" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εορτή της Τριχερούσας στη Ν.Κίο.

Γίνεται γνωστό στους ευσεβείς χριστιανούς ότι την Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 είναι η εορτή της Παναγίας της επονομαζόμενης «Τριχερούσας» ή «Κουκουζέλισσας» και τιμάται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, που φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό «ΘΕΟΜΑΝΑΣ» Νέας Κίου και έχει μεταφερθεί απ’ την Παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας.
Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 και ώρα 8μ.μ. θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος.
Την ημέρα της εορτής Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 θα ψαλούν οι 
Ακολουθίες του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
Παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να προσέλθουν, να τιμήσουμε την Παναγία και να ζητήσουμε τις πρεσβείες και μεσιτείες Της. Η Νέα Κίος Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Παλιά πατρίδα η Κίος της Βιθυνίας, το επίνειον της Προύσας, η έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας.
Σοβαρός δεσμός, πνευματικός και ιστορικός με τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι οι 4 παλαιές εικόνες που μεταφέρθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια – φάροι πίστης και μνήμης – στον ιστορικό Ναό της Θεομάνας, πολιούχο της Νέας Κίου. Πρόκειται για τις ιερές εικόνες της Θεομάνας – Οδηγητρίας, Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας, Πορταΐτισσας και Ευαγγελιστρίας.
Η εικόνα της Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις τέσσερις, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό (μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα) της Παναγίας της Κουκουζέλισσας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα, ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλισσα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επετέλεσε η Παναγία στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η Παναγία το επανασυγκόλλησε.
Όμως, το χέρι αυτό κρατάει ένα νόμισμα, πράγμα το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επετέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη. Ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιον του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι’ αυτήν και Αυτή θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση της υπόσχεσης της Θεοτόκου.
Ε.Μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris