" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ένα χωριό της Σερβίας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως γιορτή της τρομπέτας

Στις επτά κάθε πρωί από την Παρασκευή το γραφικό σερβικό χωριουδάκι Γκούτσα (τρεις ώρες, με το λεωφορείο, νότια - νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι) ξυπνούσε από τους ήχους εκατοντάδων τρομπετών. Και δεν μιλάμε μόνο για τους 2.000 κατοίκους του. Αλλά και για το ένα εκατομμύριο επισκέπτες, όπως κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, που έσπευσαν για να απολαύσουν «τη μεγαλύτερη γιορτή για την τρομπέτα στον πλανήτη», κατά τους ντόπιους. Οι οποίοι επισκέπτες κατέλυσαν έως και χθες τη νύχτα όπου... μπορούσαν, σε αυλές, ταράτσες, σε σλίπινγκ μπαγκ, σε σκηνές στα γύρω δάση μόνο και μόνο για να μη χάσουν τη - ομολογουμένως διονυσιακή - γιορτή των χάλκινων πνευστών, που ως φεστιβάλ μετράει την 53η διοργάνωση φέτος.
Το «ξύπνημα των τρομπετών», κάθε πρωί, είναι μόνο ένα από τα χάπενινγκ στους δρόμους της Γκούτσα και στο στάδιό της που γίνεται τόπος αναμέτρησης των μεγαλύτερων δεξιοτεχνών τουλάχιστον της Σερβίας και των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αν και μέρος έχουν λάβει σχήματα και από την Ελλάδα, ενώ στην Γκούτσα έχει φθάσει και ο διάσημος τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει εκστασιασμένος: «Δεν φανταζόμουν ότι μπορείς να παίξεις τρομπέτα έτσι».
Η παρέλαση στους δρόμους των λαϊκών δεξιοτεχνών της τρομπέτας και άλλων πνευστών είναι ένα ακόμη δρώμενο, όπως και ο διαγωνισμός Zdravicari, προπόσεων στα ελληνικά (με τις απαραίτητες φιοριτούρες στην τρομπέτα, βεβαίως), η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου μετά τρομπέτας από το Ντραγκάσεβο και ο διαγωνισμός «παραγγελιών», με τα χαρτονομίσματα κολλημένα με σάλιο στο μέτωπο του παραγγελιοδόχου ώσπου ο τρομπετίστας να ολοκληρώσει το κομμάτι!
Οχι ότι δεν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Οπως η συναυλία της χορωδίας του ναού του Αγίου Σάββα στο Λουτσάνι της Κεντρικής Σερβίας.
Για την ιστορία, η αγάπη των κατοίκων της Γκούτσα για την τρομπέτα ξεκίνησε το 1861 με ένα... αναγκαστικό διάταγμα του πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς για τη σύσταση στρατιωτικής μπάντας χάλκινων πνευστών. Η δε αγάπη έγινε φεστιβάλ από τον Οκτώβριο του 1961, όταν οργανώθηκε και η πρώτη συνάντηση δεξιοτεχνών στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Αδιαμφισβήτητοι σταρ, ο Μπόμπαν και ο Μάρκο Μάρκοβιτς, ενώ το φεστιβάλ έκλεισε χθες - ποιος άλλος; - ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς με τους μουσικούς του, που ως γνωστόν παίζουν κυρίως σε κηδείες, παιανίζοντας πάνω σε ένα τραπέζι επί μερόνυχτα, όσο τα πόδια του τραπεζιού να χωθούν στην γη..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris