Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τελωνειακοί αντί να καταστρέψουν λαθραία τσιγάρα, τα πωλούσαν για πάρτη τους

FREE photo hosting by Fih.gr

Ζημιά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσαν στο δημόσιο τρεις τελωνειακοί, προϊστάμενοι τμημάτων, που αντί να καταστρέφουν κατασχεμένα, λαθραία τσιγάρα, τα διοχεύτευαν στην αγορά!
Από τον Δεκέμβριο του 2009, η διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας διερευνούσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάλληλοι του Τελωνείου Αττικής, προϊστάμενοι στα τμήματα διοικητικής υποστήριξης, δικαστικού, πληροφοριών και δίωξης, αντί να καταστρέφουν λαθραία τσιγάρα, τα οποία ήταν κατασχεμένα, τα διοχέτευαν στην «αγορά», συντάσσοντας ψευδή πρωτόκολλα καταστροφής.
Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, με τους τρεις τελενειακούς να κατηγορούνται υπεξαίρεση στην Υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση-νόθευση, κατά συναυτουργία. Οι διαφυγόντες φόροι για το δημόσιο αναλογούν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι:
* Το Νοέμβριο του 2009 ένας εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων είχε παραλάβει από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) κατασχεθείσα ποσότητα (860.390) πακέτων τσιγάρων σε (1.712) χαρτοκιβώτια, τα οποία προορίζονταν για καταστροφή.
*Για την ποσότητα αυτή το Δεκέμβριο του 2009 συντάχθηκε πρωτόκολλο καταστροφής, από Επιτροπή με μέλη τους τρεις κατηγορούμενους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ελάχιστη ποσότητα των κατασχεμένων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν κινητά πράγματα του Δημοσίου, που κατείχαν με την ιδιότητα του υπαλλήλου, προβαίνοντας σε υπεξαίρεση στην Υπηρεσία, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (φόροι που αναλογούν σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ).
Η δικογραφία έχει ήδη μεταβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.