" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ηχηρές απουσίες εκθετών στη φετινή ΔΕΘ λόγω κρίσης

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Helexpo προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος, κατά το οποίο καταγραφόταν σημαντική μείωση των συμμετοχών για την 75η ΔΕΘ, απόρροια της διστακτικότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, των εν δυνάμει εκθετών.
Ακόμη και το δημόσιο, που παλαιότερες χρονιές ήταν πρόθυμο να συμμετάσχει στις διοργανώσεις του Σεπτεμβρίου που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τόσο του επιχειρηματικού όσο και του πολιτικού κόσμου, φέτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα δύσκαμπτο προκειμένου να έχει παρουσία στη ΔΕΘ.
Είναι ενδεικτικό ότι... διά της απουσίας τους από τη διοργάνωση θα λάμψουν ο ΟΤΕ και η ΔΕΠΑ -αν και, όπως δεσμεύτηκαν, μόνο φέτος-επιχειρήσεις που στο παρελθόν δήλωναν δυναμικά το “παρών” τους, αλλά και φορείς.
Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια...
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo ΑΕ, Πάρις Μαυρίδης, οι στοχευμένες κινήσεις, η εντατική δουλειά, η παροχή κινήτρων στους συμμετέχοντες και η μείωση των τιμολογίων, που στο δημόσιο άγγιξε το 25%-30%, “μας κάνει σήμερα περισσότερο αισιόδοξους”.
“Ο αριθμός των συμμετοχών κάθε μέρα αλλάζει. Η ζήτηση πάντως έναντι του προηγούμενου μήνα έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που μας κάνει να ευελπιστούμε ότι τόσο οι συμμετοχές όσο και η επισκεψιμότητα της φετινής διοργάνωσης θα είναι στα περσινά επίπεδα (250.000 επισκέψεις, οι συμμετοχές κάλυψαν περί τα 43.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου). Ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιες εταιρείες αποφάσισαν να μη συμμετέχουν φέτος, έχουν δηλώσει συμμετοχή άλλες εταιρείες αναπληρώνοντας το κενό”, τονίζει ο κ. Μαυρίδης.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπουργεία και οι φορείς που θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση έχουν δεσμεύσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιστοιχία του δημόσιου έναντι του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την κάλυψη των περιπτέρων θα είναι 20% και 80% αντίστοιχα.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται πάντως προκειμένου η διοργάνωση να κινηθεί με τους ρυθμούς τις περσινής, το βέβαιο είναι ότι από πλευράς επισκεψιμότητας η ΔΕΘ φαίνεται να φθίνει τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ως βάση θεωρούνται οι 250.000 επισκέπτες των τελευταίων χρόνων, εντούτοις υπήρξαν χρονιές όπως το 2005, όταν διοργανώθηκε η 70ή ΔΕΘ, που ο αριθμός τους έφτασε τις 325.970, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα τις 301.157. Από την 71η ΔΕΘ, οπότε και οι επισκέψεις άγγιξαν τις 260.983, ο αριθμός περιορίζεται σταδιακά.
Έμφαση σε καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Με σήμα την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη η φετινή διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, επιχειρεί να συμπλεύσει με τις επιταγές της εποχής. “Με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα δείξουμε καινοτόμες εφαρμογές στην πράξη. Θα φέρουμε το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο ηλιακό δέντρο που υπάρχει σε παραγωγή. Πρόκειται για έναν φωτιστικό ιστό, που μαζεύει ενέργεια και το βράδυ φωτίζει. Θα βγει στην παραγωγή από τον Οκτώβριο”, σημειώνει ο κ. Μαυρίδης.
Δέλεαρ αναμένεται να αποτελέσουν τα τέσσερα νέα εκθεσιακά αφιερώματα της διοργάνωσης.
Το Bike Show απευθύνεται στους λάτρεις του ποδηλάτου ενώ το Ladyland είναι ένα αφιέρωμα για τη γυναίκα και αφορά σε: μόδα, καθημερινότητα, επαγγελματικές ευκαιρίες, μητρότητα, υγεία, προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας. Ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τις ΜμΕ όλης της χώρας είναι η διοργάνωση του αφιερώματος “Η Ελλάδα των εθνών”, με τη συνεργασία των επιμελητηρίων της χώρας.
Ο “Νέος επιχειρηματίας και ημέρες franchise Βόρειας Ελλάδας” που έχει διάρκεια τρεις ημέρες (17-19 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για όλες τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά franchise, τους τρόπους χρηματοδότησης, τις τάσεις της αγοράς, τα πλεονεκτήματα και τις παγίδες του franchise.
Πόλο έλξης αναμένεται να αποτελέσουν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με Μαχαιρίτσα, Κότσιρα, Πλιάτσικα, οι οποίες θα κορυφωθούν με συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου στο Παλέ Ντε Σπορ. Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ουγγαρία.
Η πρωτοφανής απουσία του ΟΤΕ
Η κλήση σας... προωθείται. Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνθηκαν οι επιτελείς της Helexpo AE, όταν ο ΟΤΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση της Helexpo για συμμετοχή στην 75η ΔΕΘ. Μολονότι βέβαια η άρνηση αφορά την ανάπτυξη “φυσικής” (μέσω περιπτέρου δηλαδή) παρουσίας -γιατί πρακτικά θα υπάρξει έμμεση συμμετοχή, ως χορηγός στην ενότητα της γενικής έκθεσης που έχει τίτλο “Planet Cinema Show”-, το γεγονός της απουσίας του ΟΤΕ δεν περνά απαρατήρητο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός διατηρούσε το μεγαλύτερο, ίσως, αυτόνομο περίπτερο μέσα στη γενική έκθεση του Σεπτέμβρη.

Tης Λίνας Τσιρέκα
ltsireka@makthes.gr

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris