" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Κόντρες για το παζάρι Βόλου

Οι διαδικασίες που ήταν στον «αέρα» και οι συνθήκες ασφάλειας οι οποίες δεν ήταν οι πλέον ενδεδειγμένες για τους εμπόρους και τους επισκέπτες είναι αυτές που οδήγησαν το Δήμο Βόλου στην απόφαση να μη λειτουργήσει φέτος το γνωστό ετήσιο παζάρι του Βόλου, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε σε περιοχή δίπλα στο ΚΤΕΟ, που είναι στα όρια του πρώην Δήμου Αισωνίας και πλέον του ενιαίου Δήμου Βόλου. Ο Δήμος με την προχθεσινή του ανακοίνωση σπεύδει να σημειώσει ότι το παζάρι θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον επόμενο χρόνο με συγκεκριμένη κανονιστική απόφαση που θα διέπει τις προδιαγραφές για τα παραπήγματα των εμπόρων, για τη νόμιμη ηλεκτροδότησή τους, για τους όρους διενέργειας του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση των χώρων της εμποροπανήγυρης. Η κανονιστική απόφαση θα έλθει έγκαιρα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, τόνισε χθες ο τοπικός Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και Αισωνίας Γιάννης Καουνάς.
Η απόφαση του Δήμου Βόλου να μην κάνει την εμποροπανήγυρη προκάλεσε θετικά και αρνητικά σχόλια από τους εμπόρους και από το Σωματείο Μικροπωλητών και Εμπόρων Παζαριών Ελλάδος. Για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κ. Τσέλιος μίλησε για μία θετική εξέλιξη, καθώς η εμποροπανήγυρη αποτελούσε, όπως είπε, ανασταλτικό παράγοντα για το στεγασμένο εμπόριο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου την εβδομάδα λειτουργίας του και τα τελευταία χρόνια είχε ξεπέσει θυμίζοντας έντονα τριτοκοσμικό θεσμό ενώ στον αντίποδα ο εκπρόσωπος των Μικροπωλητών Εμποροπανηγύρεων Ελλάδος στο Νομό Μαγνησίας κ. Θέμις Καλαμποκάς κάνει λόγο για έσοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ που χάνει ο Δήμος από τη μη διενέργεια της εμποροπανήγυρης στην περιοχή μας, στην οποία βρίσκουν απασχόληση δεκάδες μικροπωλητές της περιοχής μας. Πέρυσι, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμποκάς, ο Δήμος Αισωνίας εισέπραξε 73.000 ευρώ για το λούνα παρκ, για τις θέσεις πώλησης παραδοσιακού χαλβά οι μικροπωλητές έδωσαν για την ενοικίαση των αντίστοιχων θέσεων 25.000 - 30.000 ευρώ, για τα σουβλάκια εγώ έδωσα 13.000 ευρώ, ενώ εκατοντάδες άλλοι μικροπωλητές έδωσαν στον πρώην Δήμο Αισωνίας ποσά που κυμαίνονταν από 300 - 500 ευρώ. Γιατί, λέει ο κ. Καλομποκάς, να στερηθούμε ένα έθιμο το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας (Λάρισα, Γιάννινα, Χαλκίδα, Τρίκαλα, Κοζάνη, Λειβαδιά κ.α.).
Τα έσοδα του πρώην Δήμου Αισωνίας ήταν πολύ πενιχρά από την περυσινή εμποροπανήγυρη, αντιτείνει ο κ. Καουνάς, καταγράφοντας τα επίσημα στοιχεία
Για το λούνα παρκ δόθηκαν στο Δήμο 49.500 ευρώ, για τις θέσεις με τις ψησταριές και τους χαλβάδες 15.300 ευρώ και για τον εμπορικό τομέα που εκμισθώθηκε από τους μικροπωλητές 20.000 ευρώ. Συνολικά έσοδα 84.830 ευρώ. Έξοδα κατασκευής παραπηγμάτων 38.000 ευρώ, έξοδα εργολάβου ηλεκτρικής εγκατάστασης 5.300 ευρώ. Σύνολο εξόδων 43.400 ευρώ. Έσοδα - έξοδα 41.530 ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, όπως σημειώνει ο κ. Καουνάς, θα πρέπει να αφαιρεθούν επίσης τα έξοδα για την καθαριότητα του χώρου των 28 στρεμμάτων, την αποκομιδή των απορριμμάτων, για την υδροδότηση και για την κατανάλωση ρεύματος, για τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Επίσης όπως λέει ο κ. Καουνάς προχθές κοινοποιήθηκε στην Κοινωφελή Επιχείρηση του ενιαίου Δήμου Βόλου η απαίτηση του Αστικού ΚΤΕΛ, ύψους 9.000 ευρώ, για τη δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από και προς το παζάρι. Όπως μάλιστα λέει ο Καουνάς, στον εμπορικό τομέα οι χώροι είχαν νοικιαστεί από 49 μικροπωλητές, από τους οποίους όπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και Αισωνίας μόνον οι 15 Έλληνες, καθώς οι υπόλοιποι 34 ήταν αλλοδαποί. Με τη νέα κανονιστική θα σταματήσει αυτό το αλαλούμ, καθώς θα υπάρχει έλεγχος και για τη νομιμότητα αδειών των μικροπωλητών που θα συμμετέχουν, τονίζει ο κ. Καουνάς, ενώ επιπλέον κάνει λόγο για μία εμποροπανήγυρη όπου θα υπάρχει συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Βιβλιοπωλών και τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς.
Ποιος όμως ήταν ο πραγματικός λόγος που δεν θα γίνει φέτος το παζάρι; ρωτήσαμε τον κ. Καουνά. Καμία υπηρεσία του Δήμου Βόλου δεν υπέγραφε για τη στατική επάρκεια των παραπηγμάτων και για την επάρκεια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Από τον επόμενο χρόνο, σημειώνει ο κ. Καουνάς, οι εκμισθωτές θα έχουν την ευθύνη να φέρουν για την εγκατάστασή τους θεωρήσεις από μηχανικό και από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη οι οποίοι και θα φέρουν την ευθύνη σε όποιο ενδεχόμενο ατύχημα συμβεί κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris