" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Φάτε χαλβά να γίνεται καλά


Μεθαύριο στις 15 Αυγούστου-ανήμερα της Παναγίας-αρχίζει η παραδοσιακή πανήγυρη των Φαρσάλων, που διαρκεί 8 ημέρες. Πρόκειται για ένα θεσμό στο χώρο των Φαρσάλων, που έχει διάρκεια 400 χρόνια και πλέον. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ήδη την εμποροπανήγυρη των Φαρσάλων να γίνεται πλάι στο σημερινό χώρο του Απιδανού ποταμού (τουρκιστί Ταμπάκος) το έτος 1608.
Από τότε το παζάρι των Φαρσάλων στις 15 Αυγούστου υπήρξε ένας ζωντανός και δραστήριος θεσμός για την πόλη και αναφέρεται από αρκετούς περιηγητές στα χρόνια της τουρκοκρατίας, καθώς και από Έλληνες λογοτέχνες που περιόδευσαν και περιηγήθηκαν την πόλη, όπως ο Κων/νος Κρυστάλλης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας κ.ά.
Ο θεσμός αυτός δίνει ζωή στην πόλη, που φημίζεται για το χαλβά της, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Παλαιότερα και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκτός από την εμποροπανήγυρη, γινόταν και η λεγόμενη ζωοπανήγυρη, η οποία καταργήθηκε αφού οι αγοραπωλησίες ζώων ουσιαστικά, μετά την εισβολή των αυτοκινήτων, καταργήθηκαν.
Το παζάρι των Φαρσάλων περιέγραψαν αρκετοί ιστοριοδίφες της πόλης.
Οι χώροι που διατέθηκαν φέτος από το Δήμο Φαρσάλων για την εμποροπανήγυρη είναι πάνω από 200 μιας και το ενδιαφέρον των συναδέλφων ήταν μεγάλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris