" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Λεύκαρα Κύπρου.Ο τόπος που δίδαξε την κεντική τέχνη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κηρύξει στις 6 Αυγούστου την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Λευκάρων
O πολιτισμός αποτελεί μια έννοια τόσο απλή μα συνάμα τόσο σύνθετη και περιεκτική. Τα Λεύκαρα έχουν αποδείξει όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είναι συνυφασμένα με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η καλαισθησία, η μουσικότητα, η επινοητικότητα και οι απαράμιλλες συνθέσεις στο πλουμί της Λευκαρίτισσας κάνουν το γύρο του κόσμου, δίνοντας έτσι στα Λεύκαρα το δικαίωμα να πάρουν  επάξια μια θέση στο Χάρτη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο τόπος που δίδαξε την κεντητική τέχνη και έκανε γνωστό το νησί  σε ολόκληρο τον πλανήτη ξέρει να αναγνωρίζει και να διατηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις του και να προσφέρει απλόχερα στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, διοργανώνοντας κάθε χρόνο μια γιορτή όπου, εκτός από τις εκθέσεις του λευκαρίτικου και της αργυροχοΐας, προβάλλεται το τραγούδι, ο χορός το θέατρο και γενικά η καλλιτεχνική δημιουργία.   
Ο Δήμος Λευκάρων στις 6 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ. κηρύσσει με  επίσημη τελετή την έναρξη του φεστιβάλ, που θα γίνει φέτος από τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Θα παρουσιαστεί το «Λευκαρίτικο: Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομία» με μελωδίες από τον Δημήτρη Φανή και τη Σταυρούλα Βαλιαντή. Η παράσταση θα προβάλει τις αρετές και τις χάρες των Λευκάρων, καθώς και του περίφημου κεντήματος, μέσα από ήχους, τραγούδι και εικόνα. 
Μετά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των εκθέσεων κεντημάτων, αργυροχοΐας, και ζωγραφικής στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Λευκάρων. Οι εκθέσεις θα παραμείνουν ανοικτές καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Μια αξέχαστη βραδιά γλεντιού και διασκέδασης υπόσχεται να χαρίσει ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδιστής Κύπρος Χαριλάου σε όσους παρευρεθούν στη μεγάλη χοροεσπερίδα του φεστιβάλ. Η χοροεσπερίδα θα γίνει το Σάββατο 7 Αυγούστου.
Την Κυριακή στις 8 Αυγούστου κάτω από τον έναστρο λευκαρίτικο ουρανό θα διεξαχθεί βραδινό μπαράκι, που θα στηθεί κάτω από το μαγευτικό αυγουστιάτικο φεγγάρι στην ταράτσα του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης, με τη συνοδεία της καλύτερης ελληνικής και ξένης  μουσικής.  
Την Τετάρτη 11 Αυγούστου ο Πνευματικός Ομιλος Λευκάρων διοργανώνει διαγωνισμό BRIDGE ζευγαριών στο οίκημά του. Το βράδυ θα οργανωθεί καλοκαιρινή μπουάτ με κιθάρα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης από τον Πολιτιστικό Ομιλο Λευκάρων.
Στις 13 Αυγούστου η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Λευκάρων μετά τη μεγάλη επιτυχία των 2 τελευταίων χρόνων, παρουσιάζει το έργο της Μαργαρίτας Χαραλάμπους «Για το καλό μας». Το έργο δίδαξε και σκηνοθέτησε ο Χρίστος Πατάτας. Η θεατρική παράσταση θα γίνει στην αυλή του δημοτικού σχολείου και αρχίζει στις 8:30 μ.μ. 
Χορός, τραγούδι, σάτιρα και εκπλήξεις σε μια μοναδική βραδιά καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου Λευκαρίτες και Λευκαρίτισσες θα ξετυλίξουν τα ταλέντα τους, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Αυγούστου   στις 9 μ.μ. 
15 Αυγούστου και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου δίνει στην ιδιαίτερη του πατρίδα μια μοναδική συναυλία με επίλεκτα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου παρέα με τη χορωδία «Μοντέρνοι Καιροί» του Νίκου Βήχα και τη Χορωδία του Δήμου Λευκάρων, με μαέστρο τη Σταυρούλα Βαλιαντή. Η εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.
Μουσική Αυγουστιάτικη Βραδιά από τον Πολιτιστικό Ομιλο Λευκάρων στην πλατεία της  εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Αυγούστου  στις 8:30 μ.μ. 
Στις 20 Αυγούστου 8:30 μ.μ. μια μοναδική βραδιά συναπαντήματος των Αποδήμων Λευκαριτών που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο σε μια όμορφή ατμόσφαιρα με μουσική και χορό.
Το φστιβάλ θα κλείσει με ένα πανηγύρι χαράς για τα παιδιά με χορό, τραγούδι, παιχνίδια, θέατρο και πολλά άλλα. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν το γνήσιο ταλέντο τους στο τραγούδι και το χορό νεαροί Λευκαρίτες. Στο χώρο της εκδήλωσης θα στηθούν από νωρίς φουσκωτά μικρά και μεγάλα για ξέφρενο παιχνίδι. Παράλληλα, οι μικροί φίλοι μπορούν να μεταμφιεστούν με βάψιμο προσώπου και να διασκεδάσουν με μπαλονοκατασκευές. Στις 8 μ.μ  θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση « Ο Νικολάκης Ανακυκλώνεται».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris