" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Καθιερωμένη με βασιλικό διάταγμα της 9ης Ιανουαρίου 1864 και με την υπογραφή του Γεωργίου Α συνεχίζει τη δράση της.

Χτες 26 Ιουλίου η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, πολιούχο της πόλης της Χαλκίδας, όπου παράλληλα με την τοπική γιορτή διοργανώνεται και μεγάλη εμποροπανήγυρη (κοινώς παζάρι), το οποίο διαρκεί 8 ημέρες.
Η εμποροπανήγυρη στη Χαλκίδα καθιερώθηκε με βασιλικό διάταγμα της 9ης Ιανουαρίου 1864. Έχει την υπογραφή του Γεωργίου Α , ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η 26η Ιουλίου καθιερώθηκε σαν επίσημη θρησκευτική γιορτή για την Χαλκίδα με την υπ'αριθμ. 75454/1 Αυγούστου 1939 απόφαση του τότε Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων(πηγή evia-history).
Σύμφωνα με την πιο πάνω πηγή η εμπορική πανήγυρη στη Χαλκίδα, στη μεγάλη της ιστορία,έζησε τις περιπέτειες του Ελληνισμού. Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής (1941-1944), μάλιστα τα τρία πρώτα χρόνια οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν ούτε την λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποιείται την παραμονή το απόγευμα.
Στα 1944 οι Γερμανοί έδωσαν τη σχετική άδεια αλλά πλαισίωναν την πομπή με ισχυρές δυνάμεις του στρατού και των SS.
Το 1974 συνέπεσε με τα δραματικά γεγονότα της πολυπαθούς Κύπρου, αλλά και με την πτώση της δικτατορίας στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό τέλος και επίκαιρο είναι ένα απόσπασμα του γνωστού σατιρικού δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Χ. Μώρου, στα μοναδικά Ευβοϊκά έντυπα του "Εωσφόρου" και της "Πιπεριάς", τον Ιούλιο 1931, το οποίο έλεγε:
Αγία μου Παρασκευή,
δώσε χωρίς χρονοτριβή,
δουλειές εις τον κοσμάκη,
γιατί του χρόνου θα τους δείς,
στη χάρη σου τους Χαλκιδείς,
να'ρθουν χωρίς σακάκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris