" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την Εμποροπανήγυρη Άρτας


 Πρόταση για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα σχετικά με τη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης Άρτας έκανε η επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική αλλαγή» Όλγα Γεροβασίλη παίρνοντας το λόγο κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Άρτας την περασμένη Δευτέρα. Κίνητρο όπως είπε, αποτέλεσε η διογκούμενη οικονομική κρίση, που πλέον αγγίζει την αγορά της Άρτας και η κυρία Γεροβασίλη, καταθέτοντας την άποψή της στο Δ.Σ., είπε ότι θεωρεί απαραίτητη την ποιοτική αναβάθμιση και την μετεξέλιξη του θεσμού της Εμποροπανήγυρης, διατηρώντας τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους του εμπορικού συλλόγου με τη βοήθεια του Δήμου ούτως ώστε να προχωρήσουν τέτοιου είδους διαδικασίες προς το συμφέρον της περιοχής. Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης τόνισε ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα έρθει θέμα για την Εμποροπανήγυρη, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Κυρία Γεροβασίλη θα συζητήσουμε για την Εμποροπανήγυρη. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, πολύ συγκεκριμένες και συγκροτημένες και με επιχειρήματα. Το πρώτο βήμα πάντως στην κατεύθυνση της αναβάθμισης είναι ο Εμπορικός Σύλλογος να κάνει απ’ τη μεριά του ένα βήμα και να μετέχει στην Εμποροπανήγυρη, της όποιας αναβαθμισμένης στην πορεία της, διότι το να καταργηθεί η Εμποροπανήγυρη νομίζω και εσείς το αποκλείσατε εν τη ουσία. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες απόψεις και θα το συζητήσουμε ως θέμα στο επόμενο Συμβούλιο, μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο». Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα του Δ.Σ. ήταν παρόντες ο πρόεδρος Χάρης Παναγιωτόπουλος και μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας οι οποίοι όμως δεν ζήτησαν να κάνουν κάποια παρέμβαση στη συζήτηση.
Η κυρία Γεροβασίλη στην εισήγησή της ανέφερε:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδερφοι,
Είναι κοινή γνώση και δεν φέρνω κάτι καινούργιο σε αυτή την αίθουσα, εάν αναφέρω την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία καλούμαστε να ζήσουμε και να ανταπεξέλθουμε.
Η κρίση πια αγγίζει τον καθένα από εμάς και οι επιπτώσεις της είναι ορατές στην αγορά, ακόμη και για τους πιο ανίδεους σχετικά με τα οικονομικά. Ο εμπορικός κόσμος εισπράττει από τους πρώτους τις άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του αισθήματος ανασφάλειας του λαού, βλέποντας τον τζίρο του να συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα μόνο αν υπολογίσει κανείς την αύξηση του Φ.Π.Α. οι υποχρεώσεις του αυξάνονται και προκαλούν ασφυξία.  
Η τοπική οικονομία της περιοχής μας έχει ήδη πληγεί από την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, αποτέλεσμα λάθος επιλογών και προτεραιοτήτων. Τυχόν γονάτισμα και του εμπορικού κόσμου της Άρτας, θα δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο που θα συμπαρασύρει μεγάλο μέρος συμπολιτών μας (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα νοικιάζουν σε εμπόρους, εργαζόμενους, προμηθευτές). Οφείλουμε λοιπόν ως Δήμος να σκύψουμε πάνω τους, να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να μελετήσουμε τις προτάσεις τους, να απλώσουμε μια ομπρέλα προστασίας απέναντι στην κρίση που απειλεί όχι μόνο αυτούς, αλλά όπως προείπα και πολλούς περισσότερους.
Ήταν πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της Άρτας, να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής αιμορραγίας που παρατηρείται με την εμποροπανήγυρη, όπως αυτή λειτουργεί.
Οι φτηνές τιμές, που το καθιστούνε μαγνήτη για πολλούς συμπολίτες μας, έρχονται σε αντίθεση με την έλλειψη κάθε εγγύησης ποιότητας, με αποτέλεσμα τελικά χαμένος να βγαίνει ο καταναλωτής, παρά την αρχική ψευδαίσθηση κέρδους. Φυσικά η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ δεν παραγνωρίζει την αξία της εμποροπανήγυρης ως ένα θεσμό που και έσοδα φέρνει στον Δήμο –κι όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητα είναι, ειδικά αυτό τον καιρό, και παραδοσιακά χαρακτηριστικά έχει. Όμως, όπως και παλιότερα προτείναμε, θεωρούμε απαραίτητη την ποιοτική αναβάθμισή της και την μετεξέλιξή της σε κάτι νέο που θα αναβαθμίζει το εμπόριο της περιοχής ενδεχομένως συνδεδεμένο και με πολιτιστικές δραστηριότητες, κάτι σαν εμπορικό φεστιβάλ που και τον εμπορικό κόσμο θα τονώσει και την πόλη μας θα διαφημίσει και έσοδα θα φέρει στην περιοχή μας. Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί μια σειρά δράσεων, για παράδειγμα τη διεξαγωγή θεματικών εμπορικών εκθέσεων με ταυτόχρονη έκθεση εικαστικών έργων, ανάδειξη τοπικών προϊόντων καθώς και ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων με ημερήσια θεματική εξειδίκευση και ταυτόχρονες μουσικές εκδηλώσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας, που εξ’ αντικειμένου διαθέτει μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία σ’ αυτού του είδους τα ζητήματα, ασφαλώς μπορεί να σκεφτεί και να οργανώσει, προφανώς με τη συνδρομή του Δήμου, πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα».

πηγή:ARTA.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris