Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ρεθυμνιώτικη γιορτή κρασιού.

Το Ρέθυμνο σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον πλούτο των προϊόντων της Κρητικής γης και τη σπουδαιότητα της κρητικής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία αλλά και να γευτείτε εμφιαλωμένο κρητικό κρασί από διαλεγμένες σοδιές.
Η Γιορτή Κρητικού Κρασιού και Πιστοποιημένων Κρητικών Παραδοσιακών Προϊόντων ανοίγει τις πύλες της και φέτος, στις 23 Ιουλίου και σας προσκαλεί για 5 ημέρες μέχρι και τις 28 Ιουλίου, να ζήσετε στο Δημοτικό μας Κήπο αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης μας, την εμπειρία της συμμετοχής σε μια Γιορτή που φέρει το άρωμα και τη νοσταλγία του παρελθόντος αλλά και τη γοητεία της σύμπραξης, της προσφοράς και της συνδημιουργίας όλων όσοι συμμετέχουν μαζί με το Δήμο μας στη φετινή διοργάνωση:
Την Οργανωτική Επιτροπή που εμπνεύστηκε και στήριξε τη νέα δομή και ταυτότητα του θεσμού μαζί με μια ευρύτατη ομάδα εθελοντών που την αποκαλούμε «Οικογένεια της γιορτής» της οποίας τα Μέλη είναι γευσιγνώστες και οινογνώστες καθώς και την ΚΕΔΗΡ που έχει αναλάβει πλέον τη διαχείριση και υλοποίηση του θεσμού.
Προϊόν λοιπόν συστηματικής και συλλογικής δουλειάς η Γιορτή του Κρητικού Κρασιού εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιοτικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Οι ενήλικες επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, απολαμβάνουν δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας κρητικό κρασί και δοκιμάζουν ντόπια προϊόντα, ενημερώνονται για τους τρόπους παραγωγής και διασκεδάζουν με τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που
συμμετέχουν στη Γιορτή ενώ τα μικρά παιδιά μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και κατάλληλα ψυχαγωγικά προγράμματα μαθαίνουν για τον πλούτο του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης.
Σας καλούμε λοιπόν σε αυτή τη Γιορτή που φέτος συμπληρώνεται με την Εμπορική Έκθεση Κρητικών Προϊόντων που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου δημιουργώντας έτσι ένα αρμονικό σύνολο εκδηλώσεων που διαδέχονται η μια την άλλη.
Καλώς να ορίσετε!
O Δήμαρχος Ρεθύμνης
Γιώργης Χ. Μαρινάκης

Από την πανέμορφη πόλη μας, το Ρέθυμνο, αντλούμε την ενέργεια. Από το μεράκι και την ψυχή των ανθρώπων του, την έμπνευση. Από τις τέχνες τους, τη δημιουργία. Από το πνεύμα και την καρδιά τους, τον πολιτισμό. Δώρα πολύτιμα, δώρα ακριβά.
Όπως και η χαρά της Ζωής, που θέλουμε να τη μοιραστούμε μ’ εσάς. Γιατί, εκεί που οι σχέσεις των ανθρώπων χτίζονται με στέρεα υλικά, εκεί γεννιέται πολιτισμός.
Πολιτισμός που δε στοιχίζει τίποτα, αλλά προσφέρεται σε όσους ξέρουν να τον εκτιμήσουν. Πολιτισμός και φέτος λοιπόν, σε μια πόλη που ήξερε πάντα να τον παράγει, αλλά, κυρίως… να τον εκτιμά!!
Η οργανωτική επιτροπή
Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, Κατερίνα Ξεκάλου, Εύα Δροσάκη-Smith, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Λένα Φωτοπούλου, Θωμάς Κρεβετζάκης, Μάριος Κυριμάκης, Στέλιος Χαρκιανάκης, Αναστασία Αποστολάκη, Ελένη Χαμογιωργάκη, Εύα Γαλεράκη, Βάγια Δρογκούλα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 23 Ιουλίου
20:00 – 23:00 «Οίνος ρέει…. οίνος ευφραίνει…»
Έκθεση καιΟινογνωσία εμφιαλωμένου Κρητικού Κρασιού, με την παρουσία των Παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων-Ρεθύμνης που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον Κρητικό Αμπελώνα.
19:30 – 20:30 «Κόκκινη κλωστή δεμένη…»
Όπως τα παραμύθια, έτσι και το ύφασμα αρχίζει με το ξετύλιγμα μιας κλωστής....
Η Δρ. Αρχαιολογίας -Μουσειολόγος, κ. ΒάσωΛίπα, δημιουργός και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ξετυλίξει μαζί με τα παιδιά την ιστορία της κλωστής και των παραδοσιακών υφαντών.
20:00 – 21:00 «Από πού ξετρύπωσε αυτή η μελωδία;»
Ακουστική μουσική από τον σαξοφωνίστα Αντώνη Χαντουμάκη.
21:00 – 21:30 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από τονΌμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και το συγκρότημα του Νίκου Παπαλεξάκη.
21:30 – 23:30 «Με τα τραγούδια συντροφιά..»
Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή.
Κυριακή 24 Ιουλίου
20:00 – 23:00 «Οίνος ρέει…. οίνος ευφραίνει…»
Έκθεση καιΟινογνωσία εμφιαλωμένου Κρητικού Κρασιού, με την παρουσία των Παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων- Ρεθύμνης που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον Κρητικό Αμπελώνα.
19:30 – 20:00 «Ο Μορμόλης»
Kουκλοθέατρο για παιδιά από την ομάδα «Ουτοπία».
20:00 – 20:30 «Super chefs – junior»
Διαδραστικό πρόγραμμα μαγειρικής για παιδιά από τον γνωστό σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.
20:30 – 21:00 «Χοροί δεν είναι μόνο Κρήτη..»
Παραδοσιακό πρόγραμμα με μουσική και χορούς της Θράκης από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.
21:00 – 21:30 «Super Chefs»
Διαδραστικό πρόγραμμα μαγειρικής για ενήλικες από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.
21:30 – 22:00 «Πάντα σε χαρές…»
Παραδοσιακό πρόγραμμα με μουσική και χορούς της Κρήτης από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου. Παίζει ο Κώστας Κουτελιδάκης.
22:00 – 23:30 «Με τα τραγούδια συντροφιά..»
Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη.
Δευτέρα 25 Ιουλίου
19:30-20:00 «Ο γάμος του Αλευράκη με τη Ζαχαρούλα»
Αφήγηση παραμυθιού «Ογάμος του Αλευράκη με τη Ζαχαρούλα» από τη Γωγώ την Παραμυθού.
19:30 – 20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο...»
Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από καθηγητές εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
20:30 – 21:00 «Μαγειρική έμπνευση»
Γευστική πρόταση από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων.
21:00 – 22:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητική βραδιά με τον λαουτιέρη Νίκο Συνολάκη και χορευτικό πρόγραμμα από τον παραδοσιακό Σύλλογο «Ερωφίλη».
22:00 – 23:30
Ροκ συναυλία από το μουσικό σχήμα“ARAPAO”.
Τρίτη 26 Ιουλίου
19:30 – 20:00 «Όταν χορεύουν τ’ αστέρια»
Αφήγηση παραμυθιού από τη Γωγώ την Παραμυθού.
20:00 – 20:30 «Χορός με τον Αλέξη!»
Τα παιδιά χορεύουν σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας.
Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
20:30 – 21:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητική παραδοσιακή μουσική με το συγκρότημα «Κύκλος» του Γιάννη Μελαμπιανάκη και χοροί της Κρήτης από τον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό σύλλογο οι «Ρίζες της Κρήτης».
Traditional Cretan music by Giannis Melabianakis and his group "Kiklos" and
21:00 – 22:00 «Χορός με τον Αλέξη!»
Βραδιά Χορού σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας.
Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
Συμμετέχουν οι σχολές χορού: Bailando Fuerte, Χοροκίνηση, Casa del Loco, Ελίνα Παναρετάκη.
22:00 – 23:30 «In the Jazz Spirit»
Μουσική τζαζ από το μουσικό σχήμα ''CANEA 6''.
Τετάρτη 27 Ιουλίου
19:30 – 20:30 «Μικρό χελωνάκι στο δρόμο προς τη θάλασσα»
Περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα από το σύλλογο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”, το οποίο μέσω διαδραστικών ερωτήσεων, παιχνιδιών και καλλιτεχνικών δράσεων, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και την θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta.
20:00 – 20:30 «Ο πιο καλός ο μαθητής…»
Οι μαθητές του ΚέντρουΝέων Δήμου Ρεθύμνης παίζουν με τους δασκάλους τους, Γιάννη Βρεττό λαούτο και Κώστα Κουτελιδάκη λύρα και μαντολίνο.
20:30 – 21:30 «Τσικουδιά, Κρήτης Πνεύμα»
Ο φακός του γνωστούφωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, διερευνά την παράδοση και παρουσιάζει την ιστορία της Κρητικής τσικουδιάς (ρακί) με το βραβευμένο φωτογραφικό άλμπουμ, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ευγένεια του Κρητικού πνεύματος-τσικουδιά (ρακί). Προλογίζει ο κ. Νίκος Σκουλάς, πρώην Υπουργός Τουρισμού και ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του CONCRED (Ελληνική Ακαδημία Γεύσης).
21:00 – 23:00 «Πνεύματα... Κρήτης»
ΤσικουδοΓνωσία! Κρήτες αποσταγματοποιοί παρουσιάζουν και ευφραίνουν με τις Τσικουδιές τους.
22:00 – 23:30
Συναυλία με το μουσικό σχήμα ''Υπόγεια Ρεύματα''.
Πέμπτη 28 Ιουλίου
19:30 – 20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο…»
Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακούγοντας παραμύθια από τη Γωγώ την Παραμυθού με θέμα το σταφύλι.
20:30 - 21:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου «ΑΡΚΑΔΙ».
21:15 – 22:15 «Μοιραζόμαστε γνώση... ανταλλάσσουμε πνεύμα»
Ο Δήμος Ρεθύμνου τιμά τον Ρεθεμνιώτη καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ.ΜανόληΝ. Σταυρακάκη για την προσφορά του στην ελληνική αμπελουργία και την ανάδειξη των πολυτιμότερων ποικιλιών και κλώνων του ελληνικού αμπελώνα.ΟΔήμος επίσης τιμά τα Δίκτυα Οινοπαραγωγών Ηρακλείου καιΧανίων-Ρεθύμνου γιατησυλλογική συμβολή τους στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στην Κρήτη. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με Ρεθεμνιώτες Ερασιτέχνες Παραγωγούς Εμφιαλωμένου Κρασιού και παρουσίαση - δοκιμή των προϊόντων τους.
22:15 - 23:30 «Παράδοσης Ψίθυροι»
Σκοποί και τραγούδια από την δημοτική παράδοση της Κρήτης. Λύρα: ΑντώνηςΦραγάκης, Πνευστά: Γιώργης Ζαχαριουδάκης, Λαούτο: Δημήτρης Σιδερης, Μπουλγαρί-Λαούτο: Στέλιος Συκάκης, Κρουστά: Γιάννης Παπατζανής.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
• «Το πνεύμα τουΆμβυκα».
Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σμαραγδή με θέμα την απόσταξη της τσικουδιάς.
Η έκθεση διαρκεί από 23/7 έως και 28/7 στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 23 Ιουλίου ώρα 21:00.
• «Πνεύμα και πόλη»
Έκθεση Εικαστικών έργων σε βιτρίνες καταστημάτων της Παλιάς Πόλης.
Οργάνωση Σύλλογος Παλιάς Πόλης.
• «Εβδομάδα Κρητικού Οίνου» (WineWeek)
Μέρες κρητικού κρασιού (WineWeek): Ειδικά μενού και τιμές κρασιών από το Σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής σε εστιατόρια της πόλης, για τις μέρες της Γιορτής.
• «Ποιητικός αυτοσχεδιασμός»
Καθημερινή απαγγελία μαντινάδων από το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς».
Αναλυτική λίστα των εκθετών (οινοποιών, αποσταγματοποιών, παραγωγών) οι οποίοι θα είναι παρόντες στην έκθεση, θα βρείτε στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου.