" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Παράνομες ελληνοποιήσεις φρούτων και λαχανικών.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το παρεμπόριο φρούτων και λαχανικών αλλά και οι παράνομες ελληνοποιήσεις σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκαναν οι εκπρόσωποι των εμπόρων στην διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών και την υποστήριξη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών διακινούνται καθημερινά παράνομα χωρίς παραστατικά και υγειονομικά πιστοποιητικά, από αποθήκες των περιοχών του Ζεφυρίου, των Λιοσίων, του Περιστερίου και αλλού, αποφέροντας στο παρεμπόριο κάθε χρόνο καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτά κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών ( ΣΕΚΛΑ) κ. Στέφανος Κιρλής, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας με θέμα «Θέσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση του παθογενούς φαινομένου του παρεμπορίου».

Όπως τόνισε ο κ. Κιρλής την ίδια ώρα που το παρεμπόριο ανθεί στερώντας έσοδα από το ελληνικό δημόσιο και τις επιχειρήσεις, ο τζίρος στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών είναι μόλις 1,2 δισ. ευρω.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων κατήγγειλαν, επίσης, την λειτουργία παράνομων υπαίθριων αγορών που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής παραπλανώντας πολλές φορές τους καταναλωτές. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών κ. Κακαράντζας, κατήγγειλε παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων όπως τομάτες που προέρχονται από άλλες χώρες όπως τα Σκόπια και η Πολωνία αλλά και αχλάδια από την Ισπανία.

Στα πλαίσια της ημερίδας ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλειος Κορκίδης, πρότεινε να τοποθετηθούν δύο γεφυροπλάστιγγες στα τελωνεία της χώρας, κατά τα πρότυπα των βαλκανικών χωρών όπου, τα φορτηγά ζυγίζονται ηλεκτρονικά, φωτογραφίζονται και βάση των παραστατικών ενημερώνεται η φορολογική υπηρεσία του παραλήπτη. Μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος των εμπόρων, τη μία γεφυροπλάστιγγα είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ΕΣΕΕ ενώ τη δεύτερη ο κ. Κορκίδης πρότεινε να την προσφέρει ο ΣΕΚΛΑ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλαν ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί η δύναμη των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, 30 αστυνομικοί της πρώην δημοτικής αστυνομίας, πρόκειται σύντομα να ενταχθούν στους μηχανισμούς ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοίνωσε ότι στον Οργανισμό εντάσσεται σύντομα και η Λαχαναγορά της Πάτρας κι έτσι η Λαχαναγορά στου Ρέντη μετατρέπεται σιγά- σιγά στο μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο τροφίμων στην Ευρώπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris