" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Β.Μιχαλολιάκος:Επιτέλους τέλος, για το παζάρι του Πειραιά.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ«Αυτή η μέρα θα είναι ιστορική. Το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει πράξη το: «επιτέλους τέλος». Τέλος στις σκιές , στις υποψίες, τέλος στις παρανομίες, τέλος στο παρεμπόριο. Ναι σε ένα παζάρι που θα έχει αισθητική και προσωπικότητα. Δεν είμαστε υπέρ του προστίμου, Είμαστε όμως υπέρ της νομιμότητας. Να πληρώσουν οι παλαιοί αδειούχοι, όσα οφείλουν στο Δήμο Πειραιά και μάλιστα με διευκόλυνση, λαμβάνοντας υπόψη το τίμημα που θα πλήρωναν εάν είχαν άδεια».....
Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Κυριακάτικο παζάρι, που αποφάσισε σε συναινετικό κλίμα για το μέλλον του.
Αναλυτικά ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε τα εξής:
«Είμαι ικανοποιημένος γιατί βρήκαμε κοινό τόπο. Και ήταν φυσικό να βρούμε κοινό τόπο, γιατί αγαπάμε όλοι την πόλη και θέλουμε να την υπηρετήσουμε.
Και δεν θέλει κανείς να υποστηρίξει το παρεμπόριο. Ότι είναι παράνομο κτυπά τους νόμιμους. Γι αυτό καταλήξαμε σε ορισμένα σημεία που και ενισχύουν τα οικονομικά του Δήμου, γιατί δεν χαρίζουμε σε κανέναν που είχε εκεί τα προϊόντα του και πουλούσε εκεί.
Θα διεκδικήσουμε τα δύο χρόνια.
Όταν συζητούσαμε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μίχας ήθελε να συμπεριλάβουμε ορισμένες άλλες επιτροπές. Εγώ συμπεριέλαβα τη δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκροτεί επιτροπές. Επειδή ακριβώς θεωρώ ότι, η διαπαραταξιακή επιτροπή για το παζάρι θεσμοθετείται ως επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα παρακολουθεί, θα έχει αρμοδιότητα για το υπαίθριο εμπόριο και την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής. Θα υπερασπιστούμε τους νόμιμους μικροπωλητές. Θα δώσουμε σήμερα στο χώρο αυτό για ένα συν μισό χρόνο και από εκεί και πέρα κυρίως απ΄ αυτούς, που θα πάρουν τις άδειες, εξαρτάται αν θα μείνουν εκεί, ή θα αλλάξουν θέση, ή αν θα καταργηθεί.
Επειδή αποδίδω απόλυτη υψηλή προτεραιότητα στην επιτροπή που θα συγκροτήσουμε σήμερα και επειδή δεν θέλω να βγω έξω από αυτή την ευθύνη, Πρόεδρος θα είμαι εγώ και αναπληρωτής θα παραμείνει η κ. Λαουλάκου, η οποία έκανε σπουδαία δουλειά και ασφαλώς όλα τα μέλη των παρατάξεων που συμμετείχαν .
Όλοι οι παλαιοί αδειούχοι, προκειμένου να λάβουν την νέα άδεια, θα καταβάλλουν είτε εφάπαξ είτε με μία διευκόλυνση, το τίμημα που θα έπρεπε να καταβάλλουν αν εγκαίρως είχε ανανεωθεί η άδειά τους. Όταν ο κ. Ρόβλιας ήταν στο Υπουργείο Εμπορίου προωθούσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονταν από τα πρόστιμα που πιστοποιεί ο Δήμος , εάν κατέβαλλαν το τίμημα που θα είχαν καταβάλλει εάν είχαν άδεια. Εάν αυτή η τροπολογία δεν περάσει, εμείς εκ των πραγμάτων επιστρέφουμε στο πρόστιμο, που θα είναι ισόποσο με το τίμημα των δύο χρόνων που δεν έχουν πληρώσει. Το ίδιο ισχύει και για τους παλαιοπώλες που πουλάνε τα προϊόντα τους στο παζάρι.
Σήμερα είναι μια από τις καλές στιγμές του Δημοτικού Συμβουλίου διαχρονικά. Όλοι καταλάβαμε, ότι το παζάρι που θέλουμε, για να το αποκτήσουμε πρέπει να κάνουμε τομή. Είμαστε υποχρεωμένοι σε όλες τις δράσεις του Πειραιά να βάλλουμε κανόνες.
Θερμά συγχαρητήρια στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που σήμερα ομόφωνα κατά τα ουσιώδη και όχι ομόφωνα κατά τη χωροθέτηση, καταλήξαμε. Μαζί θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων με τη θέσπιση της επιτροπής. Όλα στο φως! Δεν προστατεύουμε κανέναν και δεν μας προστατεύει κανείς. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς του Πειραιά. Και το παζάρι θέλουμε να είναι θεσμός του Πειραιά».

