" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ecomobility γιορτή στην Πάτρα

Όλοι στο πόδι στην Πάτρα, για τη διοργάνωση μια πρωτότυπης και πανέμορφης εβδομάδας, που είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη μετακίνηση και στην αγάπη για την πόλη τους. Και μπορεί το σπίρτο να το έβαλε το ECOCITY, όμως η φλόγα άναψε από τους Ενεργούς Πολίτες, τους Οργανισμούς, τους Εκπαιδευτικούς της πόλης, τους εθελοντές, την Τροχαία, τους Εμπόρους, τους ποδηλάτες τους Συλλόγους Γονέων και πολλούς Φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ECOCITY και του Δήμου Πατρέων για την πιλοτική εφαρμογή προτάσεων που έγιναν από ομάδες μαθητών για την Πάτρα, στα πλαίσια της Εκστρατείας ECOMOBILITY.
Στο επταήμερο από 17 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, η πόλη επέλεξε να δει με μια διαφορετική ματιά τη μετακίνηση όλων. Στόχος της συγκεκριμένης εβδομάδας και του προγράμματος, που διοργανώνεται από το ECOCITY και συντονίζεται από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον, η Πάτρα, δήλωσε συμμετοχή και διαγωνίζεται μαζί με πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης για τη καλύτερη διοργάνωση της εβδομάδας, που θα είναι αφιερωμένη στην πόλη και στη Βιώσιμη Κινητικότητα.
Με το κάλεσμα του ECOCITY και της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, υπήρξε μια πανέμορφη συστράτευση, που έγινε για πρώτη φορά στην πόλη. Έτσι, οι Αντιδημαρχίες Παιδείας, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης,  Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, η Διεύθυνση Τροχαίας Πατρών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και  η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, οι Πρόσκοποι, οι Οδηγοί, οι Εθελοντές ομάδας «Ε» του Δήμου Πατρέων, οι Patrinistas, οι Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών, η Οικολογική Κίνησα Πάτρας, η Art in Progress, οι Ενεργοί Πολίτες εν Δράσει, και πολλές ακόμη Εθελοντικές Οργανώσεις της περιοχής συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις και προσκαλούν τους πολίτες να συμμετέχουν για να ζήσουν την πόλη τους μέσα από τη ματιά και τις προτάσεις των εφήβων.
Για μια ολόκληρη εβδομάδα, λοιπόν, η Πάτρα θα εξετάσει μια άλλη στρατηγική μετακίνησης στην πόλη, γεμάτη φρεσκάδα και δίψα ποιοτικής διαβίωσης, νέες εφαρμογές κυκλοφορίας και συστράτευσης Φορέων, που θα καταγράφουν το αποτέλεσμα με ζητούμενο οι πιλοτικές εφαρμογές, να απλωθούν στη καθημερινή λειτουργία της πόλης.
Το Πρόγραμμα της Εβδομάδας είναι πλούσιο και περιλαμβάνει σειρά ενεργειών και δράσεων που είναι:
Τα νήπια ακούν και ζωγραφίζουν για την Πάτρα: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
Τα Νηπιαγωγεία της πόλης θα επισκεφθούν τον ΕΣΠΕΡΟ και παραμυθάδες θα τους πουν το παραμύθι της μετακίνησης στη πόλη και μετά θα το  ζωγραφίζουν. Οι ζωγραφιές τους θα τοποθετηθούν στο χώρο και οι πολίτες θα διαλέξουν τις καλύτερες εμπνεύσεις των νηπίων.
Οι μαθητές Δημοτικού περπατούν προς και από το Σχολείο: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
Κάθε πρωϊ τη μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο θα γίνεται περπατώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά της πόλης. Δύο-δύο στο πεζοδρόμιο θα αισθάνονται τη πρωϊνή ζωή της γειτονιάς τους. Στο πέρασμά τους, οι Έμποροι της Πάτρας θα καλημερίζουν το μέλλον τους που περπατάει για το Σχολείο και την πόλη τους.
Ανάσες στην Πάτρα: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
Γυμνάσια και Λύκεια της Πάτρας θα συμμετέχουν εθελοντικά για πιο καθαρό αέρα και πιο όμορφη πόλη. Ομάδες μαθητών θα πρασινίσουν πάρκα και πλατείες. Κάθε ομάδα θα υιοθετεί το χώρο και με ομάδες εθελοντών θα παρακολουθούν την εξέλιξή του τη διάρκεια του έτους και να επεμβαίνουν σε ανάγκες διατήρησης (πότισμα κλπ).
Διαδρομή του ECOCITY αφιερωμένη στην ελευθερία Μετακίνησης: Δευτέρα 17 – Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Λειτουργία ειδικής διαδρομής για την ελεύθερη  μετακίνηση ΑμΕΑ και πεζών στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων-Κανάρη-Ρήγα Φεραίου μέχρι Πλατείας Όλγας. Η διαδρομή θα διέρχεται από το κέντρο και θα είναι προστατευόμενη περιοχή από τα αυτοκίνητα, καθώς και από την κατάληψη χώρων από εμπορικές χρήσεις.
Με το Ποδήλατό μου στο Γυμνάσιο: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
Κατασκευή και πιλοτική εφαρμογή για την ασφαλή προσέλευση μαθητών με ποδήλατο. Στο 11ο Γυμνάσιο Πατρών θα γίνει σήμανση διαδρομών και διαμόρφωση διαβάσεων, υποδομή ασφάλισης των ποδηλάτων στο προαύλιο και ενίσχυση χρήσης ποδηλάτου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Περίπατοι στη Πάτρα: Πέμπτη 20 – Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Οι Patrinistas ξεναγούν μαθητές και πολίτες στην ιστορία της Πάτρας μέσα από μια ειδικές διαδρομές, με προσέγγιση στην Αρχιτεκτονική, στο Εμπόριο και την Ιστορία της πόλης.
Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο: Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Στα πλαίσια συμμετοχής της πόλης στον διαγωνισμό EUROPEAN MOBILITY WEEK το εμπορικό κέντρο της πόλης θα πεζοδρομηθεί και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνεται εκμάθηση ποδηλάτου σε παιδιά. Επίσης θα διοργανωθεί η Ημερίδα με θέμα τις Μετακινήσεις στην Πάτρα.
Πάντα τη Κυριακή: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Με ποδηλατάδα και μια ημέρα γιορτής για όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του ECOMOBILITY WEEK θα κλείσει η εβδομάδα με επιβράβευση εθελοντών συμμετεχόντων και ομάδων εργασιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris