Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Θέματα του παρεμπορίου και των λαϊκών αγορών συζητήθηκαν στην συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με το Δ.Σ.Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και η προετοιμασία των Δήμων της χώρας για την επόμενη προγραμματική περίοδο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης με τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη και τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να ληφθούν όλα τα πρόσφορα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ήδη ενταγμένα ή μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, προκειμένου αφενός να επιταχυνθούν τα έργα και αφετέρου να αυξηθεί η απορροφητικότητα των Κοινοτικών κονδυλίων.

Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία των Δήμων για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2014-2020) δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ κατά την επόμενη περίοδο θα δοθεί έμφαση σε τομείς όπως η έρευνα – τεχνολογία, η πληροφορική, η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, κλπ. και λιγότερο στις κλασικές υποδομές.

Για την επίτευξη αυτών των δύο στόχων συμφωνήθηκε να υπάρξει μόνιμη, δομικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο πλευρών.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα του παρεμπορίου και των λαϊκών αγορών. Για το παρεμπόριο από την πλευρά της ΚΕΔΕ επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση συνεργασίας σε καθημερινή βάση, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τις λαϊκές αγορές η ΚΕΔΕ ζήτησε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους, θέμα το οποίο εξετάζεται κατ αρχήν θετικά.