Η βασική εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κ. Κορίνα Λαουλάκου είπε τα εξής:
«Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της χορήγησης αδειών της Κυριακάτικης Αγοράς, συνεκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα η διαπαραταξιακή επιτροπή και αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα.
Πρέπει να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έτσι ξεκινώντας από την πρώτη απόφαση υπ΄αριθμόν 84 που πήραμε στις 24Φεβρουαρίου 2011: εκεί είχαμε αποφασίσει να αναλάβει ο Δήμος την κατασκευή των ομοιόμορφων πάγκων. Επειδή υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει, όπως είπαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, γι΄αυτό προτείνουμε να κατασκευασθούν ομοιόμορφοι πτυσσόμενοι πάγκοι, των οποίων τις προδιαγραφές για την κατασκευή θα τις προσδιορίσει ο Δήμος και το κόστος θα το επιβαρυνθεί ο κάθε δικαιούχος της άδειας. Προϋπόθεση της παραλαβής της άδειας και συμμετοχής στην Κυριακάτικη Αγορά θα είναι η πλήρως αποπερατωμένη κατασκευή του πάγκου.
Στη δεύτερη απόφαση μας στην υπ΄αριθμόν 188, που πήραμε στις 4 Απριλίου 2011μεταξύ άλλων είχαμε αναφερθεί στον αριθμό των θέσεων βάσει τοπογραφικού που μας είχε χορηγήσει το αρμόδιο Γραφείο. Ενώ το τοπογραφικό μιλούσε για 209 θέσεις, στον ίδιο χώρο (Αλιπέδου από την 34ου Συντάγματος Πεζικού, καθώς και την πλατεία Ιπποδαμείας) κάνοντας μια επιτόπια διαγράμμιση προέκυψε ότι, θα ανέρχονταν σε 240 με απόκλιση συν, πλην 10 θέσεις. Επίσης σε αυτήν την απόφαση είχαμε προβλέψει 2 καντίνες. Έχουν γίνει 5 αιτήσεις και προτείνουμε να γίνουν όλες δεκτές.
Στην τρίτη απόφαση μας στην υπ΄αριθμόν 220 στις 18-4-2011, είχαμε προβλέψει να χορηγηθούν άδειες στην Κυριακάτικη Αγορά σε δημότες ή κατοίκους. Επικαλούμενη η διαπαραταξιακή επιτροπή, επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής πολιτικής, αποφάσισε, εφόσον οι θέσεις επαρκούν 1)να χορηγηθούν άδειες στην Κυριακάτικη Αγορά και στους ετεροδημότες αρχικά της πρώην Νομαρχίας Πειραιά και ακολούθως οι υπόλοιποι, όσοι βέβαια έχουν υποβάλλει αιτήσεις και πληρούν τις υπόλοιπες απαραίτητες προϋποθέσεις και 2) να δοθεί η δυνατότητα στους εμπόρους που έχουν καταστήματα, δηλ. στα παλαιοπωλεία τα οποία έχουν άδεια λειτουργίας τις Κυριακές, να τους χορηγηθεί άδεια συμμετοχής στην Κυριακάτικη Αγορά, στο χώρο μπροστά από την είσοδο του καταστήματός τους. Το ποιος θα πάρει ποια θέση, θα γίνει κλήρωση ως ορίζει ο νόμος.
Η Κυριακάτικη Αγορά, στο χώρο που προαναφέραμε, θα λειτουργήσει για ένα χρόνο και αφού θα γίνεται συνεχής αυστηρός έλεγχος του τρόπου της λειτουργίας της, ώστε να λειτουργεί νόμιμα και ευπρεπώς. Στο τέλος του διαστήματος αυτού θα αποφασιστεί: 1)αν θα παραμείνει στον ίδιο χώρο 2)αν θα λειτουργήσει σε άλλο χώρο, για την εξεύρεση του οποίου, θα έχουν προηγηθεί συζητήσεις ή μελέτες από αρμόδιους φορείς και 3) αν θα καταργηθεί η λειτουργία της. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό να ληφθεί απόφαση κατά τα ανωτέρω, θα παραταθεί αυτοδικαίως η λειτουργία της Κυριακάτικης Αγοράς, στον προαναφερόμενο χώρο, για διάστημα ενός εξαμήνου ακόμη. Δηλαδή τελική ημερομηνία της Κυριακάτικης Αγοράς στον ίδιο χώρο θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012. Τέλος απαραίτητη προϋπόθεση της χορήγησης αδειών στην Κυριακάτικη Αγορά παλαιών κατόχων αδειών που λειτουργούν μέχρι και σήμερα θα είναι των οφειλών τους από το Μάιο 2009 που έληξε η ισχύς των αδειών τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιοπώλες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris