" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

XΩΡΙΣ ΠΑΖΑΡΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ(ΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ-ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΗ)


Με ένα παζάρι, αυτό στο Πέραμα θα κλείσει η θητεία των δημοτικών αρχών και θα γίνει το...πέρασμα στον νέο δήμο Ιωαννιτών, αφού η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επέλεξε να μην εμπλακεί φέτος, λόγω και των εκλογών,  στη διαδικασία.
Και ο δήμος Ανατολής που πρωτοστατούσε άλλοτε στα παζάρια, ακόμη δεν έχει αποφασίσει σχετικά, αν και ο δήμαρχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.
Από τα τρία παζάρια κάποτε, πέρυσι διοργανώθηκαν δυο (Πέραμα και Γιάννινα) και φέτος μόνο το ένα το οποίο αναμένεται να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, έστω και να εμπορικός κόσμος πάντα αντιδρά σε αυτές τις διοργανώσεις ιδίως όταν ξεφεύγουν των χρονικών ορίων.
Κανονικά στο Πέραμα
Ο δήμαρχος Περάματος Μιχάλης Κασσής δήλωσε στους «Ν.Α» ότι για 8η συνεχή χρονιά ο δήμος οργανώνει την παραδοσιακή εμποροπανήγυρη  το οποίο είναι το τελευταίο με την ευθύνη του σημερινού δήμου (συνενώνεται με τον «Καλλικράτη» με το δήμο Ιωαννιτών, Παμβώτιδας, Ανατολής και Μπιζανίου)  και θα πραγματοποιηθεί από 3-10 Σεπτεμβρίου στον γνωστό χώρο στο λιμανάκι του Περάματος.
Ήδη το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά και η διαφορά με προηγούμενες χρονιές είναι ότι αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμος και όχι η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση (η οποία μετατράπηκε σε κοινωφελή και δεν έχει αυτή τη δυνατότητα) την όλη διαδικασία. Οι παράγκες θα μισθωθούν, όπως πάντα, απευθείας στους εμπόρους και μικροπωλητές, χωρίς μεσάζοντες και το κόστος παραμένει στα περσινά επίπεδα κοντά στα 550 ευρώ η μία. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί κλήρωση, εφόσον υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις διαθέσιμες παράγκες. Υπολογίζεται ότι θα στηθούν περισσότερες παράγκες από πέρυσι (ήταν περίπου 600) αφού θα είναι το μοναδικό παζάρι αυτή την περίοδο στο λεκανοπέδιο.
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχοντας επισκεφτεί το παζάρι Περάματος, οι συνθήκες είναι αρκετά καλές και για τους παζαριώτες και για τους επισκέπτες, ενώ και η στάθμευση των αυτοκινήτων δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.
Ενδιαφέρον στις κάλπες και όχι στις παράγκες
Μετά τα τραγελαφικά και ...ανεξιχνίαστα εν πολλοίς γεγονότα που συνέβησαν πέρυσι και άλλες χρονιές στα Γιάννινα με το παζάρι που...αναβίωσε η παρούσα δημοτική αρχή, φέτος και λόγω των εκλογών το ενδιαφέρον της είναι στραμμένο στις κάλπες και όχι στις παράγκες...
Απόφαση δεν έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο, όπως επιβάλλεται και άρα δεν τίθεται θέμα παζαριού. Αυτό επιβεβαίωσε και  ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μάντζιος, ότι  δεν θα γίνει το παζάρι.
Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία ή γιατί άλλαξε στάση η δημοτική αρχή η οποία υπερασπίζεται με σθένος το παζάρι. Απλά η περίοδος είναι κρίσιμη και η μάχη του Νοεμβρίου δεν επιτρέπει να συμβούν τα έκτροπα και οι παρανομίες του 2009 και όχι μόνο και να τρωθεί ακόμη περισσότερο  η εικόνα της δημοτικής αρχής.
Άλλωστε ο χώρος που επιλέχθηκε πέρυσι για το παζάρι, η λεωφόρος Γεννηματά και η συνέχεια της στο χωματόδρομο και όσα συνέβησαν με τις παράγκες που στήνονταν και γκρεμίζονταν δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την πόλη. Επιπλέον οι μηνύσεις και οι προσφυγές δεν έλλειψαν και μαζί και οι αντιδράσεις περίοικων και της αντιπολίτευσης αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου. Ποτέ κανείς δεν έμαθε αν στα ταμεία του δήμου μπήκαν τα χρήματα που αναλογούσαν στις παράγκες που μισθώθηκαν.
Ούτε στην Ανατολή, εκτός απροόπτου
Το παζάρι της Ανατολής μετά από πολλά χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι εξαιτίας της αντίδρασης της αντιπολίτευσης και κατοίκων που ζητούσαν να αλλάξει χώρο και να φύγει μέσα από τις αυλές τους. Υπήρξαν και άλλα γεγονότα που δεν επέτρεψαν στη δημοτική αρχή να το οργανώσει.. Ερωτηθείς ο δήμαρχος Ανατολής Γιάννης Εμμανουηλίδης από τους «Ν.Α» δεν απέκλεισε τίποτε, λέγοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μικροπωλητές και σωματεία τους, αλλά απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ληφθεί. Είναι πιθανό να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά η κατάληξη είναι άγνωστη. Το πιθανότερο είναι να μην πραγματοποιηθεί, αλλά επειδή πρόκειται για παζάρι ας μην το αποκλείσουμε. Πάντως σε σχέση με άλλες χρονιές η προετοιμασία είναι πίσω και αυτό κάτι δείχνει...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris