" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Πρέσπεια 2010, με ένα κλωναράκι δυόσμο απ΄την "Αθανασία" που δεν την κέρδισε κανείς, "χάρισαν" χθες χιλιάδες κόσμου στον Νίκο Γκάτσο

Ενα κλωναράκι δύοσμο απ΄την "Αθανασία" που δεν την κέρδισε κανείς, "χάρισαν" χθες χιλιάδες κόσμου στον Νίκο Γκάτσο τραγουδώντας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην Πρέσπα, κάτω από ένα "χάρτινο φεγγαράκι", τις περιπέτειες του "Κεμάλ" και για ένα "πρακτορείο, θολό και και κρύο….".
Με το φεγγάρι να φωτίζει, δυο μέρες πριν γίνει πανσέληνος, την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που 
χρονολογείται από το 999 μ.Χ. και με τον Σταύρο Ξαρχάκο να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, η Ελλη Πασπαλά ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Δήμου Μούτση, του Σταύρου Ξαρχάκου, όλα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
     Και ο κόσμος που συνέρρευσε στον χώρο που η UNESCO τον επέλεξε σαν έναν από τους 5 επίγειους παραδείσους, "φώτισε" το νησάκι με μικρά κεράκια- πυγολαμπίδες και σιγοτραγουδώντας τον ποιητή, βρήκε την "άκρη της κλωστής" στο "δίχτυ που πάντα απλώνεται μπροστά σου"…
Οι "Πρέσπες 2010" συμπληρώνουν φέτος 22 χρόνια και σύμφωνα με τον εμπνευστή και διοργανωτή τους, βουλευτή Γιώργο Λιάνη, ήταν προσαρμοσμένες στο πνεύμα των ημερών, "λιτές, πνευματικές και στοχαστικές με δύο μόνο εκδηλώσεις, στις 20 και 21 Αυγούστου, αφιερωμένες στον μυστικό και υπέροχο Νίκο Γκάτσο".
Στις 20 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας πραγματοποιήθηκε τιμητική βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα ο οποίος παρουσίασε και τη βραδιά του Αγίου Αχιλλείου.
Για τον Γκάτσο μίλησαν οι Μίμης Σουλιώτης, ποιητής - καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης - διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε., και οι ποιητές Γιώργος Χρονάς και Γιάννης Υφαντής.
Οι Κοραλία Καράντη και Στέφανος Κυριακίδης έδωσαν μια γεύση από τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, τον οποίο ο Γκάτσος μετέφρασε στο θέατρο και έγραψε μια ωδή αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο Ισπανό ποιητή. Ακολούθησε συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Νίκου Γκάτσου και την Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο - φωνή).

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ.Λιάνης, "οι τιμές αντανακλούν δίκαια τους στρατιώτες που επί μια δεκαετία μετέφεραν 4000 ανθρώπους με ασφάλεια στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης".
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα δεν υπήρχε η γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το νησί και ο κόσμος πηγαινερχόταν με τη βοήθεια του στρατού, με τις παλιές μακεδονίτικες πλάβες. Στον κ.Φραγκούλη δωρήθηκε ένας πίνακας του Φλωρινιώτη ζωγράφου και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Τάκη Μπέσα.
Να σημειωθεί ότι κατά τη βράβευση του κ.Φραγκούλη, ο κ.Λιάνης ανακοίνωσε ότι μόλις αρχίσει η περίοδος εφαρμογής του "Καλλικράτη", θα παραχωρηθεί μεγάλο τμήμα της 9ης Ταξιαρχίας στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση η υπουργός Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου η οποία τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι "το ψηφιακό σχολείο" ενώ από φέτος, σε 800 σχολεία σε όλη την χώρα, μπαίνει το μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού και της φιλαναγνωσίας στις τάξεις του δημοτικού.
Στη συναυλία στον Αγιο Αχίλλειο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη.
Πάντως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φιλοσοφία των εκδηλώσεων, είναι οι "Πρέσπες" να γίνουν διεθνικές και βαλκανικές. Να τονιστεί ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό και από το 1989 μέχρι σήμερα, τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 400.000 άνθρωποι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris