε παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες τεχνικές του είδους, ψάχνοντας νέες μορφές και τρόπους έκφρασης, καταρρίπτοντας στερεότυπες φόρμες».
Τι γοητεύει όμως τα παιδιά και παραμένουν πιστοί θεατές; «Πρώτον, ότι βρίθει από κωμικά στοιχεία. Τα κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση, τα κινητοποιεί, τα αφυπνίζει. Ταυτιζόμενα με τον ήρωα, αποφορτίζονται συναισθηματικά. Μαθαίνουν, χωρίς να παθαίνουν. Από την άλλη, το παιχνίδι με τις κούκλες είναι οικεία ενασχόληση. Το ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να στήσουν τον δικό τους “μικρόκοσμο” και να μπουν στην κουκλοθεατρική σύμβαση τα μαγεύει. Τα παιδιά αποτελούν πάντα αλάνθαστο και ειλικρινή κριτή. Αν τα υποτιμήσεις, θεωρώντας ότι είναι εύκολο να τα ξεγελάσεις με εντυπωσιακά τρικάκια ή εφέ, τα έχεις χάσει. Το μόνο που ζητούν να καταθέσεις είναι η αλήθεια σου και να τα αντιμετωπίσεις σαν μικρούς σε ηλικία ανθρώπους. Τότε σε αποδέχονται και σου δίνονται ολοκληρωτικά».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ενωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA-ΕΛΛΑΣ), σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνουν επίσης δράσεις. Εργαστήριο ενηλίκων (19 & 20/3), την ημερίδα «Κουκλοθέατρο και Θεραπεία» (21/3), που έχει στόχο να φέρει σε επικοινωνία τους καλλιτέχνες του κουκλοθέατρου με τους ειδικούς θεραπευτές που χρησιμοποιούν στην εργασία τους την κούκλα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με «Μια γιορτή… στο πάρκο Τρίτση» (23/3) από τις 11.30 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρώμενα, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, έκθεση φωτογραφίας, υπαίθρια παιχνίδια, εργαστήριο κατασκευής κούκλας, συναυλίες κ.ά. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.mcf.gr και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).

v.tzevelekou@efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris