" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΤΕΓΕΑ:πόλος έλξης τον Αύγουστο.


Κάθε χρόνο, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, ο τεγεατικός κάμπος της Αρκαδίας  μετατρέπεται σε πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όχι μόνον από την Αρκαδία αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κόσμος συρρέει στο πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής προκειμένου να επισκεφθεί την ξακουστή εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το πρώτο πανηγύρι που διοργανώθηκε εκεί ήταν αυτό του Αυγούστου του 1883 και οι πρώτοι πανηγυριστές _κυρίως πλανόδιοι έμποροι_ εξέθεταν τα εμπορεύματα τους γύρω από το Ναό για τα πουλήσουν μετά τη Θεία Λειτουργία στους προσκυνητές. Μέλημα του Συνδέσμου εξ' αρχής ήταν να εξασφαλίσει την επίσημη αναγνώριση του κράτους. Από τότε ο σύνδεσμος  φρόντισε για την οργάνωση των πανηγυρισμών. Το ίδιο θα γίνει και εφέτος.

Στην καρδιά του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής, σε έναν ειδυλλιακό χώρο που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια και συνορεύει με τα σπουδαιότερα μνημεία της Tεγεατικής Aρχαιότητας, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, παράλληλα με τη εμποροπανήγυρη, διοργανώνει κάθε χρόνο την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας, την αρχαιότερη τοπική έκθεση της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η έκθεση προσπαθεί να διατηρήσει τον παραδοσιακά γεωργικό προσανατολισμό της και συγχρόνως εμπλουτίζεται με θεματικές που τη διατηρούν επίκαιρη και την καθιστούν επωφελή για τον κάτοικο της Τεγέας και ελκυστική για τον επισκέπτη. Για παράδειγμα, στο χώρο αυτό εκτίθενται πλέον, εκτός από τα συμβατικά προϊόντα, νέα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.

Δημιούργημα των Τεγεατών της Αθήνας και του Πειραιά, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος  δεν είναι απλώς ένα από τα αρχαιότερα κοινωφελή σωματεία της χώρας μας αλλά κατά γενική ομολογία   ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους της Eλληνικής επικράτειας. Ιδρύθηκε το 1883 από θαρραλέους Τεγεάτες, πρωτοστάτης και εμψυχωτής των οποίων ο Λεωνίδας Σβώλος και από τότε ως έλαμψε, εξακολουθώντας μέχρι τις μέρες μας να στέλνει το ελπιδοφόρο πνευματικό του φως  σε όλη την Ελλάδα.

Μερικά μόνο από τα σημαντικά επιτεύγματα του Τ.Σ. κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης Ιστορίας του είναι η αναστήλωση του κατερειπωμένου αρχαίου Βυζαντινού Ναού Κοιμήσεως  της Θεοτόκου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας, η ίδρυση πρότυπου αγροκηπίου, η ίδρυση πρακτικής Γεωργικής Σχολής, η ίδρυση και λειτουργία επί σειρά ετών  της Οικοκυρικής Σχολής και η τοποθέτηση στο κέντρο του Συνδεσμικού χώρου Παντεγεατικού Ηρώου στη μνήμη των πεσόντων στους πολέμους της πατρίδας μας.

Η αναβίωση των «Αλεαίων», των αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας και η τοποθέτηση της «Ολυμπιακής Πλάκας» στο χώρο των πλατάνων σε ανάμνηση του 31ου Διεθνούς Ολυμπιακού Συνεδρίου (22-5-1934), όπου αποφασίστηκε η οργάνωση λαμπαδηδρομίας από την Ολυμπία έως το Βερολίνο, η οργάνωση της Γεωργοεκπαιδευτικής Έκθεσης Αρκαδίας, που από το 1970 εξελίχτηκε σε Παμπελοποννησιακή και η δημιουργία και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου στο κτήριο της Πρώην Οικοκυρικής Σχολής, είναι επίσης μερικά από τα επιτεύγματα του Τ. Σ.

Το εφετινό πρόγραμμα

Τετάρτη  14 Αυγούστου 2013
Απόγευμα
7.00μ.μ. Μέγας Εσπερινός
8.00μ.μ. Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας
9.00 μ.μ. Εγκαίνια της 42ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας
10.00  μ.μ. Κέρασμα στον Προαύλιο χώρο της Οικοκυρικής Σχολής

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
Πρωϊ
7.00 μ.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
10.00 π.μ. Τέλεση Μυστηρίων
Απόγευμα
7.00 μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013
Πρωϊ
7.00π.μ. Θεία Λειτουργία
10.00 π.μ. Τελετή απομομής βραβείων σε αριστεύσαντες- μαθητές- μαθήτριες Tεγεατικής καταγωγής, στο χώρο των Πλατάνων.
Απόγευμα
9.00 μ.μ. «Άρτος Και Οίνος»  - Εικόνες από την Αγροτική και Οικογενειακή ζωή στο Χωριό  σε συνδυασμό με τον χορό και το Τραγούδι.
Παρουσιάζει η  Χορευτική Ομάδα του Τεγεατικού Συνδέσμου υπό τις οδηγίες του Χοροδιδασκάλου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου. (Χώρος Έκθεσης)

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013
Πρωϊ
7.00μ.μ. Θεία Λειτουργία
9.30 π.μ. Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των Ιδρυτών, Ευεργετών και των υπέρ της πατρίδος πεσόντων Τεγεατών.
10.00π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων.
Απόγευμα
9.00μ.μ. «40 Χρόνια Έφηβος» Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
Πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου (γήπεδο μπάσκετ). Εισαγωγικό πρόγραμμα από την Rock μπάντα του Αττικού Ωδείου Τρίπολης και τους «Διαφωνούντες».
Διοργάνωση STRAY MUSIC υπό την Αιγίδα του Τεγεατικού Συνδέσμου
Γενική Είσοδος :  Προπώληση έως 16 Αυγούστου : 8 €
                                Στην Είσοδο : 10 €.

Κυριακή  18 Αυγούστου 2013
Πρωϊ
7.00π.μ. Θεία Λειτουργία
Απόγευμα
8.30 μ.μ. « Όσο ζυγώνω στο χωριό, τόσο καλοκαρδίζω». Παρουσίαση του Αρκαδικού Γάμου από την ομάδα του Κώστα Παυλόπουλου. (Χώρος Έκθεσης)

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013
Πρωϊ
7.00π.μ. Θεία Λειτουργία
Απόγευμα
8:30 μ.μ. Μουσική βραδιά από τη χορωδία του Κοινωφελούς Ιδρύματος
           "Μιχαήλ Ν.Στασινόπουλος - Βιοχάλκο".(Χώρος Έκθεσης)

Τρίτη  20 Αυγούστου  2013
Πρωϊ
7.00π.μ. Θεία Λειτουργία
Απόγευμα
8.30μ.μ. «Τεγεατικός Σύνδεσμος» 1883 - 2013. 130 Χρόνια Κοινωφελούς Προσφοράς.
Επετειακή  Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Κο Αργύρη Αγγελάκο, Πρ. Πρόεδρο του ΤΣ. (Χώρος Έκθεσης)
10:30μ.μ. Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από συγκρότημα νέων μουσικών: Γιώργος Σκαρπέλος: μπουζούκι,  Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης: κιθάρα, Σταύρος Μπούζιος: ακορντεόν, Πολυτίμη Τόλη: τραγούδι. (Χώρος Έκθεσης)

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Πρωϊ
7.00π.μ. Θεία Λειτουργία
Απόγευμα
8.30μ.μ. Διαγωνισμός δημοτικού χορού και τραγουδιού, στο χώρο της Οικοκυρικής Σχολής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris