" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι έλληνες φεύγουν μετανάστες και οι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα

Ένας στους τρεις Έλληνες και 48 στους εκατό πολίτες της ΕΕ, δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή ή χώρα, στην περίπτωση, που έμεναν άνεργοι και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεύρεσης εργασίας.
Αυτό προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη γεωγραφική κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά ετοιμότητας για εγκατάσταση σε άλλη περιοχή ή χώρα, σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλημάτων ανεργίας, εμφανίζουν οι Κύπριοι, οι Σουηδοί και οι Γάλλοι (66%) και τα χαμηλότερα οι Πορτογάλοι (31%) και οι Βούλγαροι (33%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2005 το ποσοστό των Ελλήνων, που δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή, ή χώρα, παρουσίασε αισθητή μείωση (από 67% σε 38% - το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ). Μείωση παρουσίασε το αντίστοιχο ποσοστό και στο σύνολο των πολιτών των «27» (από 66% σε 48%).
Μια άλλη, τώρα, έκθεση σε σχέση με την μετανάστευση, η «Migration Outlook 2010» του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι προβλέπεται μείωση της μεταναστευτικής κίνησης προς την Ελλάδα καθώς και έξοδος από την εργασία χιλιάδων μεταναστών, η οποία έχει αποτυπωθεί στην αύξηση των εισιτηρίων χωρίς επιστροφή αρκετών αλλοδαπών που ζούσαν και εργάζονταν στην χώρα μας.
Μάλιστα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι στη διάρκεια της δεκαετίας, η αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία θα αγγίξει το 1,9%, όταν την προηγούμενη δεκαετία ξεπερνούσε το 8,6%. Η δε μείωση στον μεταναστευτικό πληθυσμό επιδεινώνει τη συρρίκνωση της ανάπτυξης.
Από την έρευνα, επίσης, προκύπτει ότι η οικονομική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τους άνδρες μετανάστες, οι οποίοι απασχολούνται σε προβληματικούς κλάδους, όπως αυτός της οικοδομής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris