" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

«Tαφόπλακα» στην αγορά, από τη μετάταξη εκατοντάδων αγαθών και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%


 Για «ταφόπλακα» στην αγορά, που θα επέλθει από τη μετάταξη εκατοντάδων αγαθών και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, κάνουν λόγο οι Έλληνες έμποροι, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 7%

Σχολιάζοντας τα σχέδια υπαγωγής -από το 2011- προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) μιλά για «επιβάρυνση χωρίς αντίκρισμα» και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία να αντεπεξέλθει το ελληνικό εμπόριο σε αυτή τη νέα αύξηση. 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., Βασίλης Κορκίδης, πρόκειται για «μια λανθασμένη εκτίμηση, μια βεβιασμένη απόφαση που θα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα». «Η χωρίς φραγμούς άγρα φορολογικών εσόδων θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανατιμήσεων στην αγορά, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συνιστούν και τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως βασική λύση για τα Δημόσια Έσοδα η αποψίλωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικροεπιχειρηματιών και την ίδια στιγμή να απορούμε για την υστέρηση εσόδων και τη μείωση του ΑΕΠ», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Όπως σημειώνει, το αρχικό χρονοδιάγραμμα μετάταξης του ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2011, τα εναλλακτικά σενάρια μετάταξης όσο και οι εξαιρέσεις κατηγοριών δεν θα αποτρέψουν τις φορολογικές ανατιμήσεις στα περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Σύμφωνα με την Ε.Σ.Ε.Ε., από τις 34 κύριες κατηγορίες με συντελεστή 11% σχεδιάζεται αύξηση σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%. 

Με δεδομένο ότι ο τζίρος του συνόλου των αγαθών της μέσης κατηγορίας ΦΠΑ ξεπερνά τα 52 δισ. ευρώ ετησίως, η μετάταξη του ΦΠΑ του 30% αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται από την Ε.Σ.Ε.Ε. ότι θα επιβαρύνει επιπλέον τον καταναλωτή με 2 δισ. ευρώ. «Εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθετήσει το σενάριο μετάταξης του ΦΠΑ και το συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στις 4 Οκτωβρίου, τότε θα συζητάμε για ταφόπλακα στην αγορά, για αυτοκτονία στον τουρισμό και για το ισχυρότερο πλήγμα στα νοικοκυριά», προειδοποιεί ο κ. Κορκίδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris