" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Παγκόσμια ημέρα χορού των λαών της Κρήτης» για μια θέση στο βιβλίο Guiness.



Από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το νησί είναι έτοιμο να χορέψει σιγανό πεντοζάλη το Σάββατο 7 Αυγούστου στις οχτώ το απόγευμα και να στείλει μηνύματα αγάπης, συμφιλίωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός με την επωνυμία «Παγκόσμια ημέρα χορού των λαών της Κρήτης» και ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών ενώ στόχος αποτελεί και μια θέση στο βιβλίο Guiness.
Ο Μιχάλης Πριναράκης, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, του πολιτιστικού φορέα «Πλανήτης Κρήτης» χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου κάλεσε Έλληνες και ξένους να δώσουν δυναμικό παρών το απόγευμα του Σαββάτου στην εθνική οδό. Ο ίδιος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τη διοργάνωση όπου στις 8 ακριβώς το απόγευμα οι ρυθμοί του σιγανού πεντοζαλιού θα ξεσηκώσουν τους χορευτές που θα αγκαλιάσουν από άκρη σε άκρη το νησί.
«Η ενημέρωση έχει λάβει ευρύτατες διαστάσεις απ’ όλα τα ΜΜΕ. Αυτό που μένει είναι η βούληση όλων μας την 7η Αυγούστου το απόβραδο, να βρεθούμε με το Ι.Χ. αυτοκίνητό μας, γεμάτο και στις πέντε θέσεις του ή με το πούλμαν που έχουμε κανονίσει, να κατεβούμε με το Σύλλογο του χωριού μας. Να μπούμε στην εθνική οδό με προσοχή στις υποδείξεις των τροχονόμων και να παρκάρουμε στο άκρο δεξιό μέρος και προς την κατεύθυνση που θα μας πουν.
Το παρκάρισμα θα πρέπει να γίνει ως εξής: Πούλμαν που παρκάρει πίσω ή μπροστά από άλλο πούλμαν αφήνει κενό έξι μέτρα. Μεταξύ πούλμαν και Ι.Χ. πρέπει να μένει κενό τριών μέτρων. Μεταξύ των Ι.Χ. αυτοκινήτων πρέπει να μένει κενό ενός μέτρου. Να κατέβουμε από τα αυτοκίνητα, αφού ανοίξουμε το ραδιόφωνο συντονισμένο στην ΕΡΑ Χανίων, στη διαπασών και με ανοιχτά τα τζάμια να παραταχτούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτά θα πρέπει να έχουν γίνει πριν από τις 12.45, οπότε θα γίνει η εναρκτήρια ευλογία από τις Μητροπόλεις των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών.
Στις 20.00 ακριβώς το ραδιόφωνο θα βάλει σιγανό πεντοζάλη που θα τον χορέψουν πιασμένοι χέρι χέρι όλοι οι λαοί της γης που θα βρεθούν εκείνη την ώρα στην Κρήτη, στέλνοντας ένα μήνυμα συμφιλίωσης, συναδέλφωσης και αγάπης από το νησί μας προς τα πέρατα του κόσμου. Τούτο το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που καθιερώνεται για να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, θα αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος και συζήτησης από τα ΜΜΕ ολόκληρου του κόσμου. Πέρα από τα οποιαδήποτε άλλα οφέλη, για τον τόπο και τους ανθρώπους του, η ετήσια καθιέρωση ενός τόσο μοναδικού και τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος, θα συμβάλλει και στην εξύψωση και την ανάδειξη του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου μας» τόνισε ο κ. Πριναράκης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διοργάνωσης είναι η υπακοή στις υποδείξεις των τροχονόμων που θα βρίσκονται κατά μήκος του ΒΟΑΚ ενώ παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις έδρες των δήμων της Κρήτης, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος και στον Πειραιά στις 8 ακριβώς θα χορέψουν το χορό της αγάπης και της συμφιλίωσης των λαών.
Στο μητροπολιτικό δήμο η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μικρασιατών. Δηλώσεις συμμετοχής δεν είναι απαραίτητες, ωστόσο όσοι επιθυμούν το δηλώνουν εγγράφως ότι ενδιαφέρονται να γίνουν και μέλη της οργάνωσης, ή είναι επαγγελματίες χορευτές, ενώ ήδη υπάρχουν συμμετοχές από 40 χώρες.
Ο πρόεδρος του «Πλανήτη Κρήτη» Σπύρος Πρεβεζάνος ανέφερε πως συμμετοχή έχουν δηλώσει 55.000 άτομα και ήδη έχει διευθετηθεί η κάλυψη της διοργάνωσης από ελικόπτερο και αναμένεται απάντηση και από αερολέσχες και ειδικότερα μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση αυτή. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις νομαρχίες της Κρήτης, τον δήμαρχο Ρεθύμνου, τις αστυνομικές αρχές, την πυροσβεστική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ που είναι στο πλευρό μας. Η εκδήλωση αυτή είναι μοναδική για τα ιστορικά χρονικά όλου του πλανήτη. Για πρώτη φορά μια εκδήλωση που την χαρακτηρίζω πολιτιστική και ανθρωπιστική «επανάσταση» έχει την υποστήριξη όλων των φορέων, από τους απλούς πολίτες μέχρι και της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή στηρίζεται σε χορηγίες έργων και επικοινωνίας και στο εθελοντισμό και δεν στηρίζεται σε χρήματα.
Θέλουμε να αποδείξουμε ότι οι ανθρώπινες αξίες είναι υπεράνω όλων και το χρήμα δεν έχει καμία αξία. Απομένει ακόμα και πιέζουμε το αρχηγείο να μας χορηγήσει την άδεια για την διοργάνωση της εκδήλωσης στο ΒΟΑΚ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρακολουθεί το θέμα, έχουμε καλέσει τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, είναι καλεσμένοι οι αρχηγοί των κομμάτων και πολύς κόσμος. Αν μετρήσουμε τον ΒΟΑΚ με μέτρο την αγάπη, τότε αυτός επεκτείνεται στην Ιεράπετρα, στη Σητεία, στον Πλατανιά Χανιών, στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και όλοι μαζί αγκαλιασμένοι θα στείλουμε μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε κάθε άκρη της γης. Είναι ένα γεγονός που θα προβάλλει διεθνώς τη χώρα μας. Σε δύο ημέρες θα δοθούν σαφείς οδηγίες οι οποίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα καθοδηγούν όσους επιθυμούν να συμμετέχουν. Σε ό,τι αφορά το βραβείο Γκίνες, ο οργανισμός ενδιαφέρεται περισσότερο απ ό,τι εμάς. Εμείς έχουμε κάνει τις αιτήσεις μας και προσπαθήσαμε να προσπεράσουμε τα οικονομικά εμπόδια. Συμμετοχή έχουν όλοι και το σωματείο μας, δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ από κανένα. Έχουμε κάνει προγράμματα και για τους επισκέπτες προκειμένου να συμμετέχουν και εκείνοι».
Από την πλευρά της νομαρχίας, ο αντινομάρχης Γιάννης Νικολούδης, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε αυτή τη διοργάνωση: «Εμείς σαν Ν.Α. Ρεθύμνου στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί προβάλλει την Κρήτη διεθνώς. Εύχομαι να έχει μεγάλη επιτυχία αυτή η προσπάθεια και κάθε χρόνο να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους είχαν τη σκέψη αυτής της πρωτοβουλίας αλλά και την υλοποίηση της. Θα παρακαλέσω όλους τους Ρεθεμνιώτες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris