" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Τα είπαν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και ο Νομάρχης Μαγνησίας


Το παραεμπόριο  και η δυσκολία αντιμετώπισής του, ο λανθασμένος τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην περιοχή, καθώς και η διάθεση στην αγορά προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας τέθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συνάντησης της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας με το νομάρχη Μαγνησίας, Απόστολο Παπατόλια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Τζίκας, παρουσιάζοντας στο νομάρχη Μαγνησίας τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ανέφερε πως ο εμπορικός κόσμος διανύει ίσως  τις πιο δύσκολες μέρες της τελευταίας δεκαετίας, δεδομένης και της δυσάρεστης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα γενικότερα. Επεσήμανε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Επιμελητήρια αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες προσέλκυσης νέων επενδυτών και στήριξης της τοπικής αγοράς. Η νέα αιρετή Περιφέρεια θα πρέπει να παίξει κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, επεσήμανε ο κ.Τζίκας με την ενεργοποίηση και των μηχανισμών ελέγχου και πάταξης του παράνομου εμπορίου, αρμοδιότητα η οποία όπως είναι γνωστό θα αποτελέσει τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της νέας αιρετής Περιφέρειας. Αναφερόμενος μάλιστα στη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στην περιοχή, υποστήριξε πως θα πρέπει να αποτελέσουν το μεγάλο στόχο της Θεσσαλίας, αλλά και το μεγάλο όραμα, ώστε μετά την ολοκλήρωσή τους, τα έργα και οι υποδομές που θα γίνουν σε επίπεδο Θεσσαλίας να περάσουν στους πολίτες και να αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργος Τσιαπλές επεσήμανε την ανάγκη της διασύνδεσης των Θεσσαλικών πόλεων προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πρότασης τόσο σε ότι αφορά τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό τουρισμό, γεγονός που θα συμβάλλει στην ουσιαστική και αειφόρο ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας στην πρόσκληση που απηύθυνε να συνεργαστούν και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία ο εμπορικός κόσμος. Αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις Τράπεζες, τις Εφορίες και τα Ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κινδύνους που αντιμετωπίζει πλέον ο πυρήνας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της σημερινής κρίσης, αφού η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ρευστότητας και η περιορισμένη απήχηση των μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην Αγορά.

Ο κ.Παπατόλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το σχέδιο Καλλικράτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά την ανάγκη ανάπτυξης στενής συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς του εμπορικού κόσμου και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, για τη δημιουργία νέων δυναμικών αγορών και ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην ενίσχυση  των ιστορικών εμπορικών κέντρων με τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επεσήμανε ακόμη τη λεηλασία των τοπικών αγορών από τις μεγάλες αλυσίδες των πολυκαταστημάτων, που δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες μονοπωλιακές καταστάσεις σε βάρος των καταναλωτών, της ποιότητας των προϊόντων και της δημόσιας υγείας. Τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη πλέον η ανάπτυξη της Περιφερειακής συνείδησης να συνδυαστεί με τη δικτύωση των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση συμπληρωματικών δράσεων μεταξύ τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος αγοράς των προϊόντων και των πρώτων υλών και παράλληλα να αναβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων. Η ανάπτυξη του προαστιακού σιδηρόδρομου και η δημιουργία οδικών υποδομών, για γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στα Εμπορικά Κέντρα της περιοχής, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε συνέργεια με τους φορείς του Εμπορικού κόσμου, υπογράμμισε ο κ.Παπατόλιας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της πάταξης του παράνομου εμπορίου και στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των Λαϊκών αγορών. Σημείωσε μάλιστα και την ανάγκη αποσαφήνισης και συντονισμού της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αναφερόμενος τώρα στο θέμα των Μεσογειακών Αγώνων ο κ.Παπατόλιας είπε πως υπάρχει ανάγκη στήριξης όλων των δράσεων προβολής στο θεσσαλικό χώρο, καθώς και δικτύωσης όλων των πολιτιστικών και τουριστικών προορισμών σε πανθεσσαλικό επίπεδο, κάτι το οποίο θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη  στις τοπικές οικονομίες και αγορές.

Σημείωσε, ότι οι τοπικιστικές αντιπαλότητες δεν έχουν πλέον κανένα έδαφος να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής ανάπτυξης και ότι φαντάζουν γραφικές, όταν ο κύριος στόχος είναι να αναπτυχθούν συμπληρωματικές δράσεις έπ’ αμοιβαία ωφελεία όλων των θεσσαλικών πόλεων, στο πλαίσιο πάντα της δημιουργίας ενός ισχυρού τρίτου θεσσαλικού πόλου ανάπτυξης.

Καταλήγοντας ο κ.Παπατόλιας, τόνισε πως η νομαρχία Μαγνησίας εμπνέεται από τις καλές πρακτικές του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και πως δεν αρκεί η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, του ΕΣΠΑ και του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά απαιτείται προσπάθεια μέσα από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, με πρακτικές που θα ξεκινούν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, θα αυξάνουν το τζίρο τους και θα λειτουργούν ως εγγύηση απέναντι στα λουκέτα και το μαρασμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris