" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η κρίση βαραίνει και τους παρέμπορους


Όταν και το παραεμπόριο γνωρίζει «κεσάτια», αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κρίση έχει αγγίξει όσους κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα - νόμιμους και παράνομους. Για πτώση του… τζίρου τους μέχρι και 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα μιλούν οι «μαγαζάτορες» του πεζοδρομίου, δηλαδή οι παράνομοι μικροπωλητές. Οι ίδιοι έχουν (εξ)αναγκασθεί να ρίξουν όσο μπορούν τις τιμές τους και πλέον το κέρδος που βγάζουν ίσα ίσα που τους εξασφαλίζει τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους.
Όπως λένε στον «ΑΤ», από τα 100 ή και 150 ευρώ που έβγαζαν καθαρά την εβδομάδα, τώρα έχουν περιορισθεί στα 25-35 ευρώ. Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί τη φετινή χρονιά από τις προηγούμενες είναι ότι «πελάτες» τους έχουν γίνει αρκετοί Ελληνες μικροαστοί και μεσοαστοί που σε άλλες εποχές ούτε που πλησίαζαν τις πραμάτειες τους. Την τιμητική τους έχουν τα παζάρια, αφού όλοι σχεδόν οι «καταναλωτές» διαπραγματεύονται επί αρκετή ώρα το προϊόν που θέλουν να αγοράσουν, επιτυγχάνοντας ακόμη και το μισό της αρχικής τιμής.
Αποτέλεσμα είναι να έχουν πέσει τα κέρδη τους κατά πολύ, καθώς για μια τσάντα πέρυσι το όφελος έφτανε και τα δύο ή και τρία ευρώ, ενώ τώρα δεν ξεπερνάει το 1,5 ευρώ. Ηδη η ανέχεια έχει γονατίσει πολλούς από τους πλανόδιους, καθώς εκτός από τη δική τους συντήρηση πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα για να στείλουν στις οικογένειες που άφησαν πίσω στις πατρίδες τους. Αλλοι ακόμη εξοφλούν τα χρέη τους προς τους δουλεμπόρους και τους ντόπιους εκμεταλλευτές τους, αφού το εμπόρευμα που παίρνουν από αποθήκες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στη Δυτική Αθήνα (Ασπρόπυργο, Αγ. Βαρβάρα κ.λπ.) το πληρώνουν «χρυσάφι».
Ακριβώς αυτή η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και ολοένα εντείνεται, έχει οδηγήσει να «ανοίξουν» στόματα και να αρχίζουν -σε πρώτη φάση- να υποδεικνύουν τις αποθήκες απ’ όπου προμηθεύονται τα είδη που απλώνουν στο σεντόνι, ενώ δεν θα αργήσουν και οι ονομαστικές καταγγελίες που αφορούν από Ελληνες εμπόρους, Πακιστανούς μεσάζοντες και… αντιδημάρχους.
Ολοι αυτοί συνθέτουν ένα οργανωμένο κύκλωμα που λυμαίνεται ετησίως ένα τζίρο άνω των 5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 30% του εμπορίου στην Ελλάδα, έσοδα που φυσικά στερείται το κράτος, το οποίο δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά διώκοντας όσους εφοδιάζουν με προϊόντα (όλα μαϊμού) τους παράνομους μικροπωλητές.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris