" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Αύγουστος στη Καλαμπάκα: Ο μήνας των πανηγυριών.

Αρθρογράφος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΜΟΥΡΕΛΗΣ
Τα πανηγύρια δεν έλειψαν και τον Ιούλιο από τα χωριά της περιοχής μας, όμως ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των πανηγυριών.
Το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το ονομάζουν, πολλές από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας πανηγυρίζουν ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης στις 15 Αυγούστου και αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου.
Μέχρι τις 20-25 Αυγούστου τα χωριά μας θα «ζωντανέψουν», καθώς αναμένεται να τα επισκεφθούν πολλοί ετεροδημότες. Άλλωστε, ο Αύγουστος είναι ο μήνας που προσελκύει κόσμο στις πατρογονικές εστίες. Οι ετεροδημότες θα περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές μακριά από το στρες της καθημερινότητας των μεγάλων και πολύβουων πόλεων. Τα χωριά άλλωστε αποτελούν όαση δροσιάς. Ένας τόπος ιδανικός για επανάκτηση δυνάμενων για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πανηγυρίζει ο αρχαίος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας
Κατά το διήμερο 14-15 Αυγούστου στον πανηγυρίζοντα αρχαίο Ιερό Ναό της Παναγίας Καλαμπάκας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες λατρευτικές εκδηλώσεις:
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Το απόγευμα, ώρα 7.30 μ.μ. στο προαύλιο του Ναού θα γίνει η επίσημη υποδοχή της παλαιάς εικόνας της Κοιμήσεως, που φυλάσσεται στην ιερά Μονή Βαρλαάμ. Κατόπιν θα ψαλεί ο μέγας Εσπερινός και θ’ ακολουθήσει η περιφορά της ιεράς εικόνος. Θα ψαλούν τα Εγκώμια και θα γίνει η αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ και θα μετάσχουν, οι ιερείς της πόλεως καί άλλοι εφημέριοι.
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Το πρωί και ώρα 7.00 θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πανηγυρική θεία Λειτουργία
Το απόγευμα της εορτης και ώρα 7.00 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθέορτος Εσπερινός με τον μικρό Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας, κατόπιν μικρή Δέησις και αμέσως η ιερά εικόνα θα επιστραφεί στον χώρο όπου φυλάσσεται.

Τα χωριά που πανηγυρίζουν
Τα χωριά που πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο δεν είναι και λίγα και κάναμε μια προσπάθεια να τα συγκεντρώσουμε και να σας τα υποδείξουμε: Κρύα Βρύση, Μεγάλη Κερασιά, Αμάραντος, Καλομοίρα, Ματονέρι, Γλυκομηλιά, Καλογριανή, Χρυσομηλιά, Κορυδαλλός, Μαλακάσι, Παναγία, Πεύκη, Λογγάς, Μαυρέλι, Φλαμπουρέσι, Γάβρος, Καλλιρρόη και Κατάφυτο. Όποιο κι αν επιλέξετε, είναι βέβαιο πως θα περάστε καλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris