" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Oktoberfest 2012: Γιορτή μπίρας στο Μόναχο


Κείμενο: Ντ. Χ.

Διακόσια δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που ξεκίνησε η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας, Oktoberfest, η παράδοση της οποίας έχει τις ρίζες της στο 1810 και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου, χρονολογία κατά την οποία τελέστηκε ο γάμος του διαδόχου του στέμματος της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α', με την πριγκίπισσα της Σαξονίας, Theresa. Ο περίφημος γάμος πραγματοποιήθηκε σε ένα λιβάδι που βρισκόταν προ των πυλών της πόλης και το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Theresienwiese προς τιμήν της πριγκίπισσας.

Την τελετή ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες ήταν καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι του Μονάχου. Το γλέντι διήρκεσε 16 ημέρες, ενώ τη λήξη του σηματοδότησαν οι ιπποδρομίες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της βασιλικής οικογένειας. Η απόφαση να επαναληφθούν οι ιππικοί αγώνες και τον επόμενο χρόνο ήταν το έναυσμα για την καθιέρωση αυτού που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι.

Στην πορεία οι ιππικοί αγώνες εγκαταλείφθηκαν και τη θέση τους πήραν άλλες ατραξιόν. Το 1818 στήθηκε το πρώτο Karousel και δύο κούνιες, ενώ το έτος 1896 αποτελεί σταθμό για την ιστορία του Oktoberfest, καθώς τα σταντ μπίρας αντικαταστάθηκαν από τις πρώτες τέντες που υποστηρίζονταν από τις ζυθοποιίες.

Πρωταγωνιστές είναι, φυσικά, οι παρασκευαστές μπίρας, οι οποίοι δημιουργώντας εντυπωσιακές τέντες στους χώρους του φεστιβάλ -καθεμία με το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη δική της μουσική μπάντα- καλύπτουν όλα τα γούστα, προσφέροντας στους θαμώνες τους αξέχαστες στιγμές κεφιού! Οι τέντες διαθέτουν τον εξοπλισμό μιας τυπικής μπιραρίας και αναπτύσσονται διαδοχικά σε παράλληλους δρόμους, ενώ η άλλη ατραξιόν στους χώρους του φεστιβάλ, το εντυπωσιακό λούνα παρκ, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο.

Κάτι άλλο που κάνει να ξεχωρίζει το Oktoberfest είναι οι βαυαρικές παραδόσεις που κρατούν από το Μεσαίωνα, οι φολκλορικές παρελάσεις, οι εκατομμύρια τουρίστες και ντόπιοι με τις παραδοσιακές στολές, οι γυναίκες με τα dirndl (τα παραδοσιακά φουστάνια) και οι άντρες με τα lederhosen (τα δερμάτινα κοντά παντελόνια).

Η πόλη του Μονάχου

Πρόκειται για μια πόλη ζωντανή, με ποιότητα ζωής και η οποία κατοικείται από 1,3 εκατ. κατοίκους. Το Μόναχο είναι η καρδιά της Βαυαρίας και μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας. Η Παλαιά Πόλη (Altstadt) περιβάλλεται από τον Αλτστατρινγκ, δηλαδή τον οδικό δακτύλιο της πόλης, ενώ την ευρύτερη περιοχή περικλείει ο Μίτλερερ Ρινγκ, ο ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος.

Τρεις πύλες της κατεδαφισμένης μεσαιωνικής οχύρωσης έχουν επιζήσει, το Isartor νοτιοανατολικά, η Sendlinger στο Νότο και το Karlstor στη Δύση της εσωτερικής πόλης. Το Karlstor είναι το παλαιότερο κτίριο στο Stachus. Στην Karlsplatz (Stachus), εκτός από το μεσαιωνικό Karlstor, βρίσκονται και το συντριβάνι -σημείο συνάντησης- και το δικαστικό μέγαρο.

Ο πεζόδρομος Neuhauser Strasse, που στη συνέχεια ονομάζεται Kaufinger Strasse, είναι γεμάτος καταστήματα, δεξιά και αριστερά, καταλήγει δε στην περίφημη πλατεία Marienplatz με το νέο δημαρχείο, νεογοτθικού ρυθμού, και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του Μονάχου. Το κωδωνοστάσιο αποτελείται από τρία επίπεδα: στα δύο αναπαρίσταται ένας χορός που συμβολίζει τη λήξη του λοιμού το 1517, ενώ στο τρίτο βλέπουμε την κονταρομαχία ιπποτών που πραγματοποιήθηκε το 1568.

Aλλα ιστορικά κτίσματα εκεί κοντά είναι το παλιό δημαρχείο Rathaus, στο οποίο λειτουργεί μουσείο παιχνιδιών, καθώς και η εκκλησία του Αγ. Πέτρου (St. Peterskirche), η παλαιότερη της πόλης. Στα must και ο καθεδρικός ναός του Μονάχου, η Παρθένος Μαρία (Frauenkirche) με τους διπλούς χαρακτηριστικούς τρούλους της.

Πολύ κοντά στη Marienplatz βρίσκεται η αγορά τροφίμων Viktualienmarkt, με τις δελεαστικές βιτρίνες και τα εξίσου δελεαστικά γκουρμέ προϊόντα αλλά και τις μικρές μπιραρίες. Από την άλλη πλευρά της Marienplatz είναι το Residenz, το εκθαμβωτικό παλάτι που φιλοξένησε τους Δούκες και τους Βαυαρούς μονάρχες από το 1385 ώς το 1918. Οι θησαυροί του παλατιού επιδεικνύονται σε 130 περίπου δωμάτια, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το πολυτελέστατο θέατρο (Cuvillies Theatre) σε στιλ ροκοκό! Δίπλα στο Residenz βρίσκεται το εθνικό θέατρο, όπου παίζει η κρατική όπερα της Βαυαρίας, η δε Maximillianstrasse ξεχωρίζει για την αριστοκρατία της και τις επώνυμες φίρμες καταστημάτων της.

Tips

- Στα must για επισκέψεις είναι η Παλαιά Πινακοθήκη (Alte Pinakothek), η Νέα Πινακοθήκη (Neue Pinakothek), η Νέα Κρατική Πινακοθήκη (Staatsgalerie), η Γλυπτοθήκη (Glyptothek) -το παλαιότερο μουσείο του Μονάχου με μεγάλη συλλογή αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών- και το Εθνικό Βαυαρικό Μουσείο.

- Κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου του Μονάχου βρίσκεται το εργοστάσιο και μουσείο της BMW, το οποίο καθημερινά δέχεται πλήθος κόσμου.

- Τα θερινά ανάκτορα Schoss Nymphenburg (4 περίπου χλμ. από την Παλιά Πόλη) εντυπωσιάζουν με τη μεγαλοπρέπειά τους και βεβαίως τους βασιλικούς κήπους και τα πάρκα.

- Ενα από τα must cafe - bistro & deli με εκπλεπτυσμένα προϊόντα είναι το «Dallmayr» (Dienerstrasse 14-15). Πολύ όμορφο το περιβάλλον και στο «Woerner's Cafe» από το 1865. Για σπέσιαλ κότσι στο «Kuffler Haxnbauer» (Sparkassenstrasse 6), ενώ φημισμένη και ιστορική μπιραρία είναι η «Hofbrauhaus» (Platzl 9).

- Εκτός Μονάχου, αξίζουν διαδρομές στις βαυαρικές Αλπεις, στο Garmisch, στη φημισμένη λουτρόπολη Tegernsee (60 χλμ.) με τη λίμνη της, ο Ρομαντικός Δρόμος ο οποίος συνδέει το Νότο με το Βορρά, διασχίζοντας γραφικές πόλεις και χωριά κ.ά.

- Ενα από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που ειδικεύονται στον προορισμό είναι το «Arabella» (τηλ. 2310/285.848).
AGELIOFOROS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